Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 27. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 12/2009

Týždenník Farmár 12/2009
Týždenník Farmár č. 12 nájdete na pultoch vo štvrtok 19. marca. Od krvavej väzenskej soboty v Leopoldove z novembra 1991 uplynulo 17 rokov. Vzala si 5 ľudských životov... Onedlho vraj majú prepustiť prvého z vinníkov tragédie! Farmár sa pozrel aj do Krivej, kde šikovná dvojica podnikateľov vyrába dobroty z mlieka i napriek tomu, že v poľnohospodárstve počas krízy už nič nefunguje.

Program obnovy dediny má veľký význam, no kým u nás išlo za 10 rokov do Programu 168 miliónov Sk, napríklad v Čechách ide do „vesníc“ 500 miliónov (českých) korún ročne... Slovenské vinohradníctvo sa postupne vzmáha a na revitalizáciu sú dokonca vyhradené aj finančné prostriedky z eurofondov a štátneho rozpočtu. Viete, ako sa k nim dostať? Navštívili sme mestečko Kokava nad Rimavicou, ktoré akoby malo bezodnú truhlicu ľudovej kultúry.

Exkluzívne: Strach či spravodlivosť - čo je viac?
Sedemnásť rokov uplynulo od krvavej väzenskej soboty v Leopoldove z novembra 1991. Vzala si päť ľudských životov, zahryzla sa do osudov ich najbližších. Ako nedávno informovali justičné zdroje, v júni sa chystá na slobodu prvý z vinníkov leopoldovskej masakry Vladislav Fedák. V meste i okolí sa vynárajú otázniky. Identifikuje sa význam slova spravodlivosť. Objavuje sa strach. Tie slová počuť potichu i nahlas... Farmár doplnil túto tému aj o špeciálny rozhovor s jedným z troch ľudí, ktorí zodpovedali za bezpečnosť a ochranu leopoldovskej väznice aj v čase masakry v roku 1991.

Na návšteve: Nič nefunguje, ale Krivá ide
Dobrý dvojčlenný tím. Tak sa dá nazvať rozvážny muž v rokoch - riaditeľ družstva Július Habovštiak, a odvážny mladík s nápadmi - predseda predstavenstva Marián Ďurčo. Spojili sily a výsledkom je družstvo, ktoré sa v ostatnom čase dostalo do povedomia najmä vďaka ich mliekarni. Pri Agrodružstve Krivá sa oháňajú, ako sa len dá: Jeden je zootechnik, mechanizátor, agronóm, druhý zasa riaditeľ mliekarne, krmovinár, murár, elektrikár, či kotolník. Z tisíc litrov mlieka vyrobia takmer 110 kg syra. Parenice, oštiepky, korbáčiky, samá dobrota...

Analýza: Dedina si zaslúži väčšiu vážnosť
Sú aj takí, pre ktorých by vidiek nemusel existovať, ale väčšina z nás má k nemu veľmi osobný a tiež osobitný vzťah. Intímny. Niekto v ňom nachádza detstvo, iný pokoj, ďalší otvorenejšie medziľudské vzťahy, živý kontakt s prírodou, tradíciami... Aký je a aký by mal byť slovenský vidiek? Fundovanú odpoveď na to dáva už roky Program obnovy dediny. Potvrdila to aj nedávna konferencia s názvom Ako ďalej dedina? Diskutovali starostovia i poprední odborníci. Nuž, za desať rokov išlo do Programu na Slovensku 168 miliónov Sk. V Čechách ide do „vesníc“ 500 miliónov korún (českých). Ročne!

Vinohradník: Vinári môžu dostať finančnú pomoc
Skúsení vinári si pamätajú obdobie, kedy slovenské vinohradníctvo a vinárstvo boli – čo sa týka technologického vybavenia – v porovnaní s ostatnými štátmi Európy na vrchole. No podkapitalizáciou odvetvia sa táto doba pominula a revitalizácia postupuje malými krôčikmi, i keď v súčasnosti sa kvalita u nás vyrobených vín zvyšuje. Vzhľadom na to, že potenciál našej krajiny je 22-tisíc hektárov vinohradov, reálna výmera (12-tisíc ha) je primalá. Na revitalizáciu sú však vyhradené finančné prostriedky: z eurofondov, ale aj zo štátneho rozpočtu. Farmár č. 12 vám poradí, ako sa k nim dostať.

U nás doma: Mestečko s truhlicou plnou ľudovej kultúry
Tradičné vinše môžete dodnes počuť počas fašiangových pochôdzok masiek v kokavských dvoroch. Toto obdobie družnosti si miestni obyvatelia vedeli oddávna užiť. Aj Vianoce, Veľkú noc... Iste, dnes má mesto i trápenia: hoci Kokava nad Rimavicou má mnoho obyvateľov, mnohí z nich sa túlajú za prácou ďaleko za jej i slovenskými hranicami. To je to, čo ju kvári najviac. Napriek tomu tu má kultúra naďalej významné miesto: Folklórny súbor pre deti i dospelých, kokavské fujarové trio, či šička krásnych ľanových košieľ s výšivkami. A každoročne žiari aj folklórny festival Kokavské Koliesko.




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice