Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Vari nedokážeme dopestovať ani šošovicu?!

Vari nedokážeme dopestovať ani šošovicu?!
Ak ste si prečítali našu Horúcu tému, viete, že výrobcovia varujú: v obchodoch nebudú slovenské potraviny. Obchodníci tvrdia, že to tak nie je. My sme sa v čase Vianoc a Nového roka zamerali na typickú slovenskú plodinu – šošovicu. A hľadali sme ju v obchodoch...

Šošovicová polievka by mala byť na stole tak počas Vianoc, ako aj počas osláv Nového roka. Malé plody tejto strukoviny by mali byť dokonca uložené aj pod stolom v slamienke. Prečo? Šošovička totiž svojím tvarom pripomína okrúhle mince – a čím viac bolo šošovice v magickom čase, tým viac malo byť peňazí počas celého roka. Takže, nič nenechať na náhodu a servírovať zdravú šošovicu!

Trocha histórie
Urobme si krátky výlet do minulosti – aby sme pochopili, prečo je šošovica pre človeka taká veľmi dôležitá. Ľudia ju totiž jedli už okolo roku 8000 pred naším letopočtom. Vtedy však bola šošovica ešte divoká. Všeobecne sa šošovica považovala za jedlo chudobných a lakomých. Zo Stredného východu, odkiaľ pochádza, sa dostala do Egypta, Grécka a Ríma. A tým pádom aj do celej Európy. Takže šošovica sa na naše taniere dostáva už niekoľko tisícročí. A hádam tam ešte nejaký ten čas zostane.

Trocha súčasnosti
Šošovica by nemala chýbať v zdravej a vyváženej strave nielen preto, aby sme si poistili dostatok peňazí, ale i preto, že je veľmi zdravá. V tomto období by sme doslova mohli hovoriť o renesancii strukovín. Žijeme totiž v čase, keď mnohí z nás majú rôzne alergie, dokonca aj na mlieko. Keď nemôžeme prijímať vápnik z klasického zdroja, mali by sme si nájsť náhradný – strukovinu. Teda šošovicu, fazuľu, hrach... Samotné „peniažky“ majú podľa odborníkov trikrát vyšší obsah vápnika ako obilniny a sedemkrát vyšší obsah železa ako špenát. Zo strukovín je najväčšou zásobárňou bielkovín – a pritom obsahuje najmenej tukov. chcete schudnúť alebo držať na uzde cholesterol, mali by ste šošovicu jesť pravidelne.

Slovenskú nemáte?
Takže – ešte raz: poďme si uvariť klasickú šošovicovú polievku. Na to potrebujeme v prvom rade samotnú šošovicu. Na výber je niekoľko druhov a niekoľko cien. My sme sa však tentoraz zamerali na krajinu pôvodu. Nie, nejde o žiadne riziko, len sme šošovicovú polievku chceli uvariť zo šošovice, ktorá vyrástla na Slovensku. Výsledok? Držte sa: ani v jednej sieti obchodných reťazcov, ktoré majú zastúpenie u nás, sme nenašli šošovicu, ktorá by bola dopestovaná u nás. Našli sme šošovicu z Kanady, USA, Poľska, Číny, Maďarska a Českej republiky. V jednom prípade na balíčku nebola ani zmienka o krajine pôvodu. Zahraničná strukovina je zabalená a distribuovaná z Česka, Poľska, ale i Slovenska. Ak pátrate po pôvode potraviny, poriadne si obzrite obal – niekde je krajina dopestovania vytlačená klasicky, na niektorých obaloch však nájdete iba skratku medzi číslami, ktoré označujú dátum spotreby. „Slovenskú šošovicu nemáte?“ pýtam sa predavačky v hypermarkete. Evidentne som ju zaskočila, asi takéto otázky nedostáva často. „Máme iba to, čo je vyložené v regáloch,“ hovorí a začne sa hrabať v strukovinách. A tak sme spolu zistili, že z ponúkanej šošovice a fazule je iba jeden druh fazule dopestovaný na Slovensku. A to už je fakt hanba, či azda nie?!

Čo zostalo z veľmoci?
A to sme – ani nie tak dávno, boli prakticky šošovicovou veľmocou. Teda, boli sme krajinou, ktorá si to, čo zjedla, dopestovala sama. No určite boli šošovicovou veľmocou Bojničky. Na ich družstve sa totiž pred rokmi pestovala táto strukovina až na 500 hektároch. A zástupcovia družstva pôsobili aj v rôznych medzinárodných skupinách. Jednoducho – Bojničky kedysi žili šošovicou. A nielen tou. Čo sa stalo? – pýtame sa bývalého predsedu tohto družstva Jarolíma Hercega. „Jatríte mi rany,“ hovorí prosto. „Problémy boli dva. Asi päť rokov dozadu bola šošovica vyradená spomedzi podporovaných plodín. No a nám sa už nepodarilo zabezpečiť stopercentný odbyt. A to sme sa naozaj o to pokúšali!“ Keď sa v roku 1969 začínalo s pestovaním šošovice v tejto obci, osiali sto hektárov. Neskôr sa výmera ešte väčšmi rozšírila, po revolúcii sa zasa postupne znižovala a znižovala... Pred tromi rokmi, ako povedal Jarolím Herceg, ju pestovali ešte na 30 hektároch. Dnes ju pestujú na 0 hektároch. Čítate dobre – na nula hektároch.

Lacno a lacnejšie?
Klasická príčina nulovej výmery šošovice v Bojničkách: ceny. Nákupné ceny klesli tak nízko, že neboli schopní šošovicu za tak málo peňazí dopestovať. „Navyše, obchod chcel len veľkozrnnú šošovicu a my sme takú nemali vyšľachtenú,“ dodáva Jarolím Herceg. Tak prišla na naše pulty vyšľachtená veľkozrnná šošovica, najmä z Kanady. My sme ju v obchodoch nenašli. Vraj preto, lebo pestovateľom čosi nevyšlo, a tak zákazníkom stačí aj klasická šošovička – u nás najmä Okula. Podľa Jarolíma Hercega sa z Bojničiek so šošovicou vytratila aj láska k tejto plodine. „A je to veľká škoda, pretože som ich práve pre šošovicu zapálil a viedol k jej pestovaniu,“ pokračuje. Ešte aj dnes sa časť strojového parku v Bojničkách využíva, len sa už nespracúva šošovica. „Naša mala najvyššiu varivosť, celý systém sme mali prepracovaný. Nie nadarmo sme pôsobili aj v medzinárodných organizáciách,“ vzdychne si bývalý predseda. Hovorí, že nebažili po veľkých ziskoch. Veď šošovica im všetku opateru vrátila – nielen samotnými plodmi, ale aj vynikajúcimi vlastnosťami predplodiny. „Šošovicu v Bojničkách kedysi pestovali všetci malí sedliaci. Vedeli totiž, že pole, kde sa urodila, netreba hnojiť. Šošovica je totiž výdatným zdrojom využiteľného dusíka.“ Ale ani to už nie je argument na jej pestovanie. „Veď už nie je sedliacky, pestovateľský záujem ani o cícer alebo pohánku ako predplodiny a medziplodiny. Dnes chce každý pestovať a vyrábať jednoducho,“ dodáva Jarolím Herceg.

Koniec veľmoci
Tak teda skončila jedna veľmoc, hoci bola iba šošovicová. Trh a nízke ceny ju zložili najskôr na kolená a potom hlboko zahrabali. Tak hlboko, že sa zrejme už nikdy nepostaví. A dôsledkom tejto regulácie trhu je výsledok nášho prieskumu medzi regálmi s potravinami: nenašli sme šošovicu, ktorá by bola dopestovaná a spracovaná na Slovensku. No a čo my? My sme odkázaní na to, aby sme si slovenskú vianočnú „peniažkovú“ polievku navarili zo šošovice, ktorá bola dopestovaná nielenže mimo Slovenska, ale aj mimo nášho kontinentu. Veď už sme si zvykli, že nosíme tenisky vyrobené v Ázii, rovnako aj bundy, džínsy... Zvykneme si aj na to, že budeme jesť potraviny, ktoré by sme si síce mohli vypestovať sami, ale z tej Číny... z tej Číny je to lacnejšie. Hm, až takto nám to diktuje všemocná ruka trhu?

Autor článku: Lívia ČERNICKÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 2/2009




Komentáre k článku:

anonym | 28-12-2018 17:32:41
To sa nedá žrať,
ani kanada, ani čína, ani polská, ani maďarská
to je hrozné...!
anonym | 13-09-2016 12:58:04
aj ja som hladala sosovicu zo SR alebo aspon zo strednej EU. a to dokonca bio sosovica je z Kanady ... pacili by sa mi predajne s nazvom "Iba zo strednej Europy", "Potraviny V4", "Hypermarket V4", kde by samozrejme bolo vsetko z tohto regionu.
seria | 02-01-2016 13:49:57
Aká škoda že ju nepestujú. Veď je to najvýživnejšia strukovina. Mám ju rada a často ju varím. Skúste ju pestovať aspoň na tých 30 ha, určite sa nájdu zákazníci, aj za vyššiu cenu, a predávajte ju na dobierku, lebo obchody pridávajú na cene najmenej raz toľko, ako ju kúpia. Keď si zakúpi viac rodín spolu, vyplatí sa im to za cenu na balení a poštovnom. Ktohovie koľko pesticíd obsahujú tie šošovice z cudziny.
Inge | 11-06-2015 15:45:40
Smutne naozaj. Aj ja som hľadala Slovensku šošovicu a nenašla som 😧 kúpila som z Nemecka.
vlado | 26-02-2013 20:26:08
ziadna ruka trhu, vsetko maju v rukach spotrebitelia
ked si budu vsetci pytat slovenske vyrobky produkty a ziadne ine, tak obchodnici budu musiet zohnat to co spotrebitel potrebuje, chce. A toto je ruka trhu. Zakon ponuky a dopytu, v prvom rade sa musi spotrebitel zmenit.
anonym | 13-02-2013 17:03:50
Co dodat dopestuj si kto mozes :)
Ala | 04-11-2012 11:37:25
:-( co dodat...smutne!
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice