Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

SPPK schválila zámer kampane na podporu predaja domácich potravín

AgroserverLegislatíva
SPPK schválila zámer kampane na podporu predaja domácich potravín
Reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ, zvyšovanie predaja domácich agropotravinárskych výrobkov, zlepšovanie podnikateľského prostredia a riešenie ďalších aktuálnych problémov by malo tvoriť hlavnú náplň činnosti Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v budúcom roku.

Vyplýva to z návrhu jej hlavných zámerov a cieľov na prvý polrok 2012, ktorý schválilo predstavenstvo SPPK.

"Budúcej podobe CAP sme v predchádzajúcich mesiacoch venovali nemálo úsilia a času. Rozhodujúce chvíle však ešte len prídu, preto sa na ne musíme zodpovedne pripraviť. Viaceré legislatívne návrhy Európskej komisie si vyžadujú podrobnejšie analýzy, bez ktorých k nim nemôžeme zaujať objektívne stanovisko. Celkom určite však už teraz vieme, že sa musíme rozhodne postaviť proti pretrvávaniu historického princípu v priamych podporách, ktorý je pre nás mimoriadne nevýhodný," povedal predseda SPPK Milan Semančík.

Pre zástupcov poľnohospodárov a potravinárov je neakceptovateľné, aby Slovensko zaujímalo posledné priečky v EÚ z hľadiska podielu predaja domácich potravín v obchodných reťazcoch, podnikajúcich na území SR. Jeho sotva polovičné zastúpenie by mala zvýšiť trvalo udržateľná kampaň, ktorej zámer predstavenstvo SPPK taktiež schválilo.

"Aj keď sa snažíme zintenzívňovať naše vzťahy s obchodnými reťazcami, stále sme len na začiatku tejto cesty," uviedol podpredseda SPPK pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček. Rokovania medzi predajnými sieťami a dodávateľmi potravín podľa neho naďalej výrazne ovplyvňuje dominantné postavenie obchodu, k čomu prispieva aj súčasné legislatívne vákuum, ktoré vzniklo po zrušení zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch. "Sme presvedčení, že pripravované memorandum o etickom správaní ho v žiadnom prípade nemôže plnohodnotne nahradiť, nehovoriac o tom, že sa rodí len veľmi ťažko," podotkol.

Predstavenstvo SPPK nesúhlasí s tým, aby sa na európskej i národnej úrovni presúvalo financovanie poľnohospodárskej politiky do kompetencie iných rezortov, respektíve organizačných zložiek. "Ide o príliš špecifické a zložité procesy na to, aby o ich finančnom zabezpečení nerozhodovali len odborníci na pôdohospodárstvo a vidiecky rozvoj," odôvodnil Semančík postoj najväčšej mimovládnej organizácie v agropotravinárskom komplexe SR.

SPPK podľa Semančíka zároveň oceňuje, že sa z iniciatívy Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie začalo o tejto i ďalších dôležitých otázkach nedávno otvorene diskutovať na parlamentnej pôde. "Veríme, že tento dialóg bude pokračovať a jeho výsledky pomôžu nielen dopracovať naše národné pozície, ale ich aj účinne presadzovať v orgánoch EÚ," zdôraznil Semančík.

TASR informoval tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

 

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice