Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 4. 5. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Predražená výhoda

AgroserverLesníctvo
Predražená výhoda
Ak v týchto dňoch uvažujete o zaváraní lesných plodov, alebo si len tak chcete pochutiť, venujte pozornosť nasledujúcim riadkom. Sezóna už je v plnom prúde. Na Horehroní, Liptove, v Západných Tatrách, v Slovenskom raji, ale aj v iných podhorských oblastiach majú žatvu takzvaní pocestní zberači – predavači. Lesné plody dozrievajú, z tých najznámejších a najobľúbenejších ide najmä o čučoriedky, brusnice a, samozrejme, huby.

Najskôr zákon
Zber lesných plodov je na území všetkých našich národných parkov zakázaný. Neexistuje výnimka. Aj povolenie na zber týchto plodov v ochranných územiach zákonom chránených oblastí možno len veľmi ťažko získať. Za nadmerný zber lesných plodov alebo húb môže podľa aktuálneho zákona o lesoch pokuta predstavovať až 100-tisíc Sk. Otázka je, čo je nadmerný zber. Určite je to zber s cieľom predaja. Ako taký ho totiž v žiadnom prípade nemožno považovať za zabezpečenie osobnej potreby.

Dôsledky rabovania
Zberači nadmerným zberom oberajú o prirodzenú a nenahraditeľnú potravu mnohé živočíchy, obývajúce lesný biotop. „Medvede, hlucháne, hoľniaky, jariabky, ale aj drozdy, penice a červienky sú počas letných mesiacov na konzumáciu lesných plodov doslova odkázané. V ostatných rokoch im však začína až príliš konkurovať človek, a to najmä zberom čučoriedok. Nedočkaví zberači vstupujú do lesov už od včasného rána a zostávajú tam do neskorého večera, pričom sa snažia z prírody uchmatnúť čo najviac plodov,“ varuje pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga. Ak sa vtáky a zvieratá dostatočne nenasýtia, zoslabnú a vyhladované jedince sa potom stávajú ľahkou korisťou svojich prirodzených predátorov. Najmä lačné medvede sú nervózne a agresívne. Vystresovaný medveď sa môže potom pri stretnutí s hubárom či zberačom iných lesných plodov správať neprirodzene a neadekvátne danej situácii a na človeka, ktorý ho vyruší, aj zaútočiť.

Novodobá ekonomika
Čoraz rozšírenejší sa stáva zber lesných plodov, určených na predaj a „prilepšenie“ do rodinného rozpočtu. „Verejnosť často nepozná podmienky, za ktorých môže zberať lesné plody a na ktorých miestach,“ aktuálne upozorňuje Juraj Švajda zo Správy TANAP-u v Tatranskej Štrbe. Existuje však aj horšia forma drancovania lesov, a tou je organizovaný zber. Najmä obyvatelia podhorských rómskych osád si chcú finančne prilepšiť zberom a predajom lesných plodov, ktoré ponúkajú aj popri štátnych cestách. Je známy prípad, keď člen stráže prírody v oblasti Tokáreň neďaleko Ždiaru zaregistroval skupinu asi 70 zberačov. Prípad riešili v spolupráci s políciou a lesníkmi.

A teraz naozaj pozor
„Tí, ktorí kupujú lesné plody od predávajúcich popri cestách, od zberačov, ktorí ich nazbierali v Národnom parku Nízke Tatry a v jeho ochrannom pásme, ale aj v ďalších neďalekých lokalitách, sa vystavujú poškodeniu zdravia. Lesníci viaceré územia aj v tomto národnom parku postriekali a striekajú látkou proti podkôrnemu hmyzu, ktorá môže spôsobiť metabolické a ďalšie zdravotné problémy,“ upozorňuje profesionálny strážca NAPANT-u Dan Harťanský. Strážcovia NAPANT-u môžu zberačovi, pristihnutému pri zbieraní lesných plodov na miestach, kde je to zakázané, uložiť pokutu do 2 000 Sk, prípadne odobrať náradie a nádoby, ktoré pri zbere používa. Vážnejšie prípady postupujú na riešenie príslušným obvodným úradom životného prostredia alebo Inšpekcii životného prostredia.

Autor článku: Ivan BROŽÍK
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 15/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice