Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Ľadovému šalátu vysoké teploty neprekážajú

AgroserverPotraviny
Ľadovému šalátu vysoké teploty neprekážajú
Šalát ľadový vyniká vysokou odolnosťou proti teplu, nevybieha alebo takmer nevybieha do kvetu. Je trvanlivejší, v chladiarni sa dá uskladniť dokonca až 21–28 dní. Názov ľadový získal od chladenia šalátu drveným ľadom pri jeho transporte. Jeho biologická hodnota je rovnaká ako pri hlávkovom šaláte. V porovnaní s normálnym šalátom má však vyšší obsah vitamínu A. „Ak porovnáme ľadový šalát s klasickým, jeho koreňová sústava je mohutnejšia. Tvorí podstatne väčšie hlávky s hmotnosťou 500–1 000 g, za optimálnych podmienok dorastajú aj do hmotnosti 2 000 g,“ povedal docent Ján Kóňa z Katedry zeleninárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre

Nároky na pestovanie
Optimálne teploty pre pestovanie sú 18 až 22 °C. Vysoké teploty nad 27 °C spomaľujú rast a u klasických odrôd spôsobujú vybiehanie do kvetu. Šalát pri teplotách nad 27 °C zle klíči, alebo neklíči vôbec. Vo fáze priesad znáša teploty —2 až —4 °C. Pestovanie ľadového šalátu nie je vhodné na pôdach kyslých, zamokrených a zasolených. Vzhľadom na plytkú koreňovú sústavu je potrebná doplnková závlaha, najmä po výsadbe a počas tvorby hlávok. Šalát má veľmi krátke vegetačné obdobie, preto fosforečné a draselné hnojivá aplikujeme na jeseň. Dusík dávame pri rozrábaní pôdy.

Agrotechnika
„Výsadbu ľadového šalátu robíme vo väčšom spone ako u hlávkového šalátu – 0,35 × 0,35; 0,4 × 0,3 alebo 0,4 × 0,4 m. Ľadový šalát je náročnejší na teplotu, preto prvé výsadby robíme v podmienkach južného Slovenska koncom marca. Ďalšie výsadby robíme priebežne podľa potreby až do 15. augusta. Výsadby po tomto dátume už zvyčajne nedozrejú. Pri pestovaní v nevykurovaných fóliovníkoch robíme prvé výsadby začiatkom marca a posledné koncom augusta. Priesady ľadového šalátu pestujeme rovnakým spôsobom ako u klasického hlávkového šalátu. Vegetačná doba v podmienkach južného Slovenska od výsevu po zber je 65–75 dní,“ odporúča Ján Kóňa, odborník na pestovanie zeleniny.

Musíme vetrať
Počas vegetácie sú potrebné dve okopávky. Zavlažujeme podľa potreby. Pri pestovaní v zakrytých priestoroch treba pravidelne vetrať, pretože vysoká vlhkosť podporuje rozširovanie hubových chorôb. Šalát zbierame podľa potreby, dozrieva rovnomernejšie ako hlávkový. Družnejšie dozrievanie umožňuje jednorazový zber. Po zbere odstránime vonkajšie listy a zabalíme do scvrkávacej fólie. Takto upravený šalát vydrží v chladiarňach pri teplote +2 až +3 °C až 25–30 dní.

Choroby a škodce
„V mesiacoch júl a august býva napádaný bakteriálnou hnilobou. Táto choroba sa rozširuje najmä po dozretí hlávok. Šíri sa rýchlo a po niekoľkých dňoch po objavení býva napadnutý celý porast. Na jar a na jeseň sa na šaláte vo všetkých fázach jeho vývinu objavuje pleseň sivá. Na rastlinách hnije najprv koreňový krčok, potom listy, ktoré sú položené na zemi a takisto sú pokryté sivým povlakom. V oblastiach, kde sa pestuje, spôsobuje veľké škody mozaika šalátová. Listy napadnutých rastlín sú charakteristicky zúbkované a mozaikovo pestré. Hlávky sú voľné, takmer ploskaté. Z ďalších vážnych chorôb treba spomenúť pleseň šalátovú, hrdzu šalátovú, bielu hnilobu šalátu. Zo škodcov najväčšie škody spôsobuje slizniačik poľný,“ vysvetľuje Ján Kóňa najvážnejšie a najrozšírenejšie ochorenia, ktorým by mal každý pestovateľ venovať zvýšenú pozornosť.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 9/2008




Komentáre k článku:

Renáta47 | 06-04-2012 19:38:39
a neviete aké postreky mám použit ked sa jedná o hubovité choroby?
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice