Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 15/2009

Týždenník Farmár 15/2009
Časopis Farmár č. 15 nájdete na pultoch od štvrtka 9. apríla. A nájdete v ňom aj špeciálnu prílohu, ktorá vám v týchto dňoch isto padne vhod: Množstvo skvelých receptov, s ktorými môžete dokonale spestriť váš veľkonočný stôl.
Otvorený a priamy, tak ako po celý život, bol v rozhovore náš hosť, herecká ikona Ivan Palúch. Pozreli sme sa aj na symbol Veľkej noci – vajíčko. Priblížime vám jeho cestu od sliepky až do rúk šibača, a potešia vás zdobené kraslice od ľudovej umelkyne. V „dedine psíkov“ ich žije 220 a majú šéfku, ktorá všetko financuje sama. Kríza postihuje poľnohospodárstvo a neuletia pred ňou ani včely. Kam sa vlastne uberá slovenské včelárstvo?

Receptár: Dobroty na veľkonočný stôl
Lámete si hlavu, aké dobroty ponúknuť na veľkonočný stôl? Farmár č. 15 má pre vás množstvo fantastických receptov, ktoré prišli od vás čitateľov, aj od špičkových kuchárok. Sladké i slané. Posúďte sami: Päť verzií veľkonočného barančeka, dva druhy venca, medovníky, tortičky, jahňacie stehno, kozľa s plnkou, šunkový nákyp, šunka nasladko, plnka z údenej krkovičky, banánové rezy, biela bábovka... Aj vám sa už zbiehajú slinky? A pozor! Možno ste v zozname výhercov, pretože ako odmenu za zaslanie receptov posielame mnohým z vás skvelé darčeky a ceny.

Hosť Farmára: Ivan Palúch – Na nervy mi lezú pokrytci
Neprávom zaprášená ikona slovenského herectva. Vytvoril nezabudnuteľné postavy, zažiaril vo filme Markéta Lazarová, či v seriáli Adam Šangala. Narodil sa cez vojnu, ale na nádherné detstvo v B. Bystrici nedá dopustiť. V 70. rokoch mu zakázali hrať v divadle aj vo filme. Žiaľ, dianie u nás mu dnes začína pripomínať práve tie roky: „Tá naša demokracia ide trošku dolu vodou. Obrovská dvojtvárnosť, všadeprítomná falošnosť. Čím ďalej, tým väčšmi neznášam pokrytcov.“ Zahral si s legendárnou Girardot, povečeral s Lancasterom, s Walesom, Omar Shariff mu venoval motýlika.

Horúca téma: Pátranie po...vajíčku
Kým sa vajíčko dostane do rúk šibača, musí prejsť pomerne dlhú cestu. Začína sa pri sliepke, končí pri spotrebiteľovi. A šikovné ruky z nich dokážu vyčariť nádherné kraslice. Ročne sa u nás vyprodukuje približne 1 miliarda a 300-tisíc kusov vajec. Jeden Slovák ročne spotrebuje priemerne 220 kusov, v okolitých krajinách je priemer 300 kusov. Vyvážame najmä do Maďarska a Česka, vajcia v kvalite BIO aj do Švajčiarska. Farmár našiel aj neuveriteľne šikovné ruky. Priamo v Čadci, u ľudovej umelkyne Janky Latkovej. Vyrába nádherné netradičné kraslice. Úžasne zdobila už ako dvanásťročná!

Objav Farmára: Šéfka psej dediny
Aby ste sa dostali k „útulku“ psíkov v Revištskom Podzámčí, potrebujete terénne auto s vysokým podvozkom. Úplne iný svet. Svet psov. Je ich 220 a majú šéfku. „Útulok“ je zámerne v úvodzovkách, pretože podmienky pre psíkov, ktorí z akýchkoľvek príčin stratili domov, sú tu minimálne veľmi dobré. Okolie vidieckeho domčeka je ohradené novým plotom, oddelené plochy, príbytky pre psov, z močiara vybudované malé jazierko. Podľa šéfky Jozefíny Dankovej nie je táto „dedina psov“ financovaná zo štátnych, či obecných, ale len súkromných peňazí. No nesťažuje sa, chce ísť príkladom.

Analýza: Včely – uletia nám?
Kríza postihuje poľnohospodárstvo a neuletia pred ňou ani včely. Štát má iné starosti, včelári sa na pomoc spoliehať nemôžu. Nič však netrvá večne a po poklese musí raz nasledovať i vzostup. Slovenské včelárstvo nie je zaťažené úvermi, hypotékami, keďže sa niekoľko rokov do odvetvia neinvestuje. Pá rokov krízy na tejto veci nič nezmenia. Včelári si teraz musia odpovedať na otázku: „Ako v skutočnosti stojíme?“ Aký postup zvoliť, aby sa aspoň zlomok toho, čo sa do odboru včelárstva dnes investuje, zachovalo v trvalých hodnotách na udržanie odboru pre časy nastávajúce?




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice