Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 27. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 31/2009

Týždenník Farmár 31/2009
Časopis Farmár č. 31 – týždenník pre slovenský vidiek, hľadajte na pultoch od štvrtka 30. júla. Pozor, prinášame mená víťazov predplatiteľskej súťaže! Dozviete sa tiež, že dlhoročné slovensko-maďarské spory týkajúce sa vinohradníckej oblasti Tokaj sa ani po maratóne rokovaní nevyriešili. Práve naopak. Aj o rozprávkovej kráse Karpát, o ich európskej výnimočnosti, pripravuje tím odborníkov pútavú knihu. Moravany nad Váhom majú bohatú minulosť i prítomnosť, no aj svoje smutné tajomstvo... Šok zažil roľník od Nitry: pár dní pred žatvou mu bez oznámenia bagre urobili z úrody len holú zem! Aj takto sa stavia cesta z Nitry po Tekovské Nemce. Hoci chovateľstvo, najmä plemenných zvierat patrí k náročným koníčkom, chovateľov neubúda. Viac vám prezradí reportáž z dvora chovateľa viedenského bieleho králika.

Horúca téma: Boj o Tokaj nemá konca kraja
Dlhoročné spory týkajúce sa vinohradníckej oblasti Tokaj sa ani po maratóne rokovaní nevyriešili. Práve naopak. Na ostatnom rokovaní Maďarská republika zrútila všetky mosty smerujúce k dohode. Skutočnosť, že aj na našom území je Tokajská vinohradnícka oblasť, je nepopierateľným faktom, čo je zakotvené aj v prístupovej zmluve Slovenska do EÚ. Tým stratilo Maďarsko svoju dovtedajšiu exkluzivitu. EÚ navrhla, aby sa obe krajiny dohodli na jednej oblasti „Tokaj“ - rovnaké pravidlá pre pestovanie, označovanie, rovnaké fľaše... Maďarská strana však rokovania nepochopiteľne ničí.

U nás doma: Tajomstvo kláštora i perestrojky
S históriou ich spája svetoznáma Moravianska Venuša, v prítomnosti ide o ťahúňa medzi obcami dolného Považia. Moravany nad Váhom majú i svoje smutné tajomstvo - ukryté za vstupnou bránou kaštieľa... Obec obklopuje rieka Váh, Považský Inovec a kúpeľné Piešťany. Známa Venuša je najstarší doklad výtvarného prejavu na Slovensku, vek sošky sa odhaduje na 22 800 rokov. Moravany v roku 2003 získali 2. miesto v celoslovenskej súťaži Dedina roka, o štyri roky zasa ocenenie Dedina ako pospolitosť. Pribudnúť by vraj mal i otvorený kúpeľný objekt. Akurát nádherný renesančný kaštieľ chátra, a nie vinou obce...

Problém: Buldozéry zničili úrodu, roľníka ničia stavbári
Keď roľník Jozef Ďuriš prišiel ráno skontrolovať, ako dozrieva jeho sladovnícky jačmeň, nemohol uveriť vlastným očiam. Namiesto zlatistých kláskov obilia, pripravených na blížiacu sa žatvu, našiel holú zem! Termín žatvy odhadoval na niekoľko dní. V poli však našiel bagre. „Bez toho, aby ma niekto dopredu upozornil a bez nejakej etiky, vstúpili do poľa a zničili úrodu,“ vraví znechutený súkromný roľník z Nitrianskeho kraja. Desať hektárov úrody... Aj takto sa stavia úsek dopravnej infraštruktúry na trase od Nitry po Tekovské Nemce.

Životné prostredie: Objavte nádherné Karpaty
Kto by nepoznal Alpy? Určite už mnohí z nás počuli mnoho o tomto pohorí, prípadne mali možnosť vidieť i nejaký ten materiál. Ale – poznáme tak dobre aj Karpaty? Viete niečo o ich rozprávkovej kráse? Karpaty patria medzi najväčšie pohoria Európy, najvyššia časť je práve na Slovensku, a zasahujú až do ôsmich krajín. Rastie tu viac ako tretina všetkých európskych druhov rastlín, ide o posledné európske útočisko populácií najväčších cicavcov, ako medveď, vlk a rys. O tejto nádhere pripravujú odborníci z viacerých krajín príručku pre učiteľov základných škôl Svet Karpát.

Chovateľ: Obľúbené plemeno od susedov
Hoci chovateľstvo, najmä plemenných zvierat patrí k náročným koníčkom, chovateľov neubúda. Podobné skúsenosti má aj michalovský chovateľ viedenského bieleho králika. „Kedysi sa volal viedenský biely modrooký. Jeho chov je v našej rodine tradíciou,“ rozhovoril sa Vladimír Šebesta. Jeho otec bol vari prvým chovateľom tohto plemena na Slovensku. Dlhoročná rodinná tradícia, ktorej sa venuje aj brat chovateľa, prináša takmer každoročne úspechy na súťažiach. Aj vlani získal celoslovenské prvenstvo vo svojej kategórii.




Komentáre k článku:

illona | 28-05-2018 17:29:22
Úvery dlžníkom. Po celom Lotyšsku.
Mnohí ľudia, tvárou v tvár finančným problémom, sú presvedčení, že nemôžu získať novú pôžičku. Nie je to však. Lotyšský úverový trh má veľa profesionálnych veriteľov, požičiavanie ľudí, ktorí majú finančné problémy ......
...agencefinance@hotmail.fr
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice