Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 27. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Družstvo v Nedožeroch-Brezanoch predáva z dvora iba mlieko

AgroserverMlieko
Družstvo v Nedožeroch-Brezanoch predáva z dvora iba mlieko
Poľnohospodárske družstvo (PD) Horná Nitra so sídlom v Nedožeroch-Brezanoch, okres Prievidza, prevádzkuje kombinovanú, teda rastlinnú a živočíšnu výrobu.

V minulosti predávalo obyvateľom mäso z vlastného bitúnka a kravské mlieko, po sprísnení legislatívy však muselo od predaja mäsa upustiť, predaj z dvora je tam tak zastúpený len mliekom.

PD Horná Nitra predáva mlieko obyvateľom už tridsať rokov, a to na hospodárskom dvore v susednej obci Lazany, kde má aj sústredený chov hovädzieho dobytka. "V predchádzajúcom období sme mali aj vlastný bitúnok, po vstupe Slovenska do Európskej únie, však nespĺňal normy, kritériá a vyhlášky, preto sme ho zatvorili. Aj keď sa zaoberáme chovom oviec, tie nedojíme, do úvahy preto nepripadá ani predaj syrov a podobných výrobkov z ovčieho mlieka. Predaj z dvora je tak obmedzený len na kravské mlieko," vysvetlil predseda družstva Igor Urban. Podľa jeho ďalších slov obyvatelia záujem o kravské mlieko majú, avšak nie veľký. "Po mlieko chodí predovšetkým stabilná klientela, teda obyvatelia z Nedožier-Brezian, Lazian a blízkeho okolia." Za neveľkým záujmom o ich kravské mlieko Urban vidí automaty na mlieko v Prievidzi, ktoré prevádzkuje firma z Koša, a skutočnosť, že mlieko je v surovom stave, a to nie každý vie spracovať.

Družstvo svoju výrobu financuje aj z prostriedkov od štátu, v rámci štátnej pomoci a z peňazí Európskej únie. V minulosti štát podporil družstvo dotáciou na veľkú dobytčiu jednotku v rámci živočíšnej výroby a aj podporou pre družstvá v znevýhodnených oblastiach, a to na základe podaných žiadostí. Družstvo do budúcnosti plány má, podľa Urbana však teraz čaká na výzvy, ktoré plánuje Európska únia zverejniť pre nasledujúce programové obdobie na roky 2014 až 2020. "Ťažko povedať, čo bude v nasledujúcom programovom období, aké budú podpory a výzvy. V minulosti Európska únia dávala peniaze do modernizácie fariem, do živočíšnej výroby, ekológie, modernizácie skladovacích priestorov, do močovky, maštaľného hnoja. Teraz očakávame novú výzvu a podľa toho, aká bude, sa zariadime," uzavrel.

Poľnohospodárske družstvo Horná Nitra hospodári na 2300 hektároch pôdy, z toho je 1750 hektárov ornej pôdy. V rastlinnej výrobe sa zaoberá pestovaním obilnín, repky olejnej, cukrovej repy a krmovín. V živočíšnej je to predovšetkým chov dojníc a výroba mlieka, okrajovo aj predaj hovädzieho mäsa. V rámci nej ešte chová ovce na hospodárskom dvore v Pravenci, v minulosti sa venovalo aj ošípaným, ich chov však pre finančnú náročnosť muselo zrušiť. Družstvo sa zapojilo aj do systému podpôr Európskej únie, ako sú napríklad podpora na plochu, podpora znevýhodnených oblastí, podpora pestovateľov cukrovej repy a tiež do agroenvironmentálneho projektu EÚ Ochrana biotopu na trvalo trávnatých porastoch.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice