Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Zem sa podľa odborníkov otepľuje

AgroserverIné
Zem sa podľa odborníkov otepľuje
Zmeny klímy sú podľa odborníkov viditeľné. Podľa nich nás v budúcnosti čakajú teplejšie dni a noci. Pri porovnávaní extrémnych teplôt v minulom polstoročí prišli britskí meteorológovia k záveru, že počasie na mnohých miestach Zeme je čím ďalej tým teplejšie. Porovnávaním extrémne vysokých teplôt prišli britský odborníci k tomu, že počasie na niektorých miestach planéty je čoraz teplejšie. Napríklad v Kanade a v Rusku meteorológovia ešte pred polstoročím namerali citeľne chladnejšie zimy, priemerné zimné teploty teda boli približne o štyri stupne nižšie. Naopak letné dni sú v Kanade, ale tiež v Európe a Ázii asi o 1 až 3 °C teplejšie než pred päťdesiatymi rokmi. Zverejnili to britskí odborníci vo svojej štúdii v časopise Journal of Geophysical Research.

Vplyv teplôt na rastliny
Aký vplyv má striedanie nízkych a vysokých teplôt v jarnom období na rastliny a živočíchy? Podľa botanikov je pre rastliny najdôležitejšia teplota. V jarných mesiacoch reagujú rastliny na teplotné pomery. Spúšťacím mechanizmom však nie je momentálna teplota, ale skôr súčet teplôt za určité obdobie. Táto reakcia je výrazne druhovo závislá. To znamená, že niektoré rastliny reagujú viac, iné menej. Jarným rastlinám môže mráz uškodiť. Väčšia pravdepodobnosť poškodenia nastáva pri prudkom poklese teplôt, pri pozvoľnom poklese sa rastlina dokáže prispôsobiť. Hlavnú rolu v tomto smere hrá opäť druh rastliny. Nezanedbateľný vplyv má aj jej vývojové štádium, klíčiaca rastlina býva citlivejšia. Úlohu hrá aj časť rastliny – kvety niektorých druhov (napríklad ovocné stromy) sú na mráz veľmi citlivé. Sneh naopak pôsobí ako izolácia.

Vplyv teplôt na zvieratá
V živočíšnej ríši sa taktiež začala jar skôr. Na rozdiel od rastlín sú živočíchy viac prispôsobivejšie. Pre väčšinu je signálom prichádzajúcej jari teplota a dĺžka svetelného dňa. Živočíchy sú teda schopné prispôsobiť sa zmenám počasia. Jar sa pre ne nezačína podľa dátumu v kalendári, ale až vtedy, keď sú podmienky priaznivejšie. Medzi poslov jari patrí z vtákov Škovránok poľný, ale aj cíbik chocholatý – druh, ktorý sa u nás objavuje najčastejšie. Z motýľov sú to babôčky – veľmi vzácna je Babôčka brestová. Pri teplotách nad 10°C vylieta aj Žltáčik rešetliakový – ten je zároveň aj prvou ozdobou jari.




Komentáre k článku:

georgekennethloaninvestment@gmail.com | 07-01-2019 08:27:16

Oznámte mi všetkým .. Potrebujete financovanie? Potrebujete úver pre vaše podnikanie alebo osobné potreby? Ponúkame všetky typy úverov fyzickým osobám alebo spoločnostiam bez ohľadu na vaše súčasné kreditné skóre. Pre ďalšie informácie nás neváhajte nás kontaktovať pre viac informácií skúste to a váš život zostane Finančne rovnaké :: kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu: georgekennethloaninvestment@gmail.com

Ponúkame aj nasledujúce typy úverov: Osobné pôžičky (garantované a nezabezpečené) Komerčné úvery (poistenie a nezabezpečené) Úvery pre veľké spoločnosti. Konsolidačný úver - Program financovania s nízkou alebo nulovou menou vo výške 3%.

POŽADOVANÉ PRVÉ INFORMÁCIE:

Kompletné mená:
Krajina:
štát:
miesto:
Vek:
sex:
Kontaktné telefónne čísla:
Požadovaná suma:
Trvanie úveru:
povolanie:
Rodinný stav:
Účel úveru:

Ďakujem a Boh ti žehnaj.
kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu: georgekennethloaninvestment@gmail.com
Ing. Dvorsky Ľubomír | 29-12-2017 22:25:38
Som lesník a bol som vo Fínsku kde je až 187 888 jazier a spolu je to 10% vodná plocha a 69%lesy. Písal som aj články pred 20 rokmi ohľadne vysychania lesných sadeníc, niekedy nám vyschlo aj 80%. Na Slovensku budeme mať o chvíľu step a veľké suchoty, vidíte to sami ako to býva v lete. Musíme zadržiavať dažďovú vodu, robiť jazerá a nádrže aby sme mali aspoň 1% vodných plôch na každej dedine. Aby bola stále voda, aby sa odparovala a zlepšovala životné prostredie a zvyšovala vlhkosť. Je mi ľúto no Životné prostredie nerobí nič pre zvyšovanie vodných plôch. Pokým sa to nebude robiť naši potomkovia budú končiť. Ďakujem
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice