Ľadovému šalátu vysoké teploty neprekážajú
AgroserverPotraviny
Šalát ľadový vyniká vysokou odolnosťou proti teplu,
nevybieha alebo takmer nevybieha do kvetu. Je trvanlivejší, v chladiarni sa dá uskladniť dokonca
až 21–28 dní. Názov ľadový získal od chladenia šalátu drveným ľadom pri jeho transporte. Jeho biologická hodnota je rovnaká ako pri hlávkovom šaláte. V porovnaní s normálnym šalátom má však vyšší obsah vitamínu A. „Ak porovnáme ľadový šalát s klasickým, jeho koreňová sústava je mohutnejšia. Tvorí podstatne väčšie hlávky s hmotnosťou 500–1 000 g, za optimálnych podmienok
dorastajú aj do hmotnosti 2 000 g,“ povedal docent Ján Kóňa z Katedry zeleninárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Nároky na pestovanie
Optimálne teploty pre pestovanie sú 18 až 22 °C. Vysoké teploty nad 27 °C spomaľujú rast a u klasických odrôd spôsobujú vybiehanie do kvetu. Šalát pri teplotách nad 27 °C zle klíči, alebo neklíči vôbec. Vo fáze priesad znáša teploty —2 až —4 °C. Pestovanie ľadového šalátu nie je vhodné na pôdach kyslých, zamokrených a zasolených. Vzhľadom na plytkú koreňovú sústavu je potrebná doplnková závlaha, najmä po výsadbe a počas tvorby hlávok. Šalát má veľmi krátke vegetačné obdobie, preto fosforečné a draselné hnojivá aplikujeme na jeseň. Dusík dávame pri rozrábaní pôdy.
Agrotechnika
„Výsadbu ľadového šalátu robíme vo väčšom spone ako u hlávkového šalátu – 0,35 × 0,35; 0,4 × 0,3 alebo 0,4 × 0,4 m. Ľadový šalát je náročnejší na teplotu, preto prvé výsadby robíme v podmienkach južného Slovenska koncom marca. Ďalšie výsadby robíme priebežne podľa potreby až do 15. augusta. Výsadby po tomto dátume už zvyčajne nedozrejú. Pri pestovaní v nevykurovaných fóliovníkoch robíme prvé výsadby začiatkom marca a posledné koncom augusta. Priesady ľadového šalátu pestujeme rovnakým spôsobom ako u klasického hlávkového šalátu. Vegetačná doba v podmienkach južného Slovenska od výsevu po zber je 65–75 dní,“ odporúča Ján Kóňa, odborník na pestovanie zeleniny.
Musíme vetrať
Počas vegetácie sú potrebné dve okopávky. Zavlažujeme podľa potreby. Pri pestovaní v zakrytých priestoroch treba pravidelne vetrať, pretože vysoká vlhkosť podporuje rozširovanie hubových chorôb. Šalát zbierame podľa potreby, dozrieva rovnomernejšie ako hlávkový. Družnejšie dozrievanie umožňuje jednorazový zber. Po zbere odstránime vonkajšie listy a zabalíme do scvrkávacej fólie. Takto upravený šalát vydrží v chladiarňach pri teplote +2 až +3 °C až 25–30 dní.
Choroby a škodce
„V mesiacoch júl a august býva napádaný bakteriálnou hnilobou. Táto choroba sa rozširuje najmä po dozretí hlávok. Šíri sa rýchlo a po niekoľkých dňoch po objavení býva napadnutý celý porast. Na jar a na jeseň sa na šaláte vo všetkých fázach jeho vývinu objavuje pleseň sivá. Na rastlinách hnije najprv koreňový krčok, potom listy, ktoré sú položené na zemi a takisto sú pokryté sivým povlakom. V oblastiach, kde sa pestuje, spôsobuje veľké škody mozaika šalátová. Listy napadnutých rastlín sú charakteristicky zúbkované a mozaikovo pestré. Hlávky sú voľné, takmer ploskaté. Z ďalších vážnych chorôb treba spomenúť pleseň šalátovú, hrdzu šalátovú, bielu hnilobu šalátu. Zo škodcov najväčšie škody spôsobuje slizniačik poľný,“ vysvetľuje Ján Kóňa najvážnejšie a najrozšírenejšie ochorenia, ktorým by mal každý pestovateľ venovať zvýšenú pozornosť.
Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 9/2008
Nároky na pestovanie
Optimálne teploty pre pestovanie sú 18 až 22 °C. Vysoké teploty nad 27 °C spomaľujú rast a u klasických odrôd spôsobujú vybiehanie do kvetu. Šalát pri teplotách nad 27 °C zle klíči, alebo neklíči vôbec. Vo fáze priesad znáša teploty —2 až —4 °C. Pestovanie ľadového šalátu nie je vhodné na pôdach kyslých, zamokrených a zasolených. Vzhľadom na plytkú koreňovú sústavu je potrebná doplnková závlaha, najmä po výsadbe a počas tvorby hlávok. Šalát má veľmi krátke vegetačné obdobie, preto fosforečné a draselné hnojivá aplikujeme na jeseň. Dusík dávame pri rozrábaní pôdy.
Agrotechnika
„Výsadbu ľadového šalátu robíme vo väčšom spone ako u hlávkového šalátu – 0,35 × 0,35; 0,4 × 0,3 alebo 0,4 × 0,4 m. Ľadový šalát je náročnejší na teplotu, preto prvé výsadby robíme v podmienkach južného Slovenska koncom marca. Ďalšie výsadby robíme priebežne podľa potreby až do 15. augusta. Výsadby po tomto dátume už zvyčajne nedozrejú. Pri pestovaní v nevykurovaných fóliovníkoch robíme prvé výsadby začiatkom marca a posledné koncom augusta. Priesady ľadového šalátu pestujeme rovnakým spôsobom ako u klasického hlávkového šalátu. Vegetačná doba v podmienkach južného Slovenska od výsevu po zber je 65–75 dní,“ odporúča Ján Kóňa, odborník na pestovanie zeleniny.
Musíme vetrať
Počas vegetácie sú potrebné dve okopávky. Zavlažujeme podľa potreby. Pri pestovaní v zakrytých priestoroch treba pravidelne vetrať, pretože vysoká vlhkosť podporuje rozširovanie hubových chorôb. Šalát zbierame podľa potreby, dozrieva rovnomernejšie ako hlávkový. Družnejšie dozrievanie umožňuje jednorazový zber. Po zbere odstránime vonkajšie listy a zabalíme do scvrkávacej fólie. Takto upravený šalát vydrží v chladiarňach pri teplote +2 až +3 °C až 25–30 dní.
Choroby a škodce
„V mesiacoch júl a august býva napádaný bakteriálnou hnilobou. Táto choroba sa rozširuje najmä po dozretí hlávok. Šíri sa rýchlo a po niekoľkých dňoch po objavení býva napadnutý celý porast. Na jar a na jeseň sa na šaláte vo všetkých fázach jeho vývinu objavuje pleseň sivá. Na rastlinách hnije najprv koreňový krčok, potom listy, ktoré sú položené na zemi a takisto sú pokryté sivým povlakom. V oblastiach, kde sa pestuje, spôsobuje veľké škody mozaika šalátová. Listy napadnutých rastlín sú charakteristicky zúbkované a mozaikovo pestré. Hlávky sú voľné, takmer ploskaté. Z ďalších vážnych chorôb treba spomenúť pleseň šalátovú, hrdzu šalátovú, bielu hnilobu šalátu. Zo škodcov najväčšie škody spôsobuje slizniačik poľný,“ vysvetľuje Ján Kóňa najvážnejšie a najrozšírenejšie ochorenia, ktorým by mal každý pestovateľ venovať zvýšenú pozornosť.
Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 9/2008
Komentáre k článku:
Renáta47 | 06-04-2012 19:38:39
a neviete aké postreky mám použit ked sa jedná o hubovité choroby?
Pridať komentár