Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 16/2009

Týždenník Farmár 16/2009
Od 16. aprílového dňa vás čaká na pultoch časopis Farmár s rovnakým číslom – 16. A pri číslovkách zostaneme: Skončilo sa totiž druhé kolo šrotovného, ktoré malo byť definitívne posledné, no tu a tam sa už hovorí i o treťom.
Hystéria, mánia... Slovensko, tretia najlesnatejšia krajina EÚ, má veľký potenciál vo výrobe energie z lesnej hmoty – dendromasy. Dokážeme využiť šancu? Inšpiratívne príklady priniesol nedávny medzinárodný poľovnícky seminár v Leviciach, onedlho u nás spustia geografický informačný systém. Družstvo v Kluknave má vlastnú mliekáreň, šesť druhov bryndze, množstvo skvelých syrov – ale chýba bača, aj iní pracovníci. Ako to, že chýba pracovná sila? Nenechajte si ujsť ani oddychové čítanie pri putovaní veľkonočným Rímom.

Horúca téma: Šrotománia
Šrotovisko, tri hodiny nadránom. Prichádza prvý uchádzač o šrotovné. Vystupuje zo starej škodovky, rozkladá rybársku stoličku a odhodlane si sadá pred bránu šrotoviska. Nech sa páči, druhá vlna sa začala... Hoci sa šrotovné rozbiehalo pomaly, v podstate len málo chýbalo, aby sa premenilo na hystériu. Aj to len v posledných dňoch a aj to len vďaka srdcervúcim správam o tom, že šrotovné sa míňa a kto sa nezapojí, bude bez nového auta... Niekde museli v posledný deň zavolať aj mestských policajtov, aby urobili poriadok. Za 2 000 eur – no nekúp to...

Poľovník: Inšpiratívny príklad
„Čo by ochranári chránili, keby tu neboli poľovníci?!“ vyjadril sa riaditeľ lesníckej sekcie ministerstva pôdohospodárstva J. Novotný na adresu hlasov volajúcich po zrušení poľovníctva, pod ktorým vidia iba lov zveri. Aj o tom sa hovorilo na seminári Trvalo udržateľné poľovníctvo a jeho riadenie. Slovenskí i medzinárodní odborníci poukazovali na význam poľovníctva pre zachovanie a udržanie populácie voľne žijúcej zveri, a predstavili aj zaujímavý projekt: geografický informačný systém. Poľovníctvo nie je len hobby či zábavka, je to najmä služba prírode a rozvoju vidieka.

Analýza: Vyžijú lesy zo štiepky?
Slovensko ako tretia najlesnatejšia krajina EÚ má veľký potenciál vo výrobe energie z lesnej hmoty – dendromasy. Dokážeme túto šancu využiť? Najmä po tom, čo sme si nedávno na vlastnej koži vyskúšali s plynom. Aké dôsledky môže mať závislosť od druhých... Plynová kríza však so sebou priniesla i jedno pozitívum. Zamyslenie sa nad tým, čo by sme robili, keby naozaj došlo k prírodnej katastrofe a náš štát by bol odtrhnutý od dodávky plynu dlhodobejšie, než po nedávnych politických priekoch. Riešenie sa skrýva aj vo výrobe energie z tých surovín, ktoré máme u nás doma, na Slovensku.

Na návšteve: Kluknava hľadá baču. Zn. Aj s rodinou
Družstvo v Kluknave patrí medzi najväčších ovčiarov na Slovensku. Majú vlastnú mliekáreň, balia šesť druhov bryndze, všetky možné druhy syra. Dobrého baču by prijali okamžite, ba aj s rodinou. Ale – baču nieto. Ba družstvo má aj ďalšie voľné miesta, no záujemcovia – ani v kríze – nie sú! V utešenom kraji medzi Popradom a Košicami nájdete strmé kopce aj dostatok lúk – miesto ako stvorené pre chov oviec. Tým sa tu oddávna darí. Družstvo nakupuje mlieko ešte od ďalších 16 dodávateľov. A darí sa aj jahňatám, tie z Kluknavy už roky putujú na veľkonočné stoly talianskych či gréckych gurmánov.

Na cestách: Veľkonočný Rím
Na Veľkú noc je to v Ríme veľká udalosť: Krížová cesta. Je tma a dážď neutícha, práve naopak. Blížime sa k majestátne stojacemu Koloseu, ktoré v svetlách reflektorov pôsobí tajomne. Zhromaždilo sa tam nespočetné množstvo veriacich rôznych národností. Takto si na svoj vlaňajší zážitok na celý život spomína študent Michal Gonda. Niet sa čo čudovať, Rím je nekonečné žriedlo, mnohí sa ho nevedia nabažiť. A kresťanov duchovne priťahuje aj najmenší štát na svete – Vatikán. Majestátne Námestie sv. Petra, prekrásne záhrady s množstvo pínií...




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice