Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 1/2009

Týždenník Farmár 1/2009
Farmár vám praje len to najlepšie v roku 2009! Novoročný Farmár – časopis pre slovenský vidiek vás na pultoch poteší už 31. decembra. Nechýba v ňom sumár toho najdôležitejšieho, čo priniesol rok 2008 a poradí vám aj praktická príručka do vrecka Život s eurom. Priblížime vám príčiny, pre ktoré je hovädzina taká drahá, klesá jej spotreba a znižujú sa počty dobytka. Hosťom Farmára je kazateľ, spisovateľ, výtvarník, človek plný silných myšlienok – Daniel Pastirčák. Našli sme aj slovenský koniec sveta... Ak neveríte, pozrite sa na reportáž zo zabudnutej obce Havranec, ležiacej v Údolí smrti, v ktorej žije 11 obyvateľov. O slovenskom i svetovom cestovnom ruchu nám porozprával muž, ktorý pozná jeho kladné i záporné stránky. A psičkárov napríklad naučíme nácvik psa na toaletu.

Analýza: Krava na Slovensku – vyhynutý druh?
Počty hovädzieho dobytka sa znižujú a klesá aj spotreba hovädziny. Likvidácia chovov a dovoz potravín zo zahraničia nás robí nesebestačnými, hoci Slovensko je poľnohospodárskou krajinou. Pritom našim poľnohospodárom by nerobilo problém nielen nakŕmiť celú krajinu, ale aj vyvážať aj do zahraničia. Máme podmienky, kapacity, odborníkov, ale niečo predsa len chýba... Ešte v roku 1989 sme mohli z našich maštalí počuť bučanie vyše 1,6 milióna kráv. Dnes zívajú maštale prázdnotou, zvierat je menej ako jedna tretina! Prečo si zahraniční podnikatelia môžu dovoliť predávať za tak nízke ceny?

Hosť Farmára: Daniel Pastirčák – K láske sa musíme prehrýzť
Zo Strednej umeleckej priemyselnej školy v Košiciach tohto Prešovčana v roku 1977 vyhodili. Pracoval aj ako pitevný zriadenec, žeriavnik, aranžér... „Keby mi bol vtedy niekto povedal, že budem kňaz, smial by som sa, lebo mi to nikdy nenapadlo.“ Dnes, po rokoch štúdia a práce, je kazateľom Cirkvi bratskej v Bratislave. Spisovateľ, výtvarník, človek... Daniel Pastirčák. Tvrdí, že láska a pravda sú rovnaké pojmy a hodnoty. „Chcieť a pocítiť lásku k Bohu, k sebe, je o odvahe vystúpiť zo stáda a nebáť sa.“ Cirkev by podľa neho nemala byť nejakým rybárskym klubom, má oslovovať nejakým spôsobom všetkých.

U nás doma: Ticho nad Havrancom
Na konci sveta nie je plot. Ani múr. Je tam Havranec. S jedenástimi obyvateľmi jedna z najmenších obcí na Slovensku. Havranec leží v Údolí smrti, kúsok za Svidníkom smerom do Poľska. Keď doň vojdete, uviaznete v čase medzi Slovenským národným povstaním a dneškom. Namiesto tabule koniec obce nájdete zákaz vjazdu a cesta sa stráca pred očami... Osada Havranec má dlhú históriu a čierne vyhliadky. Už počas vojny sa v Údolí smrti odohrávali najkrvavejšie bitky a dnes sa zubatá škerí opäť – priemerný vek okolo 70 rokov naznačuje, že Havranec o niekoľko rokov vymrie a zmizne z mapy.

Problém: Cestovný ruch – beh na dlhé trate
K cestovnému ruchu sa dostal z opačného konca. Keď sa otvorili hranice, chvíľu naberal odvahu a nakoniec sa o dva roky rozhodol ísť na potulky krížom-krážom Európou. Všade pobudol niekoľko mesiacov a napokon sa vrátil. Aj príbehy z ciest prispeli k jeho rozhodnutiu nielen každý rok niekam cestovať, ale aj podnikať v cestovnom ruchu. Matej Sanitrár už 15 rokov vymýšľa programy pobytov pre zahraničných hostí prichádzajúcich nielen na Slovensko, ale aj do okolitých krajín strednej Európy. Ako je vlastne na tom turistický ruch u nás? Kde má silné a kde slabé miesta?

Kynológ: Nácvik psa na toaletu
Psičkári pozor! Farmár vám pomôže naučiť vášho miláčika základným návykom a zároveň psovi aj „lepšie rozumieť“. Zistíte, čo je dôležité si všímať, ako vyčítať následky rôznych zdravotných komplikácií. Vysvetlíme vám, aké podmienky pripraviť psovi vo vonkajšom prostredí, ale aj špecifiká umiestnenia vášho štvornohého kamaráta v byte. Viete, ako sa správne venovať šteniatku? Práve toto obdobie je pre život psa kľúčové. Dozviete sa, ako treba na psa dávať pozor, ako mu rázne rozkázať, aký tón hlasu zvoliť.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice