Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Narcisy

AgroserverZáhrada
Narcisy
Meno vraj dostali podľa jedného mladého muža. Krásneho. Bol taký krásny a sebavedomý, že odmietol lásku nymfy Echo a zamiloval sa sám do seba. Tak dlho sa dokázal pozerať na svoj obraz na vodnej hladine, až sa premenil na kvetinu. Kvet dostal meno narcis. Dnes poznáme vyše desaťtisíc odrôd narcisov (Narcissus). Tak veľa ich je vďaka práci a šľachteniu záhradníkov z Holandska a Veľkej Británie. Vďaka nim sa jednotlivé druhy líšia kvetmi, ich farbou, cibuľou (veľkosťou, tvarom), ale aj výškou. Môžete pestovať narcisy, ktoré dorastú do výšky iba 8 centimetrov, ale aj také, ktoré majú stonky dlhé 60 centimetrov. V záhrade je to pomerne nenáročná rastlina. Darí sa jej na slnečných miestach, ale aj v polotieni. Má rada humózne, hlinité, ale aj hlinitopiesčité vlhkejšie pôdy. Dôležité je, aby pôda nebola dlho premokrená, resp. aby po dažďoch vyschla. Na zakorenenie potrebuje narcis teplotu okolo 14 stupňov. Je to cibuľovina, ktorá nevyžaduje, aby sme ju pravidelne vyberali zo zeme. Na jednom mieste môžeme nechať narcis aj niekoľko rokov.

Módou niekoľkých posledných rokov sa stalo pestovanie v kvetináčoch. Čo by aj nie, keď narcisy v črepníku nestoja ani euro. Keď kvietky odkvitnú, zrežte ich. Zalievajte a prihnojte približne do apríla. Medzitým listy zožltnú, čo znamená, že môžeme vybrať cibuľky a odložiť ich na chladnejšie miesto. Koncom leta ich vysadíme na záhon, načerpajú nové sily a zjari vykvitnú.

O rezaných narcisoch sa traduje, že sa neznášajú s inými kvetmi vo váze. Je to pravda. Vylučujú totiž sliz, ktorý je pre ostatné rastliny jedovatý, dokonca aj pre ľudí. Preto vo váze iné kvety hynú, ale narcisy vydržia. Sliz, ktorý vyteká zo stoniek, by sa nemal dostať na ľudské sliznice. Nebezpečný je najmä pre deti, ale aj ľudí, ktorí majú iné zdravotné problémy. Takže ako darček do nemocnice ich radšej nenoste. Aby ste riziko zmenšili, odporúča sa stonky narezaných narcisov na šesť hodín postaviť do vázy s čerstvou vodou. Až potom ich možno ďalej aranžovať, dokonca aj kombinovať s inými kvetmi. Narcisy, ktoré si kúpite v kvetinárstve, by už nemali byť zdraviu škodlivé.

Lunárny kalendár

  • 25. a 26. február – Mesiac prechádza znamením Raka. To je znamenie, ktoré vládne vode a darí sa v ňom listu. Vo vodných znameniach polievame. Do debničiek a skleníkov vysievame skorú zeleninu. Debničky síce postavíme do okna, zalejeme odstátou vodou, ale zatienime ich, aby sme semienka a krehké rastliny ochránili pred silným slnkom. Prihnojíme na tvorbu listov. V záhrade vysádzame vresovité rastliny, vysejeme petržlen.

  • 27. a 28. február – v tieto dva dni vládne Lev – ohnivé znamenie, v ktorom sa darí plodu. Keďže je však v sobotu 27. februára prízemie, teda Mesiac je v bode, keď má k našej planéte najbližšie, nepracujeme s pôdou a oddychovať necháme aj rastliny. Na druhý deň je spln. V nedeľu preto nesadíme, ale prihnojujeme. Zrýľujeme záhony, ak sa vám podarí po druhý raz ich zrýľovať 9., 10. alebo 11. marca, burina zmizne, resp. bude jej oveľa menej. V nedeľu sa oplatí prehrabať trávniky.

  • 1. a 2. marec – Mesiacu a záhrade vládne Panna. Jej elementom je zem a darí sa koreňu. V týchto dňoch presádzame rastliny, ktoré sme nechali na prezimovanie vnútri. Rozsadíme aj trvalky, podelíme staršie a väčšie trsy. Ak bude teplo, môžeme zo skleníka odstrániť zimné zateplenie. Nezabudnite však na tienenie – ochranu pred priamym slnkom.

  • 3. a 4. marec – Váhy sú vzdušné znamenie, darí sa kvetu. Vo vzdušných znameniach sa oplatí vetrať – nič nenavlhne. Lepšie schnú nátery. Prihnojíme na kvet. Vysievame brokolicu a letničky, do debničiek vysadíme sirôtky, prvosienky, sedmokrásky a jarné cibuľoviny. Vysejeme semienka letničiek. Vysádzame a presádzame trvalky, dvojročné kvetiny.

    Autor článku: Lívia ČERNICKÁ
    Zdroj: týždenník Farmár, číslo 9/2010




  • Komentáre k článku:

    Pridať komentár
    Meno:
    Vyhľadávanie



    v článkoch
    v inzerátoch


    Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



    Posledné komentáre
    KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
    Boj o Tokaj nemá konca kraja!
    KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
    Cibuľa ŠALOTKA
    KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
    Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
    KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
    Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
    KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
    SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
    KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
    Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
    KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
    Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
    KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
    MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
    Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
    Chmeľ je náročný na pestovanie
    KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
    Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
    Inzercia
    TOPlist
    Bottom panel

    © 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
    Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
    Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
    Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
    Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice