Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 25. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Erwinia nespí

AgroserverPotraviny
Erwinia nespí
Nedostatočné vetranie, vysoká relatívna vlhkosť vzduchu a zlá teplota patria k najčastejším chybám pri uskladňovaní zemiakov. Najviac prispievajú k prepuknutiu alebo šíreniu takzvaných skladových chorôb. Medzi časté ochorenie zemiakov patrí mokrá hniloba, ľudovo nazývaná čierna noha. Príznaky mokrej hniloby sú ľahko rozpoznateľné a v praxi nebýva problém s jej správnou identifikáciou. Nepríjemný zápach šíriaci sa zo skladových priestorov je práve tým rozlišovacím znakom, ktorý nás neomylne presvedčí o tom, že zemiaky sú napadnuté. Pôvodcom tejto najrozšírenejšej bakteriózy je baktéria Erwinia. Prežíva v pôde, do ktorej sa dostáva zavlečením napadnutými rastlinami alebo vodou, stekajúcou cez polia a, samozrejme, infikovaným sadbovým materiálom. Dnes môžeme povedať, že nejestvuje pôda, ktorá by nebola napadnutá Erwiniou.

Znižuje úrodu
Hniloba sa môže prejavovať viacerými spôsobmi. Klíčky vyrastajúce z materskej hľuzy černejú, zahnívajú a odumierajú. Často skôr, ako sa dostanú na povrch. Najčastejšie sa však choroba prejavuje na vyšších rastlinách, a to zožltnutím dolných listov rastlín, pričom konáriky a listy sú vzpriamené a lístky na listoch sa skrúcajú. Napadnuté stonky možno z pôdy ľahko vytiahnuť. Na dolnej časti byle, pri povrchu pôdy, vždy nájdeme tmavé až úplne čierne škvrny s viac alebo menej rozrušeným mäkkým pletivom, nakoniec sčernie celá dolná časť byle a koreň. Pri neskoršej nákaze nebýva napadnutý celý trs, ale len jednotlivé stonky, takže pod trsom sa vytvárajú aj hľuzy. hľuzách sa choroba zo začiatku prejavuje malými hnilobnými ostrovčekmi. Baktérie spôsobujúce mokrú hnilobu prezimujú v hľuzách na zvyškoch rastliny v pôde. Choroba znižuje úrodu aj kvalitu hľúz. Hľuzy čiastočne hnijú už na poli, ale najviac skladoch pri nesprávnych skladovacích podmienkach.

Dôležitá je prevencia
Základom ochrany je venovať zvýšenú pozornosť zdravému sadivu, správne zaradiť zemiaky do osevného postupu, dobrá agrotechnika a pri výskyte choroby robiť negatívne výbery, aby sa zabránilo šíreniu choroby. Najideálnejším riešením ochrany pred mokrou hnilobou je sadba rezistentných odrôd. V súčasnosti sa na trhu predáva široké spektrum odrôd, viac či menej odolných voči tejto chorobe, no ešte sa nenašla taká, ktorá by bola stopercentne odolná. Preto je v tejto súvislosti dôležité, aby sme dodržiavali najmä správne agrotechnické opatrenia. Jedným z nich je aj zaradenie zemiakov v osevnom postupe. O tom, ako zaradiť zemiaky do osevného postupu, či o časovom intervale, ktorý treba dodržiavať a nepestovať zemiaky po sebe, sme už v týždenníku Farmár písali. Aj tí šťastnejší farmári, ktorí majú k dispozícii závlahy, by mali zavlažovať opatrne. Na ťažkých zlievavých pôdach zavlažujeme v menšej miere, ako na piesočnatých. Všetkého veľa škodí, a to platí aj pri výžive dusíkom. Nadmerná aplikácia dusíkatých hnojív nielenže predraží ekonomiku výroby, ale aj zemiaky sú pri nadmernom množstve dusíka viac náchylné na mokrú hnilobu. V skladoch je dôležité časté vetranie a ventilácia. Podstatou je zabrániť tvorbe kondenzácie a vodného filmu na povrchu hľúz. Pri uskladňovaní je dôležité, aby boli hľuzy osušené, minimálne poškodené a rany po mechanických poškodeniach ošetrené.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 23/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice