Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 2. 5. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Prínos pre vidiek je na dosah

AgroserverIné
Prínos pre vidiek je na dosah
LEADER – pre mnohých známe, ale v podstate neznáme slovo. Na Slovensku vie o ňom vari najviac Ing. Jela Tvrdoňová, predsedníčka Európskej aliancie pre vidiecke aktivity a riaditeľka Vidieckej organizácie pre komunitné aktivity (VOKA) v Banskej Bystrici. Na Slovensku ľudia očakávajú prostriedky z prístupu Leader, mnohí však ešte stále nevedia, čo to je…

Prístup Leader je nástroj na podporu integrovaného rozvoja vidieka. Je jedným z viacerých, ktoré prináša Európska únia. K ďalším podobným patrí Interreg – nástroj na podporu cezhraničnej a medzinárodnej spolupráce, alebo viaceré opatrenia Európskeho sociálneho fondu, ktoré pracujú na podobných princípoch. Základným princípom je v prípade prístupu Leader to, že o svojom rozvoji rozhodujú samotní ľudia prostredníctvom verejno-súkromného partnerstva na území. Toto partnerstvo spravuje svoj vidiecky región. To je ten inovatívny prístup. Partnerstvo si pripraví rozvojový program vlastného územia na základe priorít, ktoré si stanovili. Integrovaný prístup znamená, že do rozvojových programov zahrnú všetky oblasti kvality života – spoločnosť, ekonomiku, služby, voľný čas, bývanie a pod. a vybrané rozvojové priority predstavujú to, čo je v oblasti potrebné riešiť, aby sa dosiahla zmena. Inak povedané – aby sa skvalitnil život ľudí v danom regióne. V týchto súvislostiach Leader predstavuje najcelistvejší prístup k rozvoju konkrétneho regiónu. To je to, čo má na mysli Európska komisia v rámci základného nariadenia pre podporu rozvoja vidieka, lebo to umožňuje zostaviť skutočne dobré integrované stratégie rozvoja územia a zapojiť „odspodu nahor“ tých správnych aktérov na vidieku v rámci verejného, občianskeho, ale aj súkromného sektora.

Takže pre ľudí na vidieku by bol Leader prínosom?

Rozhodne. Treba však pamätať na to, že ide zatiaľ o pomerne neznámy prístup. Vyžaduje si vybudovanie rozsiahleho spektra kapacít priamo na vidieku (teda pripraviť ľudí, financie, služby, atď. – pozn. redakcie). Partnerstvo pripraví nielen kapacitu správne zostaviť rozvojovú stratégiu, ale predovšetkým to, ako ju potom správne implementovať (dostať do praxe). A to nie je ľahké. Verím však, že keď vidiecke partnerstvá zvládnu tento proces a stanú sa skutočnými miestnymi akčnými skupinami, ako ich nazýva EK, všetci budú svedkami ozaj efektívneho využitia verejných zdrojov a mobilizácie stále dostatočne nevyužitých miestnych zdrojov, o ktorých sa dnes toľko hovorí.

Je podľa vás Slovensko pripravené na Leader?

Pripravuje sa pomerne intenzívne, domnievam sa, že až príliš intenzívne. Vidím veľa úsilia v procese zakladania miestnych akčných skupín (MAS). Žiaľ, musím konštatovať, že založenie MAS je posledná vec pred odoslaním prihlášok na Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Partnerstvo musí najskôr vedieť, čo chce riešiť, aké zdroje musí do toho investovať a či má všetky predpoklady na to, aby všetko zvládlo. Až potom sa má rozhodnúť, či MAS vôbec založí. Žiaľ, väčšina z „rýchlokvasených MAS“ na toto zabúda, a to je mi ľúto.

Nestratili sme čas, keďže sme v podstate tri roky nevenovali tomuto prístupu pozornosť?

Dosť dlho som si myslela, že sme ho stratili. Ale teraz vidím, že stále treba venovať čas budovaniu kapacity. Dnes už viem, že to, že sme mali najprv príležitosť využiť financie zo SAPARD-u na budovanie kapacity, bolo veľmi dobré a pomohlo nám viesť proces ozaj zdola nahor. Treba pamätať na to, že Leader nie je sumár projektov obcí, ale stratégia rozvoja územia. Pochopiť, že to je proces dlhodobý. Ľuďom treba dať šancu, aby ho zvládli.

Prebieha druhý rok programovacieho obdobia EÚ, prvé projekty na stratégie sa budú prijímať v decembri a prvé MAS-ky až v máji–júni 2009. Nie sú ľudia znechutení čakaním?

Tí, čo už majú za sebou dlhú cestu a pripravujú sa viac rokov, asi áno. Ale práve oni, v čo verím, to zvládnu dobre. Držím im palce a budem sledovať, ako sa im darí.

Členské štáty a regióny dostali od Európskej únie „voľnú“ ruku v rozhodovaní, ako budú uplatňovať LEADER v rámci Programov rozvoja vidieka. V programovacom období 2007–2013 bude 23 programov rozvoja vidieka (vrátane regionálnych) uplatňovať prístup LEADER prierezovo vo všetkých osiach. V osi I. Zvýšenie konkurencieschopnosti sektoru poľnohospodárstva a lesného hospodárstva ho aplikuje 34 programov, v osi II. Zlepšenie životného prostredia a krajiny 24 programov, v osi III. Kvalita života vo vidieckych oblastiach a diverzifikácia vidieckeho hospodárstva 62 programov. Iba v osi III. 8 programov, medzi nimi aj slovenský Program rozvoja vidieka 2007–2013. Vo všetkých troch osiach sa ho rozhodli využívať najmä v krajinách, kde sa im osvedčil prierezový prístup k realizovaniu aktivít v rámci prístupu LEADER. K takým krajinám patrí napríklad Fínsko, Veľká Británia, Holandsko, ale aj nové členské štáty – Bulharsko či susedné Maďarsko a Česko. Slovensko ako jedna z dvoch krajín neuplatňovalo v predchádzajúcom období prístup LEADER. Prostredníctvom Technickej pomoci programu SAPARD však pripravilo 11 území na čerpanie prostriedkov z programu LEADER. V súčasnosti zverejnili prvú výzvu na opatrenie pri predkladaní integrovaných stratégií rozvoja územia z programu rozvoja vidieka SR 2007–2013. Prvé štatúty pre Miestne akčné skupiny by mali byť vydané v prvej polovici roku 2009.


Autor článku: Adriana Verešpejová
Zdroj: týždenník Farmár, pilotné čislo/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice