Týždenník Farmár 11/2009
AgroserverTýždenník Farmár
Týždenník Farmár č. 11 nájdete na pultoch vo štvrtok 12. marca. Prvovýroba mlieka na Slovensku stojí pred kolapsom, likvidujú sa chovy. Pomôžte mliekarom podpisom petície! Zavedieme vás aj do obce Hervartov, ktorá sa pýši nielen najstarším dreveným kostolíkom u nás (zapísaný v zozname UNESCO), ale aj ďalšími unikátmi.
Predaj poľnohospodárskych výrobkov z dvora je vo svete bežná vec, a hoci u nás zatiaľ nie je povolený, zrejme sa blýska na lepšie časy. Ukážeme vám aj ranč s názvom Nádej, na ktorom sa nádej rozdáva plnými priehrštiami – najmä pre postihnuté, týrané deti, či deti z detských domovov. Husacina je na Slovensku veľmi obľúbená. Viete však, ako vychovať hus s polkilovou pečienkou? Aj to vám prezradí Farmár č. 11.
Kauza: Kto podporí slovenské mlieko? My?!
Slovenské mlieko a prvovýrobcovia potrebujú našu pomoc. Aj vašu! Pripojte sa k petícii Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka. Prvovýroba mlieka totiž kolabuje – surový liter od nej vykupujú od 15 do 13 centov, vlani v januári to bolo 40 centov. Len náklady na krmivá sa pohybujú medzi 15 až 17 centmi! Strata v sektore je cca. 10 miliónov eur mesačne, chovy sa systematicky likvidujú. Čo vlastne robí Brusel? Prečo neponúka analýzy a rozhodnutia? Ak platby pre prvovýrobu takto šialene klesajú, prečo spotrebiteľ, ktorý si v obchode kupuje mlieko či mliečne výrobky, pokles cien necíti?
U nás doma: Dívajte sa - a zatvorte ústa
Obec Hervartov v okrese Bardejov vám zrejme nič nehovorí, no verte, že skrýva poklady nesmiernej svetovej hodnoty. Obec má viac ako 600 rokov, obyvatelia sa po stáročia zaoberali poľnohospodárstvom, ovčiarstvom, tesárstvom, korytárstvom a výrobou šindľov. Ba v obci sú ľudia, ktorí šindle vyrábajú aj dnes. Tamojší najstarší drevený kostolík na Slovensku, s maľbami a plastikami starými mnoho storočí, je zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. A dedinka učupená v horách skrýva aj ďalšie unikáty. Slovensko je pokladnicou, len ju treba otvoriť a ukázať svetu.
Predaj z dvora: Myšlienku prebili čísla
Pod pojmom predaj z dvora rozumieme predaj potravín a produktov priamo z gazdovského dvora farmára. Čerstvé ovocie, zelenina, mäso, mlieko, korbáčiky, klobásy, vajcia, med... Všetko bez stabilizátorov a chemikálií, v súlade s pravidlami ekologického poľnohospodárstva. V zahraničí je to úplne bežná prax, u nás zatiaľ len vízia, no blýska sa na lepšie časy. Naznačil to maratón rokovaní Platformy štyroch mimovládnych organizácií, pričom aj vďaka zmene garnitúry na ministerstve pôdohospodárstva sa predaj z dvora môže stať realitou už v máji. Dostane teda slovenský zákazník ďalšiu alternatívu?
Na návšteve: Prebúdzanie Nádeje
Názov Nádej sa nám k ranču akosi nehodil. No na mieste sme všetko pochopili. „Keby mi vážne neochorel chlapec na srdiečko, možno by som sa nikdy nevenoval deťom – postihnutým, týraným, z detských domovov,“ hovorí majiteľ ranča. S manželkou žili s veľkou nádejou, syn napokon vyzdravel. Spontánne sem prichádzali mladí ľudia, ktorí tu časom začali tráviť voľné chvíle vrátane prázdnin. Lákajú ich najmä kone, no po dvore behá aj poníkči oslík. A tamojšia reštaurácia má skvelé meno, ponúka špeciality poľovnícke, ovčiarske či zabíjačkové, ba aj dobroty stredovekej kuchyne.
Chovateľ: Kŕmna hus má spotrebu ako baník
Chov husí je dobrá príležitosť najmä pre začínajúcich chovateľov. V porovnaní s hrabavou hydinou sú menej náročné na odchov, húsatká sú hneď po vyliahnutí odolné proti vplyvom vonkajšieho prostredia. Viete, aké spôsoby výkrmu sa praktizujú na Slovensku? Brojlerové husi kŕmia asi do 4 kg. Slováci však majú radšej husi aj kačice mastnejšie, ide o výkrm tzv. mäsovej jatkovej husi s váhou okolo 5 kg a so súvislou vrstvou podkožného tuku. No a poznáme aj pečienkový výkrm husí, keď má lahodná pečienočka pol kila i viac... Vtedy musia do husi „natlačiť“ až do 7 kg kukurice, aby nabrala kilo živej váhy.
Predaj poľnohospodárskych výrobkov z dvora je vo svete bežná vec, a hoci u nás zatiaľ nie je povolený, zrejme sa blýska na lepšie časy. Ukážeme vám aj ranč s názvom Nádej, na ktorom sa nádej rozdáva plnými priehrštiami – najmä pre postihnuté, týrané deti, či deti z detských domovov. Husacina je na Slovensku veľmi obľúbená. Viete však, ako vychovať hus s polkilovou pečienkou? Aj to vám prezradí Farmár č. 11.
Kauza: Kto podporí slovenské mlieko? My?!
Slovenské mlieko a prvovýrobcovia potrebujú našu pomoc. Aj vašu! Pripojte sa k petícii Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka. Prvovýroba mlieka totiž kolabuje – surový liter od nej vykupujú od 15 do 13 centov, vlani v januári to bolo 40 centov. Len náklady na krmivá sa pohybujú medzi 15 až 17 centmi! Strata v sektore je cca. 10 miliónov eur mesačne, chovy sa systematicky likvidujú. Čo vlastne robí Brusel? Prečo neponúka analýzy a rozhodnutia? Ak platby pre prvovýrobu takto šialene klesajú, prečo spotrebiteľ, ktorý si v obchode kupuje mlieko či mliečne výrobky, pokles cien necíti?
U nás doma: Dívajte sa - a zatvorte ústa
Obec Hervartov v okrese Bardejov vám zrejme nič nehovorí, no verte, že skrýva poklady nesmiernej svetovej hodnoty. Obec má viac ako 600 rokov, obyvatelia sa po stáročia zaoberali poľnohospodárstvom, ovčiarstvom, tesárstvom, korytárstvom a výrobou šindľov. Ba v obci sú ľudia, ktorí šindle vyrábajú aj dnes. Tamojší najstarší drevený kostolík na Slovensku, s maľbami a plastikami starými mnoho storočí, je zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. A dedinka učupená v horách skrýva aj ďalšie unikáty. Slovensko je pokladnicou, len ju treba otvoriť a ukázať svetu.
Predaj z dvora: Myšlienku prebili čísla
Pod pojmom predaj z dvora rozumieme predaj potravín a produktov priamo z gazdovského dvora farmára. Čerstvé ovocie, zelenina, mäso, mlieko, korbáčiky, klobásy, vajcia, med... Všetko bez stabilizátorov a chemikálií, v súlade s pravidlami ekologického poľnohospodárstva. V zahraničí je to úplne bežná prax, u nás zatiaľ len vízia, no blýska sa na lepšie časy. Naznačil to maratón rokovaní Platformy štyroch mimovládnych organizácií, pričom aj vďaka zmene garnitúry na ministerstve pôdohospodárstva sa predaj z dvora môže stať realitou už v máji. Dostane teda slovenský zákazník ďalšiu alternatívu?
Na návšteve: Prebúdzanie Nádeje
Názov Nádej sa nám k ranču akosi nehodil. No na mieste sme všetko pochopili. „Keby mi vážne neochorel chlapec na srdiečko, možno by som sa nikdy nevenoval deťom – postihnutým, týraným, z detských domovov,“ hovorí majiteľ ranča. S manželkou žili s veľkou nádejou, syn napokon vyzdravel. Spontánne sem prichádzali mladí ľudia, ktorí tu časom začali tráviť voľné chvíle vrátane prázdnin. Lákajú ich najmä kone, no po dvore behá aj poníkči oslík. A tamojšia reštaurácia má skvelé meno, ponúka špeciality poľovnícke, ovčiarske či zabíjačkové, ba aj dobroty stredovekej kuchyne.
Chovateľ: Kŕmna hus má spotrebu ako baník
Chov husí je dobrá príležitosť najmä pre začínajúcich chovateľov. V porovnaní s hrabavou hydinou sú menej náročné na odchov, húsatká sú hneď po vyliahnutí odolné proti vplyvom vonkajšieho prostredia. Viete, aké spôsoby výkrmu sa praktizujú na Slovensku? Brojlerové husi kŕmia asi do 4 kg. Slováci však majú radšej husi aj kačice mastnejšie, ide o výkrm tzv. mäsovej jatkovej husi s váhou okolo 5 kg a so súvislou vrstvou podkožného tuku. No a poznáme aj pečienkový výkrm husí, keď má lahodná pečienočka pol kila i viac... Vtedy musia do husi „natlačiť“ až do 7 kg kukurice, aby nabrala kilo živej váhy.
Komentáre k článku:
Pridať komentár