Jahoda – dobrota i liek
Mnohoraký úžitok
Jahody sú nielen vynikajúcim ovocím, vhodným na konzumáciu či na zaváranie, môžu z nich mať úžitok aj tí, ktorí majú vysoký krvný tlak alebo zápalové ochorenia kĺbov.
Tí, ktorí by chceli schudnúť za jeden deň kilogram, môžu z nich skonzumovať až 1,5 kg spolu s nízkotučným tvarohom a bylinkovými čajmi. Dámy, ktoré chcú mať peknú pleť, môžu si z nich doma pripraviť masky. Najlepšie po dohode s lekárom, najmä kvôli alergii.
Napokon si na svoje prídu aj gurmáni. Z jahôd možno pripraviť široký sortiment jedál a nápojov. Napríklad jahodovú nátierku: 250 g jahôd, 200 g nízkotučného tvarohu, trochu mletého rozmarínu, 1 dl sladkej smotany, to všetko rozmixovať a po natretí na chlebík či hrianku ozdobiť vňaťou petržlenu.
Zber po celý rok
Jahody možno pestovať aj na oknách, a to dokonca i na jeseň. Stále plodiace totiž vypúšťajú výhonky až do zimy. Len časť z nich v našich podmienkach dozreje. Môžeme ich prechovať až do jari tak, že ich očistíme od vyschnutých výhonkov a listov a necháme na nich len vyspelé plody. Trsy a plody dáme do zaváraninového pohára a natiahneme naň väčší igelit. Pohár postavíme na teplé miesto v miestnosti. Plody začnú červenieť a dozrievajú. Aj keď nie sú také chutné, ako tie zo záhradky.
Ako ich pestovať?
„Jahody pred kvitnutím a po odkvitnutí prihnojíme Fragarinom alebo trsy jahôd postriekame niektorým z tekutých hnojív, napr. Harmavitom, Mikrolou a pod. Prihnojenie jahôd v tomto období rozhoduje o veľkosti plodov, ktoré môžeme ovplyvniť aj zavlažovaním. Dobre sa osvedčilo aj mulčovanie, to znamená, že okolo trsov dávame stružliny, čiernu fóliu alebo iný nastieľací materiál, ktorý chráni pôdnu vlahu, zlepšuje štruktúru pôdy, zabraňuje znečisťovaniu plodov zeminou, obmedzuje sa hniloba plodov a pod. Počas kvitnutia si všímame najlepšie trsy, ktoré si označíme, pretože na ďalšie rozmnožovanie berieme poplazy len z najkrajších a najúrodnejších trsov,“ odpovedá na otázku lektor SZZ Ing. Eduard Jakubek.
Autor článku: Eva Pichlerová
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 7/2008