Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch

AgroserverLegislatíva
Zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch
Zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch považuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) za potrebný. Nevyváženosť vzťahov medzi obchodnými reťazcami a ich dodávateľmi, ktorých predmetom je kúpa a predaj tovaru, dosahuje najmä z pohľadu výrobcov potravín neúnosnú úroveň.

Hypermarkety a supermarkety si vzhľadom na svoje nezávislé postavenie na trhu stanovujú pre uzatváranie kontraktov také podmienky, ktoré sú pre dodávateľov nevýhodné. Preto aj keď sú tieto vzťahy formálne založené na báze zmluvnej voľnosti, vzájomnej dohody a dobrovoľnosti, realita je iná a tieto znaky nenapĺňa.

Dôkazov a argumentov, že obchodné reťazce zneužívajú svoju ekonomickú silu vo vzťahoch s dodávateľmi a že našli aj formy na obchádzanie momentálne platného zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, sústredila SPPK dosť. Najčastejšie išlo predovšetkým o vymáhanie niektorých platieb nepriamo cez tzv. kooperujúce subjekty, vynucovanie písomných vyhlásení od odberateľov, že nie sú na reťazcoch závislí, a vyhýbanie sa zosúladeniu zmluvných vzťahov s platným zákonom v rámcových dodávateľsko - odberateľských zmluvách v prípadoch, keď boli uzavreté pred účinnosťou zákona a ich platnosť časovo presahuje rok 2009.

Okrem toho reťazce vystupňovali tlak na dodávateľov aj zvyšovaním tzv. predných marží, nespadajúcich do 3-percentného limitu neprimeraných podmienok. V tomto prípade teda môžu tlačiť svojich obchodných partnerov k múru priamo, v ostatných prípadoch to môžu robiť formálnymi legislatívno-právnymi krokmi a „znásobením“ limitu cez spoločnosti, fungujúce v podstate iba na papieri a preberajúce na seba časť toho, čo predtým vykonávali samotné reťazce. Potravinárov sa táto skutočnosť existenčne dotýka, lebo rozhodujúca časť potravín sa v súčasnosti realizuje prostredníctvom reťazcov, v dôsledku čoho ich výrobcovia nemajú väčší manévrovací priestor a ak nechcú svoje prevádzky zavrieť, musia nevyhnutne využívať tento odbytový kanál.

Novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch by podľa SPPK mala zabrániť doteraz známym formám obchádzania právnej normy, prijatej parlamentom vlani. Potravinári združení v SPPK dúfajú, že jej konečná podoba splní práve tento cieľ a prispeje k väčšej vyváženosti vzťahov medzi obchodnými reťazcami a ich dodávateľmi. Zámerom SPPK nikdy nebolo spochybňovanie pôsobenia veľkých predajných systémov v štruktúre slovenského obchodu, ale snaha o navodenie rovnovážnejšieho podnikateľského prostredia, v ktorom by zmluvná voľnosť medzi reťazcami a výrobcami potravín neexistovala iba teoreticky, ale aj v reálnom živote.

Bratislava, 16. januára 2009

Zdroj:SPPK




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice