Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Kedy začať oberačku?

AgroserverVinohradníctvo
Kedy začať oberačku?
Čas potrebný na vývin hrozna je závislý od kultivaru, počasia, stanovišťa, zloženia pôdy, výživy, spôsobu vedenia a rezu viniča, množstva úrody a ďalších faktorov. Počas dozrievania sa objem aj hmotnosť bobúľ stále zväčšuje. Na začiatku sú bobule malé, zelené a tvrdé. Obsah cukrov je spočiatku nízky, kým obsah kyselín je vysoký. V tomto období potrebuje vinič dostatok tepla, vlahy a dostupných živín. Dôležitú úlohu zohráva aj zdravie viniča, najmä listov, ktoré prijímajú slnečnú energiu.

Najskôr sa mení farba bobúľ
V priebehu zrenia viniča bobule nerastú, ale menia svoju farbu, šupka sa stáva priesvitnou alebo sa zafarbuje podľa odrody. Obsah cukrov sa začína zvyšovať, pričom obsah kyselín ubúda. Zväčšujú sa bunky dužiny a napĺňajú sa šťavou. Zvýšenou fotosyntézou listov sa v bobuliach hromadí cukor. Hrozno je zrelé vtedy, keď majú bobule typickú farbu, sú mäkké, ľahko sa oddeľujú od stopky a strapina aj stopka zasychajú, drevnatejú.

Prezrievanie hrozna
V niektorých vybraných oblastiach sa necháva hrozno prezrieť tak, že sa necháva na koreni dlhší čas. Voda sa z bobúľ odparuje, šťava koncentruje a obsah cukrov zvyšuje. Tým, že sa bobule scvrkávajú, dochádza k pribúdaniu obsahu cukrov, ubúdaniu kyselín a trieslovín. Hmotnosť hrozna sa zmenšuje. V priaznivých podmienkach, najmä v Tokajskej oblasti, podporuje zmeny v biologickom zložení šťavy v bobuliach hrozna ušľachtilá pleseň Botritis cinerea, ktorá napomáha prezrievaniu hrozna.

Rôzne stupne zrelosti
Zrelosť hrozna sa posudzuje podľa toho, na aký účel ho chceme použiť. Rozlišujeme zrelosť konzumnú a technologickú. Konzumná je spájaná so stolovými kultivarmi. Tento stupeň zrelosti sa využíva pri hrozne určenom na konzumáciu. Vyžaduje harmonický pomer obsahu cukrov a kyselín. Stolové hrozno obyčajne nedosahuje vysokú cukornatosť, a preto ani nie je vhodné na výrobu vína. Technologická zrelosť hrozna jepodmienená čo najvyšším obsahom cukrov, preto sa ponecháva na viničných kroch čo najdlhšie. V niektorých nepriaznivých ročníkoch hrozno nemusí technologickú zrelosť vôbec dosiahnuť.Kultivary, ako napríklad Müller Thurgau alebo Portugalské modré, určené na výrobu vína, zberáme v plnej sile, to znamená medzi konzumnou a technologickou zrelosťou.

Zber určuje cukornatosť
Na zrelosť hrozna majú nepriaznivý vplyv niektoré choroby, u nás veľmi častá peronospóra. Plesne a predčasné jesenné mrazy znehodnocujú kvalitu hrozna, kvalitu muštov a vína. obdobie zberu je závislé od pestovaného kultivaru a stupňa zrelosti hrozien. Skoré kultivary sa začínajú zberať koncom augusta, kultivary stredne skoré v druhej polovici septembra a neskoré odrody v októbri. Stolové kultivary sú najchutnejšie v čase konzumnej zrelosti, kedy sa na jeden hektoliter pridáva 16 kg cukru a okolo 7 gramov kyseliny na 1 liter. Hrozno muštových odrôd zberáme v technologickej zrelosti, ktorá zaručuje dobrú kvalitu muštu a vína. Malovinári určujú dobu zberu zvyčajne podľa fyziologických znakov – chute a vyfarbenia hrozna. Najlepšie sa však zrelosť zistí podľa obsahu skvasiteľných cukrov a kyselín. Preto sa pred začatím oberačky robia predbežné rozbory muštov na obsah týchto látok. Hrozno kvalitných bielych kultivarov nechávame na koreni, až kým nedosiahnu cukornatosť cez 18 kg na 1 hektoliter. Modré kultivary nechávame prezrieť, aby nedošlo k rozkladu farbiva.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 21/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice