Časopis Farmár č. 18/2008
AgroserverTýždenník Farmár
Časopis Farmár č. 18 – týždenník pre slovenský vidiek nájdete na pultoch vo štvrtok 28. augusta. Ako lobuje europoslanec Peter Baco za slovenských farmárov? Spýtali sme sa ho priamo. Aktuálne sme zachytili pohromu chmeľníc – búrka a divoký vietor sčesali takmer celú slovenskú úrodu. Pozreli sme sa na to, v akom stave je príprava vodného diela Slatinka. Stavať sa bude – konečne po päťdesiatich rokoch? Navštívili sme rodisko slávneho Gejzu Dusíka a zistili sme, komu a čomu zložil hold v piesni Dedinka v údolí. A pozreli sme sa aj na špaldu, ktorá práve zažíva renesanciu.
Hosť Farmára: Už sa rozhodnime, čo vlastne chceme!
K tomu vyzýva aj europoslanec Peter Baco, jediný zástupca Slovenska vo výbore pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka v Európskom parlamente. K slovenskému poľnohospodárstvu sa samotné Slovensko správa tak trochu macošsky. Peter Baco vysvetľuje, ako funguje europarlament, ako môže lobovať za záujmy domácich výrobcov i to, prečo sa zrejme Slovensko nezapojí do programu väčšej konzumácie ovocia a zeleniny v školách.
U nás doma: Dusíkova dedinka v údolí
Akými zmenami prešiel v poslednom období Zavar, ktorý leží len niekoľko kilometrov od dediny? Obrovskými. A môže za ne fakt, že neďaleko obce otvoril fabriky automobilový výrobca. Napriek zmenám, budovateľskému ošiaľu a nárastu obyvateľov, si však Zavar zachováva svoj pôvab a čaro – presne také, aké si obľúbil aj hudobný velikán Gejza Dusík.
Aktuálne: Čerti sčesali chmeľ
Priam s láskou sa poľnohospodári starali o chmeľnice. Ukazovala sa dobrá úroda. No len dovtedy, kým sa Záhorím až po Trenčín neprehnala smršť. Vietor a dážď sčesávali chmeľové šišky a v blate zostala nádej na skvelú úrodu. Ako sa poľnohospodári vyrovnávajú s takým nečakaným zberom? Koľko stojí založenie novej chmeľnice? Viac sa dočítate v týždenníku Farmár č. 18.
Životné prostredie: Nekonečný príbeh Slatinky
O vodnom diele Slatinka sa začalo hovoriť pred päťdesiatimi rokmi. Ľudí z obce vysťahovali, ale nič viac... Dnes sa opäť rozhodlo, že vodné dielo sa bude stavať. Je však Slatinka potrebná? Ak áno – kto a prečo ju potrebuje? Ako sa žije v oblasti, ktorá by mala byť o niekoľko mesiacov zatopená? Čítajte v našom riporte.
Pestovateľ: Renesancia špaldy
Špaldový chlebík, špaldové pečivo. Prekvapujú nás na pultoch predajní. Chlieb i pečivo majú príjemnú orechovú príchuť. My vám prezradíme, odkiaľ pšenica špaldová pochádza, ako sa o ňu starať, ale i to, prečo je taká zdravá.
Hosť Farmára: Už sa rozhodnime, čo vlastne chceme!
K tomu vyzýva aj europoslanec Peter Baco, jediný zástupca Slovenska vo výbore pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka v Európskom parlamente. K slovenskému poľnohospodárstvu sa samotné Slovensko správa tak trochu macošsky. Peter Baco vysvetľuje, ako funguje europarlament, ako môže lobovať za záujmy domácich výrobcov i to, prečo sa zrejme Slovensko nezapojí do programu väčšej konzumácie ovocia a zeleniny v školách.
U nás doma: Dusíkova dedinka v údolí
Akými zmenami prešiel v poslednom období Zavar, ktorý leží len niekoľko kilometrov od dediny? Obrovskými. A môže za ne fakt, že neďaleko obce otvoril fabriky automobilový výrobca. Napriek zmenám, budovateľskému ošiaľu a nárastu obyvateľov, si však Zavar zachováva svoj pôvab a čaro – presne také, aké si obľúbil aj hudobný velikán Gejza Dusík.
Aktuálne: Čerti sčesali chmeľ
Priam s láskou sa poľnohospodári starali o chmeľnice. Ukazovala sa dobrá úroda. No len dovtedy, kým sa Záhorím až po Trenčín neprehnala smršť. Vietor a dážď sčesávali chmeľové šišky a v blate zostala nádej na skvelú úrodu. Ako sa poľnohospodári vyrovnávajú s takým nečakaným zberom? Koľko stojí založenie novej chmeľnice? Viac sa dočítate v týždenníku Farmár č. 18.
Životné prostredie: Nekonečný príbeh Slatinky
O vodnom diele Slatinka sa začalo hovoriť pred päťdesiatimi rokmi. Ľudí z obce vysťahovali, ale nič viac... Dnes sa opäť rozhodlo, že vodné dielo sa bude stavať. Je však Slatinka potrebná? Ak áno – kto a prečo ju potrebuje? Ako sa žije v oblasti, ktorá by mala byť o niekoľko mesiacov zatopená? Čítajte v našom riporte.
Pestovateľ: Renesancia špaldy
Špaldový chlebík, špaldové pečivo. Prekvapujú nás na pultoch predajní. Chlieb i pečivo majú príjemnú orechovú príchuť. My vám prezradíme, odkiaľ pšenica špaldová pochádza, ako sa o ňu starať, ale i to, prečo je taká zdravá.
Komentáre k článku:
Pridať komentár