Riešením sú organizácie
AgroserverEkonomika
Sektor ovocia a zeleniny bol ako jeden z posledných,
ktorý bol zahrnutý do nariadenia o vytvorení spoločnej
organizácie poľnohospodárskych trhov v únii. Európska rada ho do nariadenia o vytvorení spoločnej organizácie poľnohospodárskych trhov a o vytvorení osobitných ustanovení pre určité poľnohospodárske výrobky zaradila až v tomto roku. Reformou v sektore ovocia a zeleniny sa vytvorili možnosti zvýšeného financovania z fondov EÚ pre pestovateľov združených v spoločných organizáciách pre odbyt. Hlavným cieľom reformy bolo, aby produkcia ovocia a zeleniny dosiahla vyššiu mieru konkurencieschopnosti a zastúpenie na trhu EÚ.
Na základe lepšieho využitia opatrení z operačných programov boli členskými štátmi vypracované
národné stratégie, kde sa hodnotili silné a slabé stránky sektora. Podľa našej národnej stratégie,
situácia v sektore ovocia a zeleniny na Slovensku nie je priaznivá. Produkcia ovocia a zeleniny
sa javí ako nekonkurencieschopná, vrátane nedostatočného prieniku na zahraničné a domáce trhy. K zlepšeniu situácie by mohlo napomôcť výraznejšie združovanie pestovateľov do organizácie výrobcov (OV).
Neradostná situácia
Pestovanie zeleniny zaznamenalo v roku 2007 prudký pokles, a to až o 43 % v porovnaní s rokom 2002. Pestovateľské plochy sa znížili na 7 870 ha a objem produkcie klesol na 99 140 ton, čo je pokles o 38,5 % v porovnaní s rokom 2002. Podobná situácia je aj v oblasti pestovania ovocia. Nepriaznivá situácia sa odrazila na znižovaní plôch a produkcie. Plocha produkčných sadov klesla v porovnaní s rokom 2002 o cca 10,7 percenta na 6 011 hektároch. Výmera ovocných sadov jabloní bola 3 244 ha, čo bolo 53,9 % plochy produkčných ovocných sadov. Produkcia jabĺk tvorí 82,8 % z produkcie ovocia produkčných sadov, čo je v priemere 30 000 ton. V roku 2007 bola produkcia len 17 724 ton z dôvodu neskorých májových mrazov, ktoré zničili v niektorých oblastiach až 100 % nasadených plodov.
Register ovocných sadov
Z čistej výmery ovocných sadov (mimo manipulačnej plochy) 8 944,86 ha pripadá 5 992,52 ha (67 %) na intenzívne ovocné sady (s dobrou alebo primeranou úrovňou agrotechniky). Zvyšok výmery, t.j. 2 952,34 ha tvoria sady extenzívne (33 %), ktoré sú neobrábané, opustené alebo prestarnuté. Vysokú úroveň agrotechniky má 4 257 ha sadov, z ktorých je produkcia určená prevažne na trh, ako čerstvé ovocie. Na druhej strane v produkčných výsadbách je evidovaných až 2 904 ha sadov s priemernou až slabou úrovňou agrotechniky, ktorá spôsobuje dlhodobo nízke úrody v t/ha—1 a vykazuje horšiu kvalitu plodov.
Východiskom je združenie producentov
Vzhľadom na podnikateľské prostredie sú organizácie výrobcov a ich financovanie cez operačné programy takmer jedinou možnosťou získania lepšieho postavenia. OV nútia producentov spolupracovať, hľadať nové odbytové trhy, spoluprácu s obchodnými reťazcami. Dôležité je aj získavanie know-how v marketingu. OV podporujú rozvoj integrovanej produkcie v SR, pomáhajú svojim členom zabezpečiť neškodnosť a vysledovateľnosť produktov tak,ako to požadujú obchodné reťazce. Nepochopenie významu organizácií a skupín výrobcov medzi producentmi v SR pretrváva. Silnou stránkou Slovenska je tak zatiaľ dobrá poloha a dostatok ornej pôdy na produkciu senzoricky vhodných, tradičných druhov ovocia a zeleniny.
Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 11/2008
Neradostná situácia
Pestovanie zeleniny zaznamenalo v roku 2007 prudký pokles, a to až o 43 % v porovnaní s rokom 2002. Pestovateľské plochy sa znížili na 7 870 ha a objem produkcie klesol na 99 140 ton, čo je pokles o 38,5 % v porovnaní s rokom 2002. Podobná situácia je aj v oblasti pestovania ovocia. Nepriaznivá situácia sa odrazila na znižovaní plôch a produkcie. Plocha produkčných sadov klesla v porovnaní s rokom 2002 o cca 10,7 percenta na 6 011 hektároch. Výmera ovocných sadov jabloní bola 3 244 ha, čo bolo 53,9 % plochy produkčných ovocných sadov. Produkcia jabĺk tvorí 82,8 % z produkcie ovocia produkčných sadov, čo je v priemere 30 000 ton. V roku 2007 bola produkcia len 17 724 ton z dôvodu neskorých májových mrazov, ktoré zničili v niektorých oblastiach až 100 % nasadených plodov.
Register ovocných sadov
Z čistej výmery ovocných sadov (mimo manipulačnej plochy) 8 944,86 ha pripadá 5 992,52 ha (67 %) na intenzívne ovocné sady (s dobrou alebo primeranou úrovňou agrotechniky). Zvyšok výmery, t.j. 2 952,34 ha tvoria sady extenzívne (33 %), ktoré sú neobrábané, opustené alebo prestarnuté. Vysokú úroveň agrotechniky má 4 257 ha sadov, z ktorých je produkcia určená prevažne na trh, ako čerstvé ovocie. Na druhej strane v produkčných výsadbách je evidovaných až 2 904 ha sadov s priemernou až slabou úrovňou agrotechniky, ktorá spôsobuje dlhodobo nízke úrody v t/ha—1 a vykazuje horšiu kvalitu plodov.
Východiskom je združenie producentov
Vzhľadom na podnikateľské prostredie sú organizácie výrobcov a ich financovanie cez operačné programy takmer jedinou možnosťou získania lepšieho postavenia. OV nútia producentov spolupracovať, hľadať nové odbytové trhy, spoluprácu s obchodnými reťazcami. Dôležité je aj získavanie know-how v marketingu. OV podporujú rozvoj integrovanej produkcie v SR, pomáhajú svojim členom zabezpečiť neškodnosť a vysledovateľnosť produktov tak,ako to požadujú obchodné reťazce. Nepochopenie významu organizácií a skupín výrobcov medzi producentmi v SR pretrváva. Silnou stránkou Slovenska je tak zatiaľ dobrá poloha a dostatok ornej pôdy na produkciu senzoricky vhodných, tradičných druhov ovocia a zeleniny.
Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 11/2008
Komentáre k článku:
Pridať komentár