Výroba hydinového mäsa vlani v SR klesla, znížila sa aj sebestačnosť
"Situácia sa na Slovensku neustále zhoršuje. Ten jav je dlhodobý, je to už od roku 2002," povedal na margo poklesu domácej produkcie riaditeľ (ÚHS) Daniel Molnár.
V roku 2012 sa na Slovensku vyprodukovalo 54.510 ton hydinového mäsa, čo predstavuje oproti roku 2011 pokles o 3,9 %. Na jedného obyvateľa vyrobili domáci výrobcovia 10,01 kg hydinového mäsa. Pri ročnej spotrebne 19,9 kg na osobu je celková ročná spotreba tohto mäsa na úrovni 108.362 ton. "Pred rokom sme informovali o tom, že sebestačnosť je na úrovni 54 %, teraz to kleslo o takmer 4 % na 50,3 %," skonštatoval Molnár.
Jedno z mála odvetví, kde je Slovensko v rámci výroby sebestačné, je produkcia slepačích vajec. Vlani sa v SR vyprodukovalo 1,261 miliardy vajec, čo predstavuje oproti roku 2011 nárast o 1,5 %. Rast produkcie tu zaznamenáva ÚHS už dlhodobo, pričom bilancia zahraničného obchodu je v tomto prípade vyrovnaná. Dovoz a vývoz sú približne na úrovni 20 % slovenskej produkcie. "Tu je sebestačnosť takmer na 100 %, z dôvodu určitého dovozu a určitého vývozu," podotkol riaditeľ únie.