Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Keď vinič ochorie...

AgroserverVinohradníctvo
Keď vinič ochorie...
Vinič hroznorodý počas vegetácie ohrozuje niekoľko druhov chorôb a škodcov. Ich výskyt je podmienený viacerými faktormi, pričom najdôležitejšiu úlohu zohráva počasie.


Z hubových ochorení sa už tradične každý rok stretávame najmä s peronospórou či múčnatkou. Čo sa týka škodcov, v našich viniciach sa často objavujú roztoče alebo obaľovače.

Botritída – pleseň sivá
Táto choroba sa vo veľkej miere objavuje najmä počas vlhkých rokov s výdatným úhrnom zrážok. Vinič ohrozuje od začiatku vegetácie až po zber hrozna. Napáda všetky zelené časti, ale najvýznamnejšie škody spôsobuje na dozrievajúcich bobuliach hrozna. Ak ich pleseň napadne, hnednú, scvrkávajú sa a sú pokryté hustým sivým povlakom húb. Na botritídu reagujú jednotlivé odrody rôzne, niektoré sú viac a druhé menej náchylné. Medzi náchylné odrody patrí najmä Müller Thurgau, Neuburské, Silvánske zelené, Veltlínske červené skoré, Portugalské modré, Svätovavrinecké. Výskyt botritídy podporuje okrem výdatných zrážok aj mechanické poškodenie bobúľ hrozna, napríklad silným krupobitím, poškodením hmyzom, popraskaním bobúľ.
Ochrana: Optimálna technológia pestovania spojená s preventívnymi postrekmi, najmä na začiatku uzatvárania hrozna a na začiatku zamäkania bobúľ. Neskoršie odrody ošetrujeme v porovnaní so skorými odrodami neskôr.

Kučeravosť a plstnatosť
Kučeravosť (akarinóza) a plstnatosť (erinóza) vyvolávajú veľmi malé, voľným okom neviditeľné roztoče z čeľade vlnovníkovitých. Plstnatosť vyvoláva vlnovník viničový, ktorý vysáva spodnú časť listu. Takto podráždené pokožkové pletivá reagujú vytvorením bieleho plstnatého povlaku zvyčajne belavej farby. Na líci listu badáme zhrubnuté pľuzgierovito vyduté hrbolčeky. Pôvodcom kučeravosti listov je hálkovec viničový. O prítomnosti škodcu svedčia drobné vpichy – miesta cicania. Ľahko ich možno nájsť aj tak, že listy viniča prezeráme proti svetlu. Napadnuté kríky sú v porovnaní so zdravými nápadné najmä zakrpatením orgánov a skučeravenými listami. Ak sa toto ochorenie objavuje vo vinici po niekoľko rokov pravidelne, môže sa stať, že oslabené rastliny počas tuhej zimy zamrznú a následne aj uhynú.
Ochrana: Preventívny postrek tesne pred pučaním alebo po vypučaní.

Múčnatka
Napáda hrozná, listy aj letorasty. Šíri sa najmä za suchého a teplého počasia sprevádzaného silnou rannou rosou. Najväčšie škody spôsobuje pri mladých bobuliach – ich povrch po napadnutí stvrdne, zhnedne a pokožka bobule praská. Na povrchu dozrievajúcich bobúľ vidíme sieť hubových vlákien. Podobné príznaky môžeme zbadať aj na letorastoch.
Ochrana: Úspešná ochrana spočíva najmä v preventívnych postrekoch, ktorými chránime najmä mladé bobule hrozna. Pri priaznivom priebehu počasia urobíme prvý postrek krátko pred kvetom, druhý hneď po odkvete a tretí opakujeme o 10-14 dní. V prípade dlhotrvajúceho suchého počasia na začiatku vegetácie by sme mali prvý postrek urobiť už vo fáze štyroch až šiestich listov.

Peronospóra
Presným opakom múčnatky je peronospóra, ktorá sa šíri za vlhkého a daždivého počasia. K prvému napadnutiu viniča môže dôjsť už pred kvetom alebo počas doby kvitnutia. Vtedy bývajú celé súkvetia pokryté hustým náletom huby Phasmophara viticola. Na listoch viniča sa prejavujú typickými olejovými škvrnkami. V miestach týchto škvŕn môžeme v rohu nájsť hustý biely nálet pôvodcu ochorenia. Napadnuté časti časom hnednú a neskôr aj odumierajú.
Ochrana: Preventívne postreky robíme tesne pred kvitnutím, hneď po odkvete a o ďalších 10 až 14 dní. Ďalšie ošetrenie vykonávame len ak aj naďalej pretrváva daždivé počasie alebo po výdatných dažďoch.

Tri druhy obaľovačov
Vo viniciach škodia tri druhy obaľovačov. Dva z nich – obaľovač mramorový (Lobesia botrana) a obaľovač jednopásový (Eupoecilia ambiquella) poškodzujú súkvetie, strapinu a neskôr i bobule hrozna. Práve preto musíme vinicu pred výskytom týchto dvoch škodcov chrániť, teda chemicky ošetrovať. Oba druhy prezimujú v štádiu kukiel.
Do konca apríla sa z nich liahnu motýle, ktoré sa hromadne roja v máji. Po oplodnení začínajú samičky klásť vajíčka. Vyliahnuté húsenice poškodzujú súkvetie a spriadajú ho vláknami. Do nich sa zakuklia a v júni sa liahne druhá generácia motýľov oboch druhov obaľovačov. Húsenice druhej generácie poškodzujú vyvíjajúce sa bobule, ktoré potom podliehajú hubovým ochoreniam.
Ochrana: Postrek proti prvej generácii obaľovačov býva aktuálny v polovici mája až začiatkom júna, v závislosti od priebehu počasia. Postreky sa opakujú podľa signalizácie, buď v období kladenia vajíčok, alebo v čase liahnutia húseníc.
Tretím druhom obaľovačov škodiacim v našich vinohradoch je obaľovač viničový (Sparganothis pilleriana). Prezimované larvy prvého štádia vyliezajú zo zimných úkrytov v čase pučania vinice. Spočiatku vyžierajú púčiky, neskôr spriadajú horné listy na výhonku jemnou pavučinkou. Na listoch vyžierajú dierky alebo aj veľké otvory, čoho následkom bývajú zdeformované listy, zle sa rozvíjajúce a často usychajúce. Motýle vylietajú v júli až auguste, samičky po oplodnení začnú klásť vajíčka. Žijú krátko, zvyčajne len týždeň. Vyliahnuté húsenice si nájdu v kôre viniča miesto na prezimovanie, odkiaľ vychádzajú zas až na jar.
Ochrana: Je len veľmi ťažké odhadnúť predpoveď škodlivosti. Môže sa stať, že napriek hromadnému náletu motýľov na svetelné lapače vinica ujmu neutrpí a škody na úrode nevzniknú. Preventívny postrek robíme asi dva až tri týždne po vypučaní vinice.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 19/2009




Komentáre k článku:

macus.jozef@gmail.com | 09-05-2014 14:45:10
velmi dôkladne som si prečital vaše konštovanie ale taketo članky bez doporučenia prostriedkov na ich odstanenie a poradenie ako ich akceptovať hlavne účinne mi pripomínaju ako dať mrtvemu kabat
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice