Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

ROZTANCOVANÝ cenový monitoring

AgroserverEkonomika
ROZTANCOVANÝ cenový monitoring
Napriek tomu, že sa Slovensko pripravuje na vstup do eurozóny, vládne tu akýsi pokoj. Azda ľudí nezaujíma, ako sa vyvíjajú ceny tovarov a služieb? Vari ustrnuli, nechali problémy riešiť vláde, oni sa prispôsobia? Pritom vstup každej krajiny do eurozóny doteraz sprevádzal nárast miery inflácie a neadekvátny rast cien tovarov a služieb. V našej sonde na pripravenosť Slovenska na vstup do eurozóny sme sa presvedčili, že ľudia na Slovensku predsa len pozorne sledujú vývoj situácie na trhu. Vláda SR sa činí, dokazuje to aj zasadnutie z 24. septembra, keď rezorty zodpovedné za zmenu meny skladali účty. Ministerstvo hospodárstva dostalo najväčší priestor. Z úst Ľubomíra Jahnátka okrem iného odznelo, že rezort zrealizoval množstvo systémových a legislatívnych opatrení. Ich cieľom je včas a kvalitne pripraviť podnikateľskú sféru v nefinančnom sektore na prechod na spoločnú európsku menu, ale aj efektívne a účinne chrániť ekonomické záujmy spotrebiteľov. V kompetencii tohto rezortu je aj monitoring dobrovoľného a povinného duálneho zobrazenia cien v obchodných prevádzkach a službách. A tejto problematike venuje veľký záujem – veď sa týka nás všetkých.

Meníme menu, nie cenu!
Týmto logom sa v mnohých obchodných prevádzkach prihovárajú spotrebiteľovi obchodníci. Sú to signatári Etického kódexu, ktorí jednoznačne podporujú myšlienku, že zavedenie eura v ich prevádzkach nie je a nebude dôvodom na zvyšovanie cien. Podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie (PAS) Róberta Kičinu: „Naša aliancia stála v roku 2006 pri zrode kódexu. Vznikla na to, aby podnikatelia mohli jasne deklarovať ochotu a dobrú vôľu korektným spôsobom prispieť k zavedeniu novej meny.“ Etický kódex podpísalo už do 1700 signatárov. Sú medzi nimi aj mnohé združenia a asociácie, ktorých členmi je viacero individuálnych subjektov.

Vážne poverenie
Dôležitou súčasťou procesu prechodu na novú menu je trhový dozor v období dobrovoľného a povinného duálneho zobrazovania jednotkových cien, či konverzného kurzu. Dobrovoľné dvojité zobrazovanie cien sa vzťahovalo na obdobie od vyhlásenia konverzného kurzu koruny voči euru, čiže od 8. júla do 23. augusta. Od 24. augusta sú všetci podnikatelia a obchodníci povinní uvádzať duálne ceny. Monitoringom cien pri prechode na európsku menu bolo poverené okrem ŠÚ SR Združenie slovenských spotrebiteľov (ZSS), ktoré od ministerstva hospodárstva získalo na tento účel dotáciu 3 milióny korún. Podľa prvého podpredsedu Rady ZSS a koordinátora projektu EURO-prieskum Josefa Louneka združenie začalo s prieskumom v júli v spolupráci so siedmimi občianskymi spotrebiteľskými organizáciami, so Združením informačných a poradenských centier mladých v SR a Jednotou dôchodcov na Slovensku. Prieskum bude pokračovať aj v budúcom roku. „Sledovanie vývoja cien od júla 2008 do júla 2009 v štrnásťdňových intervaloch a od augusta 2009 do decembra 2009 v mesačných intervaloch zabezpečí deväťdesiat vyškolených anketárov minimálne v tridsiatich okresoch Slovenska,“ informoval Josef Lounek. „Každý anketár monitoruje najmenej deväť prevádzok, z nich je minimálne päť potravinárskych predajní, dve predajne spotrebného tovaru a dve prevádzky stravovacích a ubytovacích služieb. Spolu to predstavuje asi päťsto monitorovaných obchodných zariadení.“

Augustové úlety
Anketári ZSS v auguste v 32 okresoch a 65 monitorovacích miestach všetkých vyšších územných celkov uskutočnili 227 kontrol v predajniach potravinárskeho tovaru, 101 kontrol v predajniach spotrebného tovaru a 104 kontrol v prevádzkach stravovacích a ubytovacích služieb. V 24 obchodných zariadeniach (5,6 percenta zo sledovaných zariadení) sa anketári stretli s nevôľou pri overovaní záznamu cien. Prekvapilo to najmä u viacerých zariadení spoločnosti CBA, ktorá je signatárom Etického kódexu a má euronálepku Meníme menu, nie cenu! Napriek tomu anketári boli spokojní, pretože v nadpolovičnej väčšine kontrolovaných zariadení sa stretli s ústretovosťou obslužného personálu.

Aké plusy a mínusy ukázal monitoring?
Plusom je určite fakt, že cenový nárast niektorých sledovaných položiek potravinárskeho tovaru sa pribrzdil, dokonca aj zastavil – išlo najmä o ceny múky, chleba, mlieka, syrov, jedlých olejov a podobne.
K mínusom patria zistenia:
  • tendencia zvyšovania cien sa začala objavovať najmä v reštauračných zariadeniach,
  • v miestach s nižšou kúpnou silou obyvateľstva – v okresoch Košického, Prešovského a čiastočne aj Banskobystrického kraja sa častejšie vyskytovali nižšie ceny sledovaných položiek, ale kontrastne k tomu maximálne ceny boli porovnateľné so slovenským priemerom,
  • kuriózne bolo, že v obchodných prevádzkach drogérie DM sa uvádzali ceny najprv v eurách a až potom v korunách,
  • v reštauračných zariadeniach je tendencia zaokrúhľovať ceny v neprospech spotrebiteľa.

Anketári ZSS si pochvaľovali, že v období dobrovoľného duálneho zobrazovania cien sa až v 60 percentách predajní obchodných reťazcov označovali ceny v dvoch menách. ZSS zhotovuje novú webovú stránku, venovanú len cenovému monitoringu: euro.spotrebitelia.eu.

V plnom nasadení
Aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zohráva dôležitú úlohu pri monitoringu dobrovoľného a povinného duálneho zobrazovania cien. V období dobrovoľného dvojitého zobrazovania inšpektori SOI prekontrolovali 1 478 prevádzkových jednotiek, nedostatky zistili v 727 (49,19 percenta). Tie sa týkali nesprávneho konverzného kurzu, nezverejneného konverzného kurzu, chýbajúceho duálneho zobrazenia konečnej sumy na pokladničnom doklade, nesprávneho prepočtu konečnej sumy v informatívnej mene na doklade o kúpe, nesprávneho prepočtu predajných cien na reklamných letákoch a podobne. Po 24. auguste, keď už bolo povinné duálne zobrazenie cien, inšpektori SOI skontrolovali 2 035 prevádzok. Nedostatky zistili takmer v polovici, čiže v 933 prevádzkach. Išlo o podobné nedostatky, ktoré zistili v predchádzajúcom období:
  • nezverejnený konverzný kurz,
  • nesprávny konverzný kurz,
  • na doklade o kúpe chýbalo duálne zobrazenie konečnej sumy, ktorú mal spotrebiteľ platiť,
  • nesprávny prepočet konečnej sumy v informatívnej mene na doklade o kúpe,
  • nesprávne duálne zobrazovanie cien (chýbalo u 13,04 percenta výrobkov - zo 103 834).
  • pri poskytovaní služieb chýbali duálne zobrazenia v 402 prípadoch,
  • pri 94 produktoch na reklamných letákoch chýbali duálne zobrazenia predajnej ceny, nesprávny bol aj prepočet predajných cien.


Nejde o hon na bosorky
Inšpektori najviac kontrolovali nepotravinárske i potravinárske predajne, stravovacie zariadenia. Od júla do začiatku septembra na adresu SOI prišlo 53 podnetov zameraných na duálne zobrazovanie cien, z ktorých 9 sa prešetrilo a v 8 prípadoch sa odpovedalo na sťažnosť bez ďalšieho šetrenia. V 4 prípadoch sa sťažnosti potvrdili. Hovorkyňa SOI Danuša Krkošová v tejto súvislosti povedala: „Kontroly duálneho zobrazenia cien nie sú honbou na bosorky, ale sú predovšetkým nápomocné pre informovanosť spotrebiteľov, aby si občania zvykli na tento systém, aby sa pripravili na prechod na novú menu!“

Zaokrúhľovať, nezaokrúhľovať?
Problémom pre mnohých obchodníkov a podnikateľov je zaokrúhľovanie cien. Danuša Krkošová vysvetľuje, že problematikou jednotkových cien v SR sa zaoberá Nariadenie vlády SR č. 387/2007 Z. z. o označovaní výrobkov cenami. Podľa tohto nariadenia nie je ustanovené, či sa jednotkové ceny v korunách majú zaokrúhľovať, alebo nie. „Zaokrúhľovaním sa však môžu skresliť rozdiely, ktoré majú slúžiť na porovnávania. Do konca decembra bude Slovenská obchodná inšpekcia akceptovať jednotkové ceny prepočítané konverzným kurzom na eurá uvedené najmenej na tri desatinné miesta buď bez zaokrúhľovania, čo je v skutočnosti vždy úprava v prospech spotrebiteľa.“
Zatiaľ vládne pokoj a spokojnosť s pripravenosťou na zavedenie eura. Či je to pokoj iba zdanlivý, uvidíme, keď peňaženky vymeníme za europeňaženky. Veď zmena meny nie je maličkosťou.

Autor článku: Eva PICHLEROVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 23/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice