Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 26/2009

Týždenník Farmár 26/2009
Časopis Farmár č. 26 – týždenník pre slovenský vidiek, nájdete na pultoch od štvrtka 25. júna. Horúca téma je tentoraz naozaj horúca – už onedlho totiž bude schválená legislatíva pre predaj z dvora. Kto, komu a aké komodity môže predávať? Náš hosť, country legenda Allan Mikušek, radikálne zmenil život, presťahoval sa na vidiek a tento krok si nevie vynachváliť! Farmár prináša aj reportáž z unikátneho skvostu Nízkych Tatier – z Jaskyne mŕtvych netopierov. Poľnohospodárom pribúdajú vrásky. Podľa odborných výskumov sa totiž tento rok očakáva výrazný „prepad“ úrody v porovnaní s minulým rokom. Nechýbali sme ani v Maduniciach, na majstrovstvách sveta v rybolove klubov v kategórii plávaná. Nádherné počasie, deň plný zážitkov - čaká vás pohodové čítanie.

Horúca téma: Predaj z dvora vo finále
Legislatíva predaja z dvora je vo finále! Jeho súčasťou sú dve nariadenia. Prvé sa týka výnimky z „porážacích“ miest - odsúhlasili ho 11. júna v Bruseli. Nariadenie ešte musí schváliť slovenská vláda. O predaji z dvora rozhodne do niekoľkých týždňov. Problém bol najmä so zadefinovaním tzv. malých množstiev, došlo však ku kompromisom. Napríklad mlieko môže farmár predávať v ľubovoľnom množstve každému konečnému spotrebiteľovi. Farmári však asi budú mať obmedzené množstvá iných komodít na predaj z dvora.

Hosť Farmára – Allan Mikušek: Rozhovor v tráve
Spevák, ktorý vydal šesť albumov, prekonal zdravotné problémy, doslova sa učil znova chodiť a hovoriť, sa pred niekoľkými rokmi presťahoval na vidiek. A znova sa postavil na vlastné nohy. Na stretnutie pricválal na čiernom žrebcovi Tornádovi. So slovenskou legendou country hudby Allanom Mikušekom sme debatovali v tráve pri poľnej ceste. Ten 19-mesačný žrebček pribudol k staršiemu koňovi Brixovi. A aby nebolo smutno ani gazdovi, priviedol si na Záhorie priateľku Silviu. Aj ona rozumie zvieratám, venuje sa výchove tzv. problémových psov.

Vidiecka turistika: Milióny mŕtvych netopierov
K mnohým jaskyniam sprístupneným verejnosti si treba trošku vyšliapať. K Jaskyni mŕtvych netopierov priamo v masíve Nízkych Tatier však treba merať cestu o čosi dlhšie. Zážitok však stojí za to! Ročne si ho prichádza vychutnať asi tritisíc ľudí, kilometrová prechádzka vo vnútri jaskyne v Ďumbierskom krase je unikátna. Jej názov vychádza z reality, ktorú vidí každý návštevník - kosti týchto zaujímavých nočných tvorov. Presnejšie, uhynutých netopierov sú tam milióny. A kosti sú úplne všade. Ani veda nevie prečo. Záhada.

Odhad úrody: Úroda zrejme nebude bohatá
Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy k 10. júnu realizoval v poradí štvrtý odhad pre pšenicu ozimnú, jačmeň jarný a repku olejnú ozimnú. Žiaľ, čaká sa výrazný „prepad“ úrody v porovnaní s minulým rokom. Úroda by mala byť mierne podpriemerná aj v porovnaní s priemernou úrodou dosiahnutou za posledných 5 rokov. Je známe, že v našich podmienkach má dominantný vplyv na stav a charakter vývoja biomasy (vrátane porastov poľnohospodárskych plodín) predovšetkým počasie, a až druhotne „nastupujú“ relevantné vlastnosti pôd.

Rybár: Svetové ryby brali pri Váhu
Na Svätého Petra, patróna všetkých rybárov, sa dá spoľahnúť. Nad vodným tokom rieky Váh medzi Madunicami a Hlohovcom objednal počasie, ktoré podporilo vydarenú organizáciu majstrovstiev sveta v rybolove. Pravda, 29. svetový šampionát klubov v kategórii plávaná neboli druhý júnový týždeň zďaleka len o Svätom Petrovi a počasí. Snažilo sa 26 klubových tímov z celého sveta. Do Maduníc prišli najlepší z najlepších. Nechýbali „trpaslíci“ San Marino či Luxembursko, ale ani špičkoví anglickí, litovskí, švédski, portugalskí či ukrajinskí rybári.




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice