Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 27. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 24/2008

Týždenník Farmár 24/2008
Časopis Farmár č. 24 – týždenník pre slovenský vidiek nájdete na pultoch vo štvrtok 9. októbra. Našimi hosťami boli svetové športové veličiny, bratia Hochschornerovci, ktorí sú mimoriadne šikovní nielen pri vodnom slalome, ale aj pri výstavbe vlastných domov. Pri pátraní po slovenských predkoch zosnulej hollywoodskej hviezdy Paula Newmana sme narazili aj na veľmi nepríjemné skutočnosti... Repka je cennou plodinou aj pre technické využitie, aká je však jej budúcnosť? Farmár vám tiež priblíži, za čo získala Liptovská Teplička prestížne európske ocenenie. No a pozreli sme sa aj do obce, ktorá má toľko unikátov, že by ste ju azda ani nehľadali na Slovensku, skôr vo Švajčiarsku.

Hostia Farmára: Pádla vymenili za kelne
Patria medzi absolútne svetové športové veličiny, veď na olympiáde v Pekingu v ťažkej konkurencii obhájili zlaté medaily z olympiád v Austrálii a Grécku. Vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci však nie sú namyslené hviezdy a svoju pracovitosť dokazujú aj v Rusovciach: Obaja tu stavajú vlastné domy. Neďaleko od mesta i od kanála, na ktorom trénujú. A vlastnými rukami už toho odrobili dosť: Peter zvládol obkladačky v kúpeľni, osadenie sanity, ba trúfol si aj na posúvanie vodných rozvodov. Pavol si zasa položil dlažby v menších miestnostiach.

Slovenské korene: Košičania ukradli Paula Newmana?
Hollywoodska hviezda Paul Newman mala najkrajšie oči farby neba na svete. „Zdedil“ ich po slovenskej mame, rodáčke z východoslovenskej dedinky Ptičie. Newman podľahol 26. septembra zákernej chorobe vo veku 83 rokov. Žijúci príbuzní nám najprv ochotne prisľúbili rozhovor, no z ničoho nič ho zrušili. Podľa našich zistení sa za tým skrýva exkluzivita informácií pre iné médium i spolupráca s istou košickou agentúrou. Ponúkli sme teda 50-tisíc, odpoveď nás šokovala: „My nie sme cvičené opice, aby sme tu každému zadarmo dávali informácie.“ Zo smrti vzdialeného príbuzného, s ktorým sa nikdy nestretli, sa zrejme rodina snaží vyťažiť maximum vo svoj prospech.

Analýza: Črtá sa repke žiarivá budúcnosť?
Nové milénium so sebou prinieslo množstvo zmien, ktoré sa dotkli aj poľnohospodárstva. Zatvorenie niekoľkých cukrovarov znamenalo koniec pestovania cukrovej repy. Nik vtedy netušil, že zelenú dostane kapusta repková pravá. Prečo? Jednak sa rastlinné oleje začali uprednostňovať na úkor živočíšnych tukov. A narástla aj výroba biopalív, na ktoré zaostrila pozornosť Európska komisia. Od roku 1990 do roku 2002 sa plochy olejnín zvýšili o 287 percent! Situácia sa však neustále mení. Akú má repka budúcnosť?

Aktuálne: Európska cena pod Tatrami
Každú dedinu sprevádzal na odovzdávaní Európskej ceny obnovy dediny 2008 v holandskom Koudume aj oficiálny predstaviteľ príslušnej krajiny. Len tú slovenskú nik... Pritom Liptovská Teplička skončila v 10. ročníku súťaže na nepísanom druhom mieste z 29 súťažiacich! Organizátor sledoval najmä dediny, ktoré uskutočňujú mnohonásobné zmeny v hospodárskom, sociálnom a kultúrnospoločenskom živote obce. Bolo to po prvý raz, čo sa nebral do úvahy len vzhľad obce, ale dedina vo všetkých jej aspektoch.

U nás doma: Necpaly plné unikátov
Ktorá malá dedinka má štyri kaštiele? Malú vodnú elektráreň? Druhý najväčší zdroj pitnej vody v strednej Európe? Dva významné kostoly? A pred obecným úradom v potoku húfy pstruhov? Nie, túto reportáž sme naozaj nerobili vo Švajčiarsku. Vitajte v Necpaloch! Obecná história siaha až do 12. storočia, no v obci nespia ani v súčasnosti: Dokončujú novú strechu na škole, podávajú projekt na zberný dvor, majú projekt na kanalizáciu i plynofikáciu, zlepšujú podmienky turistom i cyklistom.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice