Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 29/2008

Týždenník Farmár 29/2008
Časopis Farmár č. 29 – týždenník pre slovenský vidiek vychádza vo štvrtok 11. novembra. V roku 1989 sa na Slovensku chovalo 559-tisíc dojníc, vlani už iba 180-tisíc. Analyzujeme teda príčiny likvidácie dojníc na Slovensku. Vodná slalomárka Elena Kaliská, jeden z najúspešnejších športovcov Slovenska, nám dovolila nahliadnuť do svojho súkromia. Svetová finančná kríza naďalej zúri, a tak sme zisťovali, aké škody ešte môže napáchať na Slovensku. Amerika má prvého prezidenta tmavej pleti a Barack Obama sa stáva novou legendou dejín demokracie v USA. No a tiež sa dozviete, prečo práve kvôli nášmu týždenníku pricestoval z Viedne radca veľvyslanectva Tureckej republiky.

Analýza: Kto vyháňa dojnice zo Slovenska?
Semienko likvidácie, ktoré sme si do nášho agrárneho sektora zasiali vstupom do Európskej únie, veľmi dobre vyklíčilo. O veľmi slabých možnostiach konkurencieschopnosti v boji s takým silným hráčom, ako je Európska únia, sa presvedčili i slovenskí prvovýrobcovia mlieka. Svoj podiel na situácii však nesie aj hlboká podkapitalizácia odvetvia, ktorá u nás panovala dávno predtým, ako sme vstúpili do únie. V roku 1989 sa na Slovensku chovalo 559-tisíc dojníc, ku koncu vlaňajška sme ich mali 180-tisíc... Kde je ukrytá príčina likvidácie dojníc na Slovensku?

Hosť Farmára: Elena Kaliská – Niekedy sa treba aj popáliť
Niekoľkonásobná majsterka Európy, majsterka sveta, dvojnásobná olympijská víťazka, víťazka ankety Najúspešnejší športovec Slovenska. Aká je však vodná slalomárka Elena Kaliská, keď sa práve nevenuje športu? Farmár sa od nej dozvedel všeličo: Po sezóne napríklad neodmietne ani taký steak alebo pohár vínka. Po víťazstvách jej chutí torta a paradajková polievka. Hoci vodu miluje, nie je extrémistkou a taký rafting ju neláka. Obdivuje ľudí, ktorí riskujú a idú splavovať divoké rieky niekde v Afrike.

Horúca téma: Konzílium stanovilo liečbu
Diagnóza pacienta je známa. Nie je to choroba smrteľná, ale určite spôsobuje veľa utrpenia, bolesti, smútku. Naša ekonomika ochorela na svetovú krízu. Pacient je v stabilizovanom stave, začína sa terapia. Sociálni partneri a ďalší predstavitelia politického a ekonomického života na Slovensku sa zhodli na súbore približne 30 opatrení, ktoré by mali minimalizovať dosah krízy na našu ekonomiku. Aká však bude realita? Koľko ľudí ešte príde o zamestnanie? Môžu byť premiér a minister financií naozaj pokojní?

Aktuálne: Nový americký prezident – Áno, môžeme!
Obyvatelia Spojených štátov amerických odkázali obyvateľom iných krajín sveta to, na čo neraz zabúdame. My občania totiž môžeme. „Áno, môžeme“ je heslo víťazného kandidáta na úrad prezidenta USA. Môžeme, ak máme cieľ, ak nás ešte neopustili ideály a sny, ak sa vieme zjednotiť a najmä, ak sme schopní orientovať sa medzi pseudohodnotami a hodnotami. Môžeme zmeniť seba, krajinu a možno aj ten náš svet. Barack Hussein Obama má 48 rokov, je prvým americkým prezidentom tmavej pleti. Stáva sa novou legendou dejín demokracie v USA.

Objav Farmára: Šťastie je v tom, čo mám
„Susedstvo je mimoriadne dôležité. Viete, u nás sa hovorí, že sused potrebuje aj popol svojho suseda. Susedstvo je bližšie ako bratstvo.“ To je len jedna z myšlienok Tashina Yilmaza. Farmár bol preňho úplne neznámym časopisom, až do chvíle, keď si v ňom prečítal reportáž o Turecku. Krajina polmesiaca je totiž jeho vlasťou a on je radca veľvyslanectva Tureckej republiky so sídlom vo Viedni. Má na starosti kultúru a cestovný ruch. Nad rámec vlastných povinností pricestoval do Bratislavy, aby sa stretol – s čitateľmi Farmára.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice