Slovensko očakáva zdražovanie mäsa
AgroserverEkonomika
Rastúce náklady na výrobu krmív sa odrážajú vo vyšších výdajoch na chov úžitkových zvierat a nakoniec aj v zdražovaní cien poľnohospodárskych komodít a potravín. Tento trend sa prejavuje nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Očakáva sa rast cien hydinového a bravčového mäsa. Úroveň zdraženia rozhodne o tom, či sa v týchto krajinách udržia domáci výrobcovia.
V súčasnosti majú producenti stratu na každom kilograme (na hydinovom mäse 3,5 Sk a na bravčovom 13,5 slovenskej koruny), uviedol to predseda Zväzu výrobcov krmív, Marián Uhrík. Predstavitelia zväzu tvrdia, že ceny mäsa by sa mali zvýšiť aspoň o 30 %, aby ho mohli slovenskí výrobcovia predávať. Pokiaľ sa tak nestane, otvorí sa priestor pre produkciu zo zahraničia. Hlavnými dovozcami chladeného mäsa zrejme budú najmä výrobcovia zo západnej Európy. Chladené mäso zatiaľ nedokážu vyvážať mimoeurópsky konkurenti, ako sú napríklad Brazília alebo Čína. Podľa odhadov Uhríka dovoz v krátkej dobe zvýši ceny na úroveň vyspelejších štátov Európskej únie, pokiaľ ceny postupne nezvýšia slovenskí výrobcovia.
V súčasnosti majú producenti stratu na každom kilograme (na hydinovom mäse 3,5 Sk a na bravčovom 13,5 slovenskej koruny), uviedol to predseda Zväzu výrobcov krmív, Marián Uhrík. Predstavitelia zväzu tvrdia, že ceny mäsa by sa mali zvýšiť aspoň o 30 %, aby ho mohli slovenskí výrobcovia predávať. Pokiaľ sa tak nestane, otvorí sa priestor pre produkciu zo zahraničia. Hlavnými dovozcami chladeného mäsa zrejme budú najmä výrobcovia zo západnej Európy. Chladené mäso zatiaľ nedokážu vyvážať mimoeurópsky konkurenti, ako sú napríklad Brazília alebo Čína. Podľa odhadov Uhríka dovoz v krátkej dobe zvýši ceny na úroveň vyspelejších štátov Európskej únie, pokiaľ ceny postupne nezvýšia slovenskí výrobcovia.
Komentáre k článku:
Pridať komentár