Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 5. 5. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Chráňme rastliny, ale aj užitočný hmyz

Chráňme rastliny, ale aj užitočný hmyz
V posledných rokoch čoraz častejšie poškodzujú mladé rastúce listy jabloní mínujúci škodcovia. Ako prvý začína na jar lietať ploskáčik jabloňový, po ňom sa o niekoľko dní objavuje podkopáčik špirálový, ktorý spôsobuje najväčšie škody, a tretím druhom je podkopáčik ovocný. Títo škodcovia sa vyskytujú v podstate vo všetkých oblastiach pestovania. Najviac škodia v okresoch 1. signalizačného pásma, teda Dunajská Streda, Komárno a juh okresov Galanta, Šaľa a Nové Zámky, pričom menšie škody môžu vzniknúť aj na juhu susediacich okresov, teda Pezinok, Senec, Trnava, Nitra a Levice a na východe v okrese Trebišov. Momentálne sa roja imágy podkopáčikov, okrem nich je nebezpečné aj postupné kladenie vajíčok.
Na chemickú ochranu sa v čase rojenia imág používajú prípravky Karate 2,5 WG, Karate Zeon 5 CS alebo Talstar 10 EC a v čase kladenia vajíčok Calypso 480 SC, Dimilin 48 SC, Nomolt 15 SC, Spintor a Rimon 10 EC. Vo feromónových lapačoch pozorovali let prvej generácie motýľov obaľovača slivkového a obaľovača broskyňového. Ošetrenie proti nim sa robí až proti druhej generácii v polovici júla. Škodlivosť prvej generácie je totiž zanedbateľná. V oblastiach s pravidelnými hospodárskymi škodami je lepšie urobiť ochranu aj proti prvej generácii.
Po 4. máji je pre 1. signalizačné pásmo aktuálne ošetrenie proti obaľovačovi slivkovému prípravkami Dimilin 48 SC a Rimon 10 EC. V prípade, že nevykonáme toto ošetrenie, možno o ďalších 10 dní použiť proti obom druhom obaľovačov prípravky Decis EW 50 a Decis Protech, proti obaľovačovi slivkovému aj Calypso 480 SC a Mospilan 20 SP a proti obaľovačovi broskyňovému aj Karate 2,5 WG a Karate Zeon 5 CS. V oblastiach 2. signalizačného pásma ohraničeného približne okresmi Bratislava, Trnava, Nitra, Levice, Lučenec, Rimavská Sobota, Košice a Michalovce treba termín ošetrenia posunúť približne o 3 dni neskôr.
Na niektorých plodinách sa už začiatkom mája začínajú objavovať vošky. Ako prvé napadli ríbezle skoro po vypučaní a momentálne ich možno pozorovať aj na ružiach. Je predpoklad, že čoskoro budú nasledovať ďalšie plodiny, najmä kôstkoviny. Ošetrovať rastliny proti voškám treba len pri ich silných výskytoch, preventívne sa neošetruje. Najvhodnejšie je spojiť ochranu proti viacerým škodcom súčasne. Napríklad pri ochrane ovocných drevín proti mínujúcim škodcom alebo obaľovačom je najlepšie použiť prípravok účinný aj proti voškám alebo na skleníkovej zelenine proti moliciam a voškám.
Dodržanie hygienickej ochrannej lehoty pred zberom plodov je samozrejmou požiadavkou najmä pri skleníkovej zelenine a skorých druhoch a odrodách ovocia.
Po premnožení vošiek bude možné pozorovať aj postupné rozmnožovanie ich predátorov, ktoré sa nimi živia. K nim patria lienky, najmä ich larvy, a zlatoočká. Preto je dôležité podporovať aj rozvoj užitočných organizmov z dôvodu výskytov škodcov aj neskôr, počas ďalšej vegetácie či v budúcom roku.
Okrem toho nie každý aplikuje proti voškám chemické prípravky. V takomto prípade je potrebné časť pozemkov v okolí obrábanej pôdy ponechať bez zásahu aj s burinami, krovinami, stromami a kamením, ktoré potom tvoria pre užitočné organizmy prirodzené stanoviská. Tie sú pre užitočný hmyz aj hlavným zdrojom obživy, úkrytu a miestom rozmnožovania. Samozrejmosťou musí byť požiadavka nezničiť tieto chrobáky použitím veľmi koncentrovaných a silných jedovatých prípravkov.

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky,
Odbor ochrany prírody

Zdroj: týždenník Farmár, číslo 2/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice