Aby nám v zime tiež chutilo
Agroserver PotravinyNajväčším problémom je dehydratácia, čiže úbytok vody.
Škodu nápachajú aj drobné poškodenia, hubovití, plesňovití a iní votrelci.
Erwinia nespí
Agroserver PotravinyNedostatočné vetranie, vysoká relatívna vlhkosť
vzduchu a zlá teplota patria k najčastejším chybám pri
uskladňovaní zemiakov. Najviac prispievajú k prepuknutiu alebo šíreniu takzvaných skladových chorôb.
Potraviny – ktorých sa máme báť? (II. časť)
Agroserver PotravinyPred týždňom sme priniesli prvú časť o tom, či potraviny, ktoré jeme, sú kvalitné i bezpečné.
Dočítali ste sa, ako môžu názvy zavádzať. V téme
pokračujeme ďalej – spýtali sme sa aj kontrolórov, čo sa to vlastne v potravinách sleduje...
Potraviny – ktorých sa máme báť?
Agroserver PotravinyTlačím pred sebou vozík a kráčam po predajni. Chcem
doňho vložiť len tie kvalitné potraviny. Nezostane vozík prázdny? Tiež v tom máte chaos?
Prečo je slovenského ovocia málo?
Agroserver PotravinyBez urážky, poznám veľa ľudí, ktorí nerozoznajú plemená hovädzieho dobytka, alebo aký je rozdiel medzi pestovaním kukurice na siláž a na zrno. No nepoznám nikoho, kto by nerozoznal hrušku od marhule. Takto silno sme spätí s ovocinárstvom.
Menej repy - menej cukru
Agroserver PotravinyPestovanie cukrovej repy sa v Európskej únii od roku 1968 riadilo Trhovým poriadkom, ktorý takmer štyridsať
rokov nezaznamenal väčšie zmeny. Pri vstupe Slovenska do EÚ v roku 2004 bola cukrová repa jediná plodina, ktorá mala zaručené rovnaké cenové podmienky pre všetky členské krajiny. Táto eufória netrvala dlho.
Ľadovému šalátu vysoké teploty neprekážajú
Agroserver PotravinyŠalát ľadový vyniká vysokou odolnosťou proti teplu,
nevybieha alebo takmer nevybieha do kvetu. Je trvanlivejší, v chladiarni sa dá uskladniť dokonca
až 21–28 dní. Názov ľadový získal od chladenia šalátu drveným ľadom pri jeho transporte.
Jahoda – dobrota i liek
Agroserver PotravinySenga sengana, Hummi Gento, Senga Fructarina, Hummi
Ferma a desiatky ďalších odrôd jahôd nám v týchto dňoch skrášľujú záhradky a spestrujú náš život. Jahôd je vyše 450 kultivarov. Niektoré sa už zbierajú, iné dozrievajú. Hoci na trhoch ich predávajú za vyše 100 i 120 korún, niektorí Slováci v týchto dňoch zájdu do
Maďarska, aby si tam za polovičnú cenu pozbierali jahody a ešte sa aj poriadne nasýtili.
Lahodná chuť cibule zimnej
Agroserver PotravinyCibuľa zimná patrí k menej známym zeleninám. Pochádza
z Ďalekého východu, kde je aj najväčšmi rozšírená. V ostatných rokoch sa jej pestovanie rozšírilo aj na Slovensku. Nahrádza klasickú kuchynskú cibuľu. Zimná odroda je vysoko kvalitná.
Podiel slovenských výrobkov v nákupných košíkoch Slovákov dosiahol 54%
Agroserver PotravinyPodiel slovenských výrobkov v nákupných košíkoch Slovákov podľa počtu kusov dosiahol 54 %. Vyplýva to z kvantitatívneho prieskumu agentúry GfK Slovakia spracovaného pre Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR v období január až jún 2012.