Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Z odpadového peria budú v Sečovciach vyrábať biohnojivo

Z odpadového peria budú v Sečovciach vyrábať biohnojivo
Sečovce/Košice 16. februára (TASR) - Spracovanie odpadového peria z hydiny na tekuté biohnojivo pripravuje v Sečovciach v okrese Trebišov spoločnosť Rokosan, zaoberajúca sa dlhodobo vývojom a produkciou organických hnojív. Nový agroprodukt a celý technologický proces je výsledkom výskumného programu spoločnosti, vyústením ktorého bola prihláška svetového patentu, uviedol pre TASR konateľ Štefan Szöke. "Sme schopní spracovať produkciu odpadov peria zo všetkých slovenských hydinární, pričom kapacita jednej je približne dve až 10 ton peria denne. Pri klasickom zneškodňovaní dochádzalo k jeho spaľovaniu a hydináreň by mala za zneškodnenie platiť približne 60 eur za jednu tonu, pričom do ovzdušia unikajú exhaláty a škodliviny. Náš technologický proces napomáha ekologickému povedomiu a uzatvára spracovateľský cyklus, výsledkom ktorého je bezodpadová výroba bioproduktov. Zjednodušene možno konštatovať, že každá hydináreň môže byť producentom hnojív," priblížil výrobný proces konateľ.

Podľa Szökeho technológiu, do ktorej investovali 360.000 eur, už v Sečovciach odskúšali a tekuté biohnojivo z peria následne uspelo v silnej konkurencii svetových výrobcov hnojív v čínskych podmienkach. "Pri Pekingu dosiahli aplikáciou našich produktov až dvojnásobné zvýšenie úrodnosti a obdobné výsledky sme docielili aj v ďalších oblastiach Číny," povedal konateľ. Hnojivo spolu s osvedčeným gélovým produktom Rokohold majú v úmysle prezentovať aj na svetovej výstave EXPO 2010 v Šanghaji. Tohto roku otvára Rokosan jednu zo svojich prvých dcérskych výrobných spoločností na území Číny.

Nové koloidné hnojivo rozširuje doterajší záhradný program sypkých produktov, ktoré vyrábali v Rokosane z kopýt a rohov hovädzieho dobytka. Výrobu však museli obmedziť kvôli nedostatku suroviny a podľa Szökeho aj diskriminujúcej legislatívy EÚ pri jej dovoze na územie SR. Spoločnosť Rokosan pôsobí v priemyselnej zóne Sečoviec, v blízkosti ktorej sú školy a obytné domy. Obyvatelia a samospráva sa obávajú negatívnych dopadov výroby na životné prostredie, najmä nepríjemného zápachu a začali proti novým výrobným zámerom Rokosanu kampaň.

Podľa Szökeho sú však obavy neopodstatnené. "Uhlíková filtrácia a odsávacie zariadenie bude inštalované v uzatvorenom priestore v súlade s odporúčaniami projektantov a dotknutých subjektov. Tieto opatrenia majú v konečnom dôsledku zamedziť úniku zápachu, ktorý spracovanie organických odpadov sprevádza. Obavy sú preto bezpredmetné," vyjadril sa konateľ. Na dôvažok výrobu chcú v najbližšom období presunúť ďalej od priemyselnej zóny. "Pri legálnom spustení prevádzky budeme postupovať v zmysle platnej legislatívy. Na Ministerstve životného prostredia SR je v súčasnosti naša žiadosť o posúdenie prevádzky podľa kritérií EIA," dodal Szöke.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice