Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 27. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Proti škodcom novými metódami

AgroserverIné
Proti škodcom novými metódami
Ovocinári vo Švajčiarsku sa vo väčšej miere zameriavajú na pestovanie čerešní. Platí to hlavne pre tých, ktorí hospodária v systéme ekologického poľnohospodárstva, ako napríklad Bernhard Graf. Jemu, takisto ako aj ostatným ovocinárom, spôsobuje škody hlavne vrtuľka čerešňová. Preto spolupracuje s Výskumným ústavom ekologického poľnohospodárstva FiBL, ktorý sídli vo švajčiarskom Fricku.

Bernhard Graf má v sade približne 400 čerešní, z ktorých má po zbere zhruba tri tony plodov. Tie rovnakým dielom predá na trhu, spracuje a prepracuje na destilát. V minulom roku spolu so susedom založili intenzívne vedený sad s rozsahom 0,5 hektárov. Celý bude zakrytý sieťou proti vrtuľke čerešňovej a ďalším škodcom. Sad je vybavený aj kvapkovou závlahou.

Pretože sa v sade nemôžu používať k regulácii burín herbicídy, je priestor pod stromčekmi buď zakrytý slamou, alebo je tam nasadený Jastrabník (Hieracium pilosella). Táto rastlina vytvára hustý priľahlý koberec, ktorý burina takmer nemá šancu prerásť.

Náklady na takýto sad dosahujú podľa B. Grafa približne 50 000 švajčiarskych frankov (cca 950 tis. Sk). Zakrytie sadu sieťou stoji približne polovicu z uvedenej sumy. V sade je okrem iného aj priestor, kde môžu sídliť divé včely a kamene, pod ktorými sa môžu vyhrievať zvieratá, ktoré pomáhajú redukovať škodlivé organizmy.

Ovocinár má okrem čerešní menšie množstvo jabloní a sliviek. Na ochranu proti významnému škodcovi piliarke slivkovej používa rastlinný insekticíd – extrakt z keru Quassia amara.

V laboratóriu FiBLu sa vrtuľkou čerešňovou zaoberá Ing. Claudia Danielová. Ako nám prezradila, existuje niekoľko možností ochrany, no nie sú optimálne. Škodcovia nalietavajú na žlté lepové dosky. Na veľký strom ich musia zavesiť niekoľko (8 až 12), aby skutočne účinkovali. Pri vysokých kmeňoch to znamená veľa behania s rebríkom.

Pre tých, ktorí majú takýchto stromov viac, sa tento spôsob neoplatí. Vo výskumnom ústave tak aspoň skúsili zvýšiť atraktivitu dosiek pridaním návnad. Najskôr použili zapáchajúce biologické hnojivo a vyvinuli tým špeciálnu návnadu obsahujúcu trimetylamin a diaminobutan. Návnady pochytali o 50 % vrtuliek viac.

Ďalšou možnosťou bolo celkové pokrytie pôdy sieťou, pretože larvy sa síce spúšťajú zo stromov, ale zakukľujú sa v zemi. Po vyliahnutí sa potom dospelý živočích nedokáže dostať spod siete. Tento spôsob je overený a vo FiBLu s tým majú len tie najlepšie skúsenosti.

Sú však aj poľnohospodári, ktorý majú vysoké kmene a pod nimi lúku, ktorú využívajú na seno, alebo pastvu. Pre nich je teda sieť nevhodná. Ďalšou možnosťou je zasieťovať celý sad. Túto možnosť môžu využiť pestovatelia, ktorý majú stromy nízke (napr. veľkoplodé odrody), často chránené fóliovou strechou proti dažďu.

V ústave testovali aj ďalšie možnosti ochrany, napríklad entomopatogénne háďatká, ktorými ošetrili pôdu a predpokladali, že napadnú kukliace sa larvy. Tento spôsob sa však príliš neosvedčil.

Ďalšou testovacou metódou boli entomopatogénne huby. V laboratóriu spravili veľa pokusov a sledovali viac kmeňov. Najlepšie sa ukázala Beauveria bassiana. Teraz zisťujú, ako ju dostanú na škodcov. Pri postrekoch stromov mali 70 % účinnosť. Zvyčajne to stačí, ale pokiaľ je tlak škodcov príliš veľký, táto hodnota je nedostatočná. Opakované každoročné ošetrenie možno zníži populáciu škodcov na vyhovujúce percento.

Prípravok sa aplikuje v období, keď mucha začne lietať- podľa teploty asi koncom mája, kedy sa prví jedinci chytia na žltú návnadu. Potom sa musí začať ošetrovanie každých desať dní. Postrek na pôdu nepôsobí, pretože do nej prenikne len málo spór a slnečné žiarenie ich rýchlo zničí. Existuje ale formulácia na obilných zrnách, ktorá sa používa proti larvám chrústa. Táto varianta v minulom roku veľmi dobre účinkovala, ak sa látka dostala hĺbkou tri centimetre do pôdy, ale zemina bola neobvykle moc vlhká.

Bude teda potrebné sledovanie opakovať v ďalších rokoch. Zrná je možné aj zafrézovať, ale postup nemožno použiť, ak chce roľník pôdu využívať obvyklým spôsobom. Efekt po ošetrení na chrústoch je viditeľný ešte päť rokov po aplikácii. Ako to však bude pri vrtuľke čerešňovej sa však ešte len uvidí. Doterajšie výsledky pokusov si Bernhard Graf pochvaľoval.




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice