Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Dosť bolo otáľania: LEADER TREBA SPUSTIŤ!

AgroserverEkonomika
Dosť bolo otáľania: LEADER TREBA SPUSTIŤ!
Prístup Leader má pomôcť mobilizovať miestne aktívne skupiny občanov, občianske združenia, podnikateľov, samosprávy a zapájať ich do rozvoja vidieckych regiónov. Nekonečné odďaľovanie vyhlásenia prvých výziev počiatočnému nadšeniu a aktivite nepomohlo. Krátkodobú stagnáciu a apatiu tak uchádzači o podporu z tohto prístupu musia v niektorých lokalitách prebíjať novými aktivitami.

Brigáda s osvetovým cieľom
Ráno 3. októbra nad Hrušovom, vo východnej časti mikroregiónu Domica, nevyzeralo najoptimistickejšie. Zo zamračenej oblohy trčali nohy dažďu. Slniečko nie a nie sa predrať cez tmavú hrozbu. Pôda, ešte vlhká po predchádzajúcich zrážkach, utekala pod nohami skupiniek smerujúcich k rybníkom za dedinou. Oči stoviek detí z okolitých základných škôl i zo Szögligetu spoza slovensko-maďarskej hranice, ale aj pedagógov, občianskych aktivistov, starostov a pracovníkov obecných úradov, zástupcov podnikov, miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu neskrývali obavy z počasia. Akonáhle im však organizátori rozdali vyše 300 šatiek s emblémom Za krajšie okolie Hrušovských rybníkov a prenosný zosilňovač s reproduktorom vylúdil prvú pesničku, napätie opadlo. Deti i dospelí začali hľadať čo najatraktívnejší spôsob uviazania žlto-oranžového symbolu. Jedni ho použili ako pokrývku hlavy, iní uviazali okolo hrdla, okolo lakťov, zastrčili za opasok... Takto ozdobení si rozdelili plastové vrecia, prijali pokyny, rozdelenie rajónov – kto bude kde pracovať, a zbieranie odpadkov v okolí vodných plôch sa mohlo začať. Tí najmenší v lese a okolo rekreačných chát (ďalej od vody), naopak dospelákom prischli svahy rybníkov, ktorým krátko predtým urobili krátky strih motoroví kosci. Tesne pod hrádzou sa s vrecom v ruke motkal aj starosta Plešivca a predseda mikroregiónu Domica Ladislav Broda.

Motivujú ľudí
„Viete, túto akciu by som zaradil k iniciačným a osvetovým zároveň,“ konštatoval hneď v úvode. „Podstatnú časť územia nášho mikroregiónu vypĺňa národný park Slovenský kras. Ľudí musíme viesť k ochrane životného prostredia, k čistej prírode. Začínali sme čistením brehov rieky Slaná, potom sme podobne pomohli areálu okolo jaskyne Domica a v tomto roku sú to Hrušovské rybníky, ktoré sú v krásnej prírode, navštevované športovými rybármi i rekreantmi. Na tú prvú akciu nám prišlo asi stopäťdesiat, na druhú dvesto a teraz už vyše tristo brigádnikov.“ Čím je akcia iniciačná? „Už vari štvrtý rok sa pripravujeme na prístup Leader. S pomocou programu Phare sme vybudovali v Plešivci technologický inkubátor. Školíme ľudí, chodíme na skusy do susedného Maďarska (tam už medzitým začali plniť tretiu výzvu tohto programu), a my stále len počúvame, že už-už Leader spustíme aj u nás. Ľudí to prestáva baviť. Sú apatickí. Musíme vymýšľať aktivity, aby sme ich záujem udržali,“ vysvetlil situáciu. Ako by Leader mohol pomôcť mikroregiónu Domica? „Podporou rozvoja menších obcí, podnikateľských aktivít zameraných na skvalitňovanie terciálnej sféry, cestovného ruchu. Budovanie ubytovacích, reštauračných kapacít, ale aj alternatívnych zdrojov energie,“ dopĺňa Ladislav Broda.

Chýba väčšia podpora podnikateľských aktivít
Z neďalekej skupinky brigádnikov sa k nám pripojil starosta Gemerskej Panice Milan Majoroš: „Potrebujeme konečne výstup Leadra. Hovoríme o tom pridlho. Transformujeme sa, aby sme vyhoveli požiadavkám ministerstva, najnovšie sme Občianske združenie Kras, podľa kritérií miestnej akčnej skupiny. Stále tu však máme vysokú nezamestnanosť, takmer žiadnu tvorbu nových pracovných príležitostí. Mladí nám utekajú. Potrebujeme rozhýbať tieto stojaté vody.“ K stojatým vodám však nemožno prirovnať brigádnikov, ktorí v rojniciach obkľúčili jeden z hrušovských rybníkov a usilovne plnia vrecia odpadom. Našťastie, svätý Peter stále nerozviazal uzlík na najbucľatejšom mráčiku nad ich hlavami. Nad rybníkom, pri jednej z chát, už pre deti pripravujú súťaže, pre všetkých spoločne občerstvenie, prezentácie napríklad relaxačného centra Domica, komplexu aktivít mikroregiónu, či národného parku Slovenský kras. Ruky, nohy, u niektorých aj ústa naberajú tempo. Množstvo PET fl iaš, konzerv, papiera z kríkov a trávy premiestňujú do modrých vriec. Ako sa neskôr dozvedáme – naplnili ich stopäťdesiat. Z vyčisteného priľahlého lesíka sa spolu s deťmi a pedagógmi vracia aj manažér pre miestny rozvoj Regionálneho centra rozvojového programu OSN (UNDP) v Bratislave Daniel Pitoňák. Toto centrum pomáha šiestim mikroregiónom východného Slovenska budovať kapacity pre udržateľný rozvoj regiónu ekonomickou podporou vidieckych komunít. Domica s 19 obcami a s 11 787 obyvateľmi je jedným z nich. Opiera sa o veľký potenciál prírodného a krajinného bohatstva.
„Získať peniaze z Leadra, to je veľká motivácia pre mikroregióny vidieckeho charakteru, ktoré nemajú inak veľa príležitostí dostať sa k zdrojom na svoj rozvoj. Zároveň je to cesta konštituovania stálej spolupráce medzi verejným i súkromným sektorom. Nečudujem sa ich netrpezlivosti,“ hodnotí trochu nervóznu atmosféru okolo prístupu Leader Daniel Pitoňák. „Našou hlavnou úlohou je prelomiť, zmeniť tradičný spôsob miestneho rozvoja založený na individuálnych aktivitách jednotlivých samospráv, s cieľom získať ich pre spoločné aktivity. Akumulovať, mobilizovať zdroje, získavať pre idey rozvoja vidieka širšiu podporu verejnosti, čo garantuje ich udržateľnosť. Výhodou mikroregiónu Domica a v súvislosti s Leadrom Občianskeho združenia Kras je to, že sa nám podarilo získať pre spoluprácu najväčšieho zamestnávateľa v regióne SCA Gemerská Hôrka. Jeho priama podpora umožňuje rozvíjať také akcie, ako je aj tá dnešná. To motivuje k podobnému prístupu aj ďalších zamestnávateľov,“ vysvetľuje.

Mikrograntový program spustí projektovaniePre partnerstvo obcí združenia Kras mikroregiónu Domica je dôležité, že koncom októbra otvárajú mikrograntový program. Na menšie rozvojové projekty budú mať k dispozícii fond v hodnote 200-tisíc korún. Polovicou sumy prispejú obce, druhú poskytne UNDP. Najlepšie pripravené projekty z oblasti zveľaďovania obcí, zdokonaľovania informačných systémov, prípravy štúdií, vydávania propagačných materiálov a podobne sa tak čo nevidieť stanú realitou. Tým sa poslanie UNDP v tomto regióne naplní. Spoluprácu s ním pozitívne hodnotí aj predsedníčka občianskeho združenia Kras Silvia Pápaiová. Bola jednou z organizátoriek akcie Za krajšie okolie Hrušovských rybníkov, a teda aj najmenej zastihnuteľnou osobou počas nej. Veľa času nemala ani po ukončení jej pracovnej časti. V prezentačnom centre, kam smerovali mladí i starší brigádnici, bolo treba podávať občerstvenie, guláš, ale najmä informácie o doterajších i pripravovaných akciách. A trošku aj vychutnať pocit spokojnosti z vydareného podujatia. „Pomôcť nám v našich rozvojových aktivitách môže popri Leadri aj ARGE – Európske združenie na obnovu obcí a miest. Chceme využiť jeho bohaté skúsenosti, opierať sa o konkrétne štúdie obnovy dedín, aby sme nevymýšľali zbytočne už veci vymyslené, ale podľa možnosti urýchľovali celý tento proces,“ poznamenáva popri práci. „Máme veľký potenciál v našich obciach. O tunajšej prírode, fantastických jaskyniach Domica, Gombasek ani nehovoriac. Niečo na využitie tohto potenciálu sme už naštartovali, ale ešte stále veľa vecí potrebujeme pohnúť,“ zdôrazňuje nevyhnutnosť naštartovania Leadra v mikroregióne Domica aj starosta Ardova Juraj Koháry. „O inkubátore v Plešivci už viete. V Hrušove majú pekné dedinské múzeum a teraz už aj turistickú ubytovňu v Andrássyovskej kúrii. V Jablonove nad Turňou sa rodí zaujímavý projekt obnovy pamiatkovo chránenej Eszterházyovskej sýpky a pivnice, vínnej cesty, u nás v Ardove sme sprístupnili dom ľudovej kultúry aj s tradičnou pekárňou. Podobne je to aj v ďalších obciach.“ Všetci súčasní aktéri rozvoja mikroregiónu Domica sa zhodujú v tom, že je potrebné predovšetkým dopĺňať a skvalitňovať sieť turistických a reštauračných služieb, celý systém lepšie prepojiť, vytvoriť programy pre turistov, jednoducho zabezpečiť funkčnosť a udržateľnosť cestovného ruchu ako hospodárskeho odvetvia podieľajúceho sa na zlepšovaní všeobecnej sociálnej situácie. Veria, aj napriek kritickým pripomienkam, že tomu pomôže v ich podmienkach aj prístup Leader.

Autor článku: Roman GREBÁČ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 25/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice