Tohtoročná situácia vo viniciach
AgroserverVinohradníctvo
Situáciu vo viniciach priebežne po celý rok hodnotí
odborník na ochranu viniča Gašpar Vanek, ktorý prináša
aktuálne zhodnotenie stavov porastov počas tohtoročnej sezóny.
„Spočiatku, do fenofázy pred kvitnutím, bolo relatívne málo zrážok pri obvyklých teplotách. Bolo to obdobie vhodné pre vývoj múčnatky, ktorá sa neskôr prejavila následnými príznakmi a poškodením bobúľ. Po odkvitnutí viniča, od 23. týždňa však prevládal trvale zrážkový ráz počasia (Medard), s prevažne teplým rázom, potom sa striedali obdobia mimoriadne chladné s obdobiami s vysokou teplotou. Napríklad sme zaznamenali týždne, keď napadlo v priemere vyše 25 mm zrážok, čím aj vzdušná vlhkosť bola nadpriemerná. V tomto období mala peronospóra vhodné podmienky pre infekciu, ale vysoká vzdušná vlhkosť a optimálne teploty vytvorili vhodné podmienky pre rozvoj múčnatky,“ hovorí Gašpar Vanek.
Od 25. týždňa program prognózy a signalizácie chorôb na viniči GALATI Vitis na väčšine lokalít už predpovedal potrebu ochrany proti peronospóre, teda hrozil výskyt viacnásobného opakovania vývojového cyklu tejto choroby. „Nasledovalo masové napadnutie peronospórou a v mnohých vinohradoch sa objavili rozsiahle škody na strapcoch i na listoch. Silné ohrozenie peronospórou trvalo až doteraz, t.j. boli podmienky aj pre výskyt neskorej peronospóry, ktorá spôsobuje najmä odumieranie a predčasné opadnutie listov v auguste, v septembri. Boli aj vhodné podmienky pre rozvoj rôznych typov hnilobných infekcií, dobré podmienky má aj pleseň sivá – Botrytis cinerea,“ hovorí Gašpar Vanek o vývoji chorôb, s ktorými sa museli naši vinári popasovať. Program GALATI Vitis avizoval potrebu ochrany proti botrytíde po kvitnutí, a od 27. týždňa opäť trvalo ohrozenie. Podobne mala vhodné podmienky pre rozvoj aj biela hniloba (Matasphaeria diplodiella). „Počasie prialo aj ďalším hubovým patogénom na strapcoch hrozna, ako aj fakultatívne nekrotrofným organizmom, preto môžeme nájsť vo vinohrade celý rad mikroskopických húb, ktoré sa v našich podmienkach vyskytujú zriedka, a pozoruhodné chorobné poškodenia viniča spravidla nespôsobujú,“ vysvetľuje Gašpar Vanek. Podľa neho máme za sebou neobyčajne náročný rok, kde len tí najlepší vinári zvládli dopestovať úrodu dobrej a vysokej kvality.
Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 27/2008
„Spočiatku, do fenofázy pred kvitnutím, bolo relatívne málo zrážok pri obvyklých teplotách. Bolo to obdobie vhodné pre vývoj múčnatky, ktorá sa neskôr prejavila následnými príznakmi a poškodením bobúľ. Po odkvitnutí viniča, od 23. týždňa však prevládal trvale zrážkový ráz počasia (Medard), s prevažne teplým rázom, potom sa striedali obdobia mimoriadne chladné s obdobiami s vysokou teplotou. Napríklad sme zaznamenali týždne, keď napadlo v priemere vyše 25 mm zrážok, čím aj vzdušná vlhkosť bola nadpriemerná. V tomto období mala peronospóra vhodné podmienky pre infekciu, ale vysoká vzdušná vlhkosť a optimálne teploty vytvorili vhodné podmienky pre rozvoj múčnatky,“ hovorí Gašpar Vanek.
Od 25. týždňa program prognózy a signalizácie chorôb na viniči GALATI Vitis na väčšine lokalít už predpovedal potrebu ochrany proti peronospóre, teda hrozil výskyt viacnásobného opakovania vývojového cyklu tejto choroby. „Nasledovalo masové napadnutie peronospórou a v mnohých vinohradoch sa objavili rozsiahle škody na strapcoch i na listoch. Silné ohrozenie peronospórou trvalo až doteraz, t.j. boli podmienky aj pre výskyt neskorej peronospóry, ktorá spôsobuje najmä odumieranie a predčasné opadnutie listov v auguste, v septembri. Boli aj vhodné podmienky pre rozvoj rôznych typov hnilobných infekcií, dobré podmienky má aj pleseň sivá – Botrytis cinerea,“ hovorí Gašpar Vanek o vývoji chorôb, s ktorými sa museli naši vinári popasovať. Program GALATI Vitis avizoval potrebu ochrany proti botrytíde po kvitnutí, a od 27. týždňa opäť trvalo ohrozenie. Podobne mala vhodné podmienky pre rozvoj aj biela hniloba (Matasphaeria diplodiella). „Počasie prialo aj ďalším hubovým patogénom na strapcoch hrozna, ako aj fakultatívne nekrotrofným organizmom, preto môžeme nájsť vo vinohrade celý rad mikroskopických húb, ktoré sa v našich podmienkach vyskytujú zriedka, a pozoruhodné chorobné poškodenia viniča spravidla nespôsobujú,“ vysvetľuje Gašpar Vanek. Podľa neho máme za sebou neobyčajne náročný rok, kde len tí najlepší vinári zvládli dopestovať úrodu dobrej a vysokej kvality.
Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 27/2008
Komentáre k článku:
Pridať komentár