Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 1. 5. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Čas prípavy pôdy pre oziminy

Čas prípavy pôdy pre oziminy
Poľnohospodárska sezóna je v plnom prúde. Niekde sa úroda ešte ani nezačala zberať, inde už myslia na prípravu pôdy na výsev pšenice ozimnej. Za základnú požiadavku správneho obrábania pôdy pod pšenicu ozimnú sa považuje dobre uľahnutá pôda. Spôsob prípravy pôdy závisí od predplodiny. Podľa Richarda Pospíšila zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, celý systém obrábania pôdy musíme zosúladiť tak, aby pšenica včas a kompletne vzišla, zakorenila, intenzívne odnožila a prezimovala. Ak nám poveternostné podmienky dovolia, pracovné operácie organizujeme tak, aby medzi orbou a sejbou bolo také časové obdobie, ktoré je potrebné na uľahnutie pôdy. Toto obdobie trvá v závislosti od vlastností pôdy, predplodiny a intenzity zrážok, zvyčajne 4 až 6 týždňov. V oblastiach, kde prevláda vlhkejšie počasie, môžeme časový interval skrátiť na 2 až 4 týždne. Richard Pospíšil ďalej uvádza, že spôsob prípravy pôdy závisí od predplodiny, stupňa zaburinenia a stavu pôdy v období orby. Po viacročných krmovinách na ornej pôde, ktoré už nie sú pri súčasnej štruktúre rastlinnej výroby najrozšírenejšou predplodinou ozimnej pšenice, orieme po lucerne po druhej kosbe a po ďateline lúčnej a ďatelinotrávach po prvej kosbe do hĺbky 180–220 mm. Orať by sme mali aspoň 5 až 6 týždňov pred sejbou pri použití pluhu s predplúžkom. Počas obdobia medzi orbou a sejbou sa vytvoria vhodné vlhkostné podmienky, podporí sa činnosť mikroorganizmov, upraví sa pomer uhlíka a dusíka a dôjde k rozkladu inhibičných látok, ktoré sa uvoľňujú rozkladom pozberových zvyškov. Po zrninách (strukoviny, obilniny, olejniny) Richard Pospíšil odporúča uplatňovať klasický spôsob spracovania pôdy a zvláštnu pozornosť venovať podmietke.

Podmietka
Po zbere plodín, ktoré zanechávajú strnisko, treba urobiť plytkú orbu – podmietku. Medzi strniskové plodiny radíme obilniny, ostatné zrnoviny, ale aj repku olejnú. Pri podmietke sa pôda plytko spracuje, pričom sa vytvárajú priaznivé podmienky pre klíčenie semien burín a zvyškov semien zberaných plodín, ktoré sa touto operáciou zapravia do pôdy a zničia. Podmietka však plní aj iné funkcie, predovšetkým šetrí pôdnu vlahu prerušením kapilárneho vzostupu vody. Z hľadiska šetrenia vlahy, ale aj ostatných aspektov, podmietku vykonávame čo najskôr po zbere predplodiny. Uvedené šetrenie pôdnou vlahou má význam predovšetkým v suchom letnom období, kde sa každý deň odparí z nepodmietnutého pozemku cca 30 m3 vody z jedného hektára. Ak pri podmietke zapracovávame slamu do pôdy, mala by byť zaoraná rovnomerne tak, že na povrchu pôdy nezostane viac ako 20 % slamy.

Osivové lôžko
Príprava sivového lôžka je dôležitá pracovná operácia. Ak vhodne nepripravíme osivové lôžko, doplatíme na to pri zbere úrody. Vo všeobecnosti platí zásada, že lôžko pre osivo musí byť pevné, prirodzene uľahnuté, o 10 až 20 mm hlbšie, než je hĺbka sejby. Optimálna hĺbka sejby pšenice ozimnej je zvyčajne 40–60 mm v závislosti od pestovateľskej lokality. Plytká sejba je nebezpečná na ľahkých pôdach, kde môže dôjsť k nedostatočnému kontaktu zrna s pôdnou vlhkosťou, čím klesne vzchádzavosť porastov, ako aj plytké založenie odnožovacieho uzla prináša so sebou riziko vymrznutia s následným znížením produkcie. Ďalším dôležitým parametrom je pôda nad osivovým lôžkom. Táto by mala byť rovnomerne kyprá.

Autor článku: Kristýna ŠMEHÝLOVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 15/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice