ŠVPS: Slovenský med je podľa Pliešovského jeden z najkvalitnejších
Za ďalší problém dneška u medu považuje Pliešovský skutočnosť, že za posledné roky med neprodukujú včely, ale med sa začína "vyrábať", teda falšovať. Pri kontrolách pravosti medu sa kontrolné orgány veterinárnej a potravinovej správy zameriavajú najmä na dovážaný med. "Všetky vzorky medov, ktoré sa preverovali v rámci obchodných sietí, boli stiahnuté. U pätnástich z 27 kontrol sa našla prítomnosť nevyhovujúceho cudzieho enzýmu," informoval. Tento enzým (beta-frukto-furánoxidáza) totiž podľa jeho slov štiepi repný cukor - sacharózu na glukózu a fruktózu. Stačí takto vyrobený "med" dofarbiť a možno ho kúpiť najmä pri cestách. "Nie je to horský med tmavej farby, je to falšovaný med," dodal. Farba sa mu pri falšovaní spravidla dodá pomocou bežného potravinárskeho farbiva, ktoré sa používa napríklad aj pri výrobe Coca-Coly.
Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.