Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 27. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Marián Šupa: Trh s poľnohospodárskymi strojmi sa mení

Marián Šupa: Trh s poľnohospodárskymi strojmi sa mení
Trh s poľnohospodárskymi strojmi bol dlhé roky v útlme. Nielen z dôvodu dlhodobej kapitálovej poddimenzovanosti a hlbokých štrukturálnych zmien. Nové značky nemali záujem investovať na Slovensku z dôvodu nízkej kúpyschopnosti prvovýrobcov.

Trh s poľnohospodárskymi strojmi pre poľnohospodárov a roľníkov sa za posledne roky výrazne zmenil. Prišli totiž nové značky, ktoré vyostrili konkurenciu.

Trh s poľnohospodárskymi strojmi bol dlhé roky v útlme. Nielen z dôvodu dlhodobej kapitálovej poddimenzovanosti a hlbokých štrukturálnych zmien. Nové značky nemali záujem investovať na Slovensku z dôvodu nízkej kúpyschopnosti prvovýrobcov. Po roku 2 000 badať výrazný vzostup firiem o slovenský trh. Prichádzajú naň medzinárodné značky (Kubota) s ucelenou koncepciou predaja a ľahkou rozoznateľnosťou (charakteristická oranžová farba).

Kubota

Nerozhoduje len spotreba

Ponuka prichádzajúca na trh sa musela prispôsobiť dopytu zo strany prvovýrobcov. Trendom pri výbere poľnohospodárskych strojov sa stala nielen cena, ale aj spotreba a multifunkčnosť použitia. Pri priemernej cene traktora okolo 30 000 eur si každý zváži, či ho použije iba na poli, ale aj pri iných poľnohospodárskych prácach. Súčasne moderné obrábacie stroje (Kubota M130X) disponujú modernou technológiou s cieľom nielen zjednodušiť prácu, ale obsahujú aj účinné systémy na ochranu prostredia. Napríklad Cooled EGR System redukuje škodlivé emisie zabraňovaním vzniku oxidu dusíka, čím vyhovujú norme Euro III. o regulácii emisií. K spĺňanie emisných noriem prispel aj vstrekovací systém Common-Rail, ktorý riadi presne okamžik vstrekovania množstva paliva. Spoločne s postupným vstrekovaním pod vysokým tlakom umožňuje tento systém optimálne spaľovanie paliva v každom valci. Týmto dochádza k redukcii škodlivých palivových splodín, zníženiu spotreby paliva a hlučnosti.

Kubota

Veľký dôraz sa kladie na prevodovky, ktoré bývajú veľmi namáhané. Trendom je prispôsobenie sa najrôznejším podmienkam. Príkladom je prevodovka Intell-shift, ktorá disponuje s 8-stupnovým riadením a 3-stupnovým skupinovým riadením pre celkom 24 jazdných stupňov vpred a vzad (aj pre veľmi pomalý chod) Jedinou pákou sa tak ovláda v hlavnom rozsahu 16 stupňov. Pre radenie na vyšší a nižší stupeň v rámci 8 stupňov stačí stlačiť len jedno tlačítko.

Kubota

Trendom je špecializácia

Pokiaľ chceli výrobcovia poľnohospodárskych strojov uspieť na slovenskom trhu, museli priniesť špeciálnu techniku využiteľnú iba v špecifických oblastiach výroby. Preferencie spotrebiteľov začala ovplyvňovať gramotnosť zákazníkov, ktorá neustále stúpa. „Pri výbere obrábacích poľnohospodárskych strojov sa správajú zákazníci racionálne. Zatiaľ čo v minulosti bol používaný jeden univerzálny stroj, v súčasnosti sa bežne stretávame s požiadavkami na výrobok pre určité špecifické prostredie.“ konštatuje Ing. Marián Šupa, výhradný dovozca traktorov značky Kubota na Slovensku. Na trhu je preto dostať špeciálne traktory určené do vinohradov a sadov, ktoré sú charakteristické kompaktnou a úzkou konštrukciou traktora, ktorá nepresahuje viac ako 1220 mm pri použití bežných kolies. Špecifickou technikou, ktorú si vyžiadal trh sú traktory pre výsadbu a údržbu trávnikov pre golfové a futbalové ihriská ako aj špeciálna lesná technika vo forme fréz na pne, vŕtacích zariadení a navijakov prispôsobených na prácu v lese.

Kubota

Kadiaľ vedie cesta?

Marketingové aktivity podporujúce predaj produktov sa opierajú o známe marketingové nástroje. Okrem klasických marketingových nástrojov ako sú POS materiály, bilbordové kampane a potlače na autách je to otváranie špecializovaných predajní, kde vzniká stále užšia komunikácia medzi zákazníkom a predajcom. Dôsledkom toho je pozitívna orientácia na jednotlivca, ktorému treba poskytovať služby z hľadiska individuálnych potrieb. Veľmi obľúbeným nástrojom predajcov poľnohospodárskej techniky sú predvádzacie akcie a stroje. „Predvádzacie stroje Kubota nám slúžia ako marketingový nástroj na dosahovanie lepších výsledkov predaja, každý zákazník si chce pred kúpou stroj pozrieť a vyskúšať,“ objasňuje Ing. Marián Šupa, výhradný dovozca traktorov Kubota. Niektorí predajcovia uskutočňujú „road show“ po slovenských mestách, usporadúvajú deň otvorených dverí a iné predvádzacie akcie. Nezanedbateľnou je aj účasť na strojárskych veľtrhoch a špecializovaných výstavách poľnohospodárskej techniky.

Kubota

Kvalitný servis je samozrejmosťou

Poľnohospodárska technika nie je lacnou záležitosťou, preto je dôležité pri vzťahu k zákazníkovi mať spätnú väzbu. Nevyhnutnou súčasťou budovania značky je komplexné poradenstvo a servis, ako aj flexibilný prístup k riešeniu potrieb zákazníkov. „Servis vykonávame aj na počkanie po telefonickom dohovore, aj externe do 24 hodín po dohode so servisným oddelením. Dodávka náhradných dielov sa realizuje osobnou návštevou, poštou alebo expresnou kuriérskou službou do 24 hodín,“ konštatuje Ing. Marián Šupa.

Foto: Kubota





Komentáre k článku:

Francisco Balseca | 12-08-2019 22:33:36
ahoj
Potrebujete financovanie svojho domu, svojho podnikania, nákupu automobilu, nákupu motocyklov, vytvorenia vlastného podnikania, osobných potrieb, viac pochybností. Poskytujem osobné úvery v rozmedzí od 5 000 do 500 000 EUR s nominálnou úrokovou sadzbou 2% bez ohľadu na sumu. V žiadosti o pôžičku uveďte presnú sumu, ktorú chcete, a jej lehotu splatnosti.

Pre viac príkladov nás kontaktujte iba na tejto e-mailovej adrese.
email: franciscobalseca49@gmail.com
Jozef | 04-11-2012 16:25:06
Milan a Matus vy ste zrkadlo farmárstva v tejto Ficom zvrchovanej krajine.
milan | 08-10-2012 20:18:01
ako sa vlastne ti dotacie vybavuju?
Lacko z DS | 24-09-2012 08:49:05
Dotácie sú na akýkoľvek traktor. Kuboty sú u nás celkom neznáme stroje ale keď som bol brigádovať v amerike tak tam to bolo ako u nás Zetor. Podľa mňa pomer cena/kvalita je asi najlepšia Kubota.
matus | 20-09-2012 18:43:35
keby som si chcel kupit kubota traktor dostal by som nejaku dotaciu od statu
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice