Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 17/2009

Týždenník Farmár 17/2009
Týždenník Farmár č. 17 nájdete na pultoch stánkov a obchodov od štvrtka 23. apríla. Podrobne sme v ňom analyzovali problematiku koní na Slovensku. Vedeli ste, že ministerstvo sa chystá podporiť malé a začínajúce chovy týchto krásavcov? Spor o Štrbské Pleso má definitívne svojho víťaza, no ten situáciu vôbec nestavia konfrontačne. Podal už aj ruku na spoluprácu. Ivan Vojtek vás vo svoje pravidelnej rubrike nielen zabáva, ale aj všeličomu priúča. Šikovné rady má pripravené aj tentoraz, presvedčí vás o tom jeho Tulifinta Fň. Vedeli ste, že ropucha má hodnotu 5 tisíc korún? O migrujúcich žabách rozpráva pútavá reportáž z Hrabova. No a rubrika Rybár vás upozorní i na novú chorobu, ktorá trápi naše pstruhy.

Analýza: Slovensko – krajina majestátnych koní?
Pre vidiek znamená jeden kôň v produktívnom veku jedno pracovné miesto. Na Slovensku je približne 10 000 koní, toľko je aj ľudí, ktorí sa touto problematikou zaoberajú. Keď sa Slovensko kolektivizovalo, koní, pýchy gazdov, rapídne ubudlo. Pritom ich možno využiť v rámci rozvoja vidieka tak v lese, ako aj pri poľnohospodárstve, poskytovaní služieb, pri vypásaní... Aj napriek nízkemu stavu koní je rozmanitosť plemien chovaných na Slovensku veľmi pestrá a rozširuje sa. Ministerstvo sa dokonca chystá podporiť každého záujemcu, ktorý buď začne chovať kone, alebo rozšíri existujúci chov do 25 kusov.

Hosť Farmára: Bodka a spolupráci podaná ruka
Kostolné zvony, ktoré sa vo štvrtok 16. apríla 2009 rozozvučali Štrbou, dali akoby symbolickú bodku za vari najväčším a najmedializovanejším tatranským sporom v ostatných rokoch. Najvyšší súd rozhodol: Štrbské Pleso patrí do katastra obce Štrba. Kým v meste Vysoké Tatry zavládlo sklamanie, starosta Štrby Michal Sýkora neskrýval radosť. A hneď zahorúca načrtáva plány, alternatívy, ako vrátiť Štrbskému Plesu jeho zašlú slávu. Prízvukuje, že nová filozofia rozvoja územia Štrbského Plesa rešpektuje ochranu prírody a trvalo udržateľný rozvoj.

Tulifinta Fň 5: Tulí poradí, ako rozžiariť zlaté a strieborné predmety
Že je Ivan Vojtek skvelý herec, o tom hádam nik nepochybuje. No viete, že sa dokáže šikovne oháňať aj okolo chalupy či v záhrade? Populárny Tuli vás vo Farmárovi poteší veselým slovom a dobrou radou pravidelne každý týždeň. A čo ponúka tentoraz? Nuž, pohútal aj o Stvoriteľovi, ktorý dľa Knihy kníh vraj šesť dní pracoval, tvoril svet a všetko okolo nás. A Tuli opäť predstaví aj nejaké tie finty: Napríklad ako dokonale vyčistiť a rozžiariť všetky možné zlaté a strieborné predmety - šperky, prstene, náušnice, retiazky, mince,... Nenechajte si ujsť Tulifintu Fň!

Aktuálne: Po čom žaby túžia
K hrabovskej vodnej nádrži prichádzajú pravidelne. Vždy na jar, v čase Veľkej noci, keď sa do okolitých svahov oprie slnko a vyženie sneh. Vtedy sa tisícky ropúch bradavičnatých sťahujú z priľahlých lesov k vode. Prichádza čas párenia, no mnohé z nich sa ho nedožijú. Ako v Hrabove, tak aj inde na Slovensku. Turistický boom urobil svoje a ohrozuje žabiu populáciu. Poviete si – veď ide len o žaby. Nuž, viete, na koľko sa cení spoločenská hodnota jedinca ropuchy bradavičnatej, jedného z tisícok pravidelných migrantov do Hrabova? Presne na 165,97 eur, teda päťtisíc korún!

Rybár: Na pstruhy opatrne!
Nad pstruhovou rybárskou sezónou, ktorá sa začala na Slovensku minulý týždeň, sa vznáša tieň nového vírusového ochorenia pstruha dúhového. Čo sa to vlastne deje? Skratka VHS nám utkvela v pamäti hádam od čias prvých videorekordérov. Rybárov však VHS straší iba od minulého roka. Pod touto skratkou sa skrýva názov nového ochorenia lososovitých rýb - vírusová hemoragická septikémia. Čo je najhoršie - ak sa choroba dostane do akútneho štádia, sprevádza ju takmer vždy 100-percentná úmrtnosť. Vlani sa nákaza objavila v marci a máji, tento rok už vo februári.




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice