Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 26. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Je to predovšetkým o ľuďoch

Je to predovšetkým o ľuďoch
Na prístup LEADER sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) pripravovali premyslene.Už v roku 2006 uzatvorili partnerstvo nielen medzi Regionálnymi rozvojovými agentúrami a regiónmi, ale aj s Vidieckym parlamentom. To im pomohlo v určovaní smerovania regionálneho rozvoja. Hlavnou črtou samosprávneho kraja je jeho vidieckosť a prístup LEADER je predovšetkým o ľuďoch, preto začali „zdola“. Zišli sa so starostami, vydali letáky, brožúrky, informovali, kde sa dalo. Urobili informačnú kampaň, so starostami sa boli pozrieť na Morave a v Južných Čechách, kde navštívili Miestne akčné skupiny (MAS). Následne začala aktivita „zdola“ naberať na obrátkach. Zmapovali potreby jednotlivých regiónov, niektoré už mali za sebou aktivity z technickej pomoci SAPARD. „Ako prvý samosprávny kraj sme mali vypracovaný program hospodárskeho, sociálneho a kultúrneho rozvoja Banskobystrického samosprávneho kraja na roky 2007 až 2013. Nasledovalo strategické hodnotenie vplyvu na životné prostredie. Od januára nadobudol tento dokument účinnosť a ako jediný vyšší územný celok (VÚC) ho máme v súlade so Zákonom o vplyve na životné prostredie,“ uviedol vedúci odboru regionálneho rozvoja, územného plánu a životného prostredia Úradu BBSK Ing. Vladimír Laššák. Zároveň to otvára príležitosti pre BBSK žiadať ďalšie prostriedky z európskych štrukturálnych fondov. S týmto dokumentom, v ktorom sa takisto spomína prístup LEADER, oboznámili všetky obce. Okrem informácií sa rozhodli pomôcť regiónu aj vyčlenením finančných prostriedkov z prostriedkov VÚC. V roku 2007 podporili sedem adeptov na budúce miestne akčné skupiny (MAS) sumou vyše dvoch miliónov korún. Garantom na rozdelenie finančných prostriedkov bola Komisia pre rozvoj vidieka na VÚC, ktorej musí každá MAS na konci roka zdokumentovať použitie prostriedkov. Tento rok chcú Banskobystričania podporiť 12 adeptov na MAS, pričom opäť podporia tých vlaňajších. Celkovo by v rámci celého Slovenska mali podporiť 25 budúcich MAS, i keď podľa Ing. Vladimíra Laššáka by pokojne všetky prostriedky zlhtol BBSK. V kraji je rozčlenenosť okresov - niektoré sú na tom dobre ako napríklad Banská Bystrica, Zvolen, horšie je to s Revúcou, kde je podpora rozvoja nevyhnutná.

Neúspešné podporia sami
„Samozrejme, našou snahou je, aby tie MAS, ktoré neuspejú s projektom na realizáciu stratégie, alebo na jej tvorbu, dostali prostriedky v najbližších rokoch z rozpočtu BBSK. To je náš cieľ,“ dodal šéf odboru. Takmer všetky stratégie vytvorené MAS sa orientujú na agroturistiku, čiže na tvorbu pracovných miest v tomto sektore. Prioritou je aj obnova obecných a kultúrnych domov. Starostov však upozorňujú na to, že na niektoré ich zámery možno využiť prostriedky aj z iných fondov. Podľa Vladimíra Laššáka podstatné na celom prístupe LEADER bolo a je, že sa vytvorili partnerstvá zložené zo zástupcov obcí, podnikateľov, neziskového sektora... i to, že sa ľudia začali spolu nielen rozprávať, ale aj dohadovať, čo má v regióne prioritu. „Pekné na tom je, že ľudia konečne pochopili, že keď bude mať jeden starosta vybudovanú školu a druhý škôlku, môžu spolupracovať. Nemusí byť všetko v jednej obci. Tých je v našom kraji 516. Mnohé z nich sú malé. Všade je trendom, že sa malé obce združujú a vytvárajú jednu samosprávu, aj u nás sa to už konečne pohýna. Starostovia pochopili, že na to, aby sme sa v našom priestore niekam posunuli, musia sa v rámci LEADER-a dohodnúť. Napríklad, ak tam urobíme jeden produkt cestovného ruchu, dovezieme turistu do viacerých miest regiónu a podobne,“ dodáva Ing. Vladimír Laššák.

Autor článku: Bela LISÁKOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 5/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice