Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 34-35/2008

Týždenník Farmár 34-35/2008
Časopis Farmár – týždenník pre slovenský vidiek vyšiel vo štvrtok 18. decembra. Ide o vianočné dvojčíslo 34-35, tešiť sa teda môžete až na takmer 160 strán! Iba prednedávnom sa v Bratislave vylievalo mlieko do hnoja... Išlo o ďalší zúfalý protest poľnohospodárov, sužovaných krízou. Príjemnejším čítaním budú rady vinárskeho magnáta a gurmána, ktorý prezradí, aké vínko sa hodí k rôznym vianočným menu. V horúcej téme sme sa podrobnejšie pozreli na veľký problém Štrbského plesa – nie je totiž jasné, komu tento tatranský symbol patrí... Spomínate si na fascinujúcu reláciu Okná vesmíru dokorán? Hosťom Farmára je astronóm a astrofyzik Jiří Grygar. No a pozrieme sa aj do Terchovej, kde každoročne na Božie narodenie organizujú nádhernú slávnosť.

Aktuálne: Ceny stále padajú – a s nimi aj poľnohospodári
Slzy v očiach skrýval za čierne okuliare. Ošetrovateľ zvierat zo spoločnosti AT Dunaj v Rožňave práve vylial mlieko do hnoja. Do reči mu nebolo. Vylievanie mlieka do hnoja, ktoré zorganizoval Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka pred bratislavskou mliekarňou Rajo, bolo symbolické. Nastupujúca kríza po dlhom čase poľnohospodárov zjednotila. Okrem finančnej krízy sa farmárov dotýka aj ich vlastná, odbytová, ktorá síce odzrkadľuje aj vývoj na trhoch, ale tiež politiku EÚ. Na Európsku komisiu majú ťažké srdce, tvrdia, že necitlivými zásahmi prispela k zhoršeniu podnikateľského prostredia v nových členských krajinách.

Gurmán: Vína na štedrovečernú tabuľu
Vianočné menu býva rôzne. Víno však nechýba takmer nikde. Boli sme zvedaví, aké víno a k akým jedlám sa bude podávať u naslovovzatého gurmána a vinárskeho magnáta Petra Matyšáka. Môže to byť skvelá inšpirácia i pre vás. Napríklad k predjedlu – kaprovi zapečenom na plechu – by známy gastronomický expert odporučil šumivé víno, prípadne jemne perlivé vínko z Müleru Thurgau. K rybej polievke nalieva silván zelený. Čo by však odporučil ku kaprovi so šalátom? Čo k ovociu a syrom? Aké vínko ku kapustnici s hubami? A čo k takej s klobásami?

Horúca téma: Pleso, ktoré patrí (ni)komu?
Komu patrí Štrbské pleso? Nuž, patrí k symbolom Tatier a Tatry sú symbolom Slovenska. No aj symboly musia mať pána – kto ním je práve v prípade tohto plesa? Najvyšší súd SR vlani rozhodol o tom, že turistické stredisko Štrbské Pleso, a teda aj samotné Štrbské pleso, patrí do katastrálneho územia obce Štrba. Inými slovami – zobral ho mestu Vysoké Tatry a vrátil pôvodnému majiteľovi. V septembri však Ústavný súd zrušil rozsudok Najvyššieho súdu a „vec vrátil na ďalšie konanie“. Farmár sa pokúšal rozmotať zauzlené klbko informácií.

Hosť Farmára: Jiří Grygar – Vesmír prehovorí
Z hľadiska utrpenia bolo minulé storočie absolútne najhoršie, tvrdí azda najznámejší československý astronóm a astrofyzik Jiří Grygar. Kto by si nepamätal jeho fascinujúce televízne Okná vesmíru dokorán? Je po ňom dokonca pomenovaná planétka 3336 Grygar. Významný popularizátor vedy si uvedomuje fakt, že všade okolo nás pribúda nevzdelancov a hlupákov. Zároveň však tvrdí, že tí ostatní, ktorí hlupákmi nie sú - akoby z nejakého záhadného pudu sebazáchovy – intelektuálne a kultúrne ešte viac a rýchlejšie rastú.

Slovenský unikát: Terchovská srdcovka
Kostol s približne tisíckou miest na sedenie praská vo švíkoch. Pravidelne na Božie narodenie prichádzajú do Terchovej aj ľudia z blízkych a vzdialenejších miest. Zo Spiša, ale aj z Poľska, Maďarska a Moravy. Tamojšia jasličková slávnosť je totiž neopakovateľný unikát. Miesta na sedenie sú obsadené už niekoľko hodín pred začiatkom. V kostole sa rozsvietia svetlá, vchádza tridsať muzikantov s husľami a malými basičkami, za nimi deti, mládež, dospelí a potom osemdesiatnici. Asi 130 vystupujúcich v krojoch spieva Narodil sa Kristus Pán. To je sila, zážitok!





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice