Proti škodcom novými metódami


Ovocinári vo Švajčiarsku sa vo väčšej miere zameriavajú na pestovanie čerešní. Platí to hlavne pre tých, ktorí hospodária v systéme ekologického poľnohospodárstva, ako napríklad Bernhard Graf.
Jemu, takisto ako aj ostatným ovocinárom, spôsobuje škody hlavne vrtuľka čerešňová.
Vedci sú proti obmedzeniu pesticídov


Obmedziť počet pesticídov by viedlo k zvýšeniu odolnosti škodcov a burín na povolené ochranné prostriedky. Tým by sa znížila úroda a
zvýšili by sa ceny základných poľnohospodárskych plodín, a potom aj potravín vo svete a v Európskej únii.
Systém rýchleho varovania funguje


Počet nebezpečných výrobkov, ktoré boli stiahnuté z trhu Európskej únie, vlani vzrástli v medziročnom zrovnávaní o 56 %. Tento nárast z
1051 oznámení na 1605 dokazuje, že kontrolné kapacity členských
štátov sa každý rok zlepšujú, a že európski spotrebitelia sú v
dnešnej dobe lepšie chránení.
OSN očakáva obdobie hladových nepokojov


Na veľmi vážne dôsledky súčasného rastu cien potravín upozornil zvláštny spravodajca OSN pre právo na potraviny Jean Ziegler v rozhovore pre francúzsky denník Lebération. Podľa Zieglera smerujeme k veľmi dlhej vlne nepokojov, konfliktov a nekontrolovateľných vĺn regionálnej destabilizácie.
Kvapalné hnojivo Pentakeep


K zvýšeniu produkcie na ornej pôde vedú dve cesty. Stávajúcu výmeru je možné buď rozšíriť, alebo na neho využívať nové postupy pri pestovaní. Príkladom môže byť hnojivý prípravok pod názvom Pentakeep od japonskej spoločnosti.
Zem sa podľa odborníkov otepľuje


Zmeny klímy sú podľa odborníkov viditeľné. Podľa nich nás v budúcnosti čakajú teplejšie dni a noci. Pri porovnávaní extrémnych teplôt v minulom polstoročí prišli britskí meteorológovia k záveru, že počasie na mnohých miestach Zeme je čím ďalej tým teplejšie.
83 mliečnych fariem v Taliansku zatvorili kvôli dioxínu


V Taliansku bolo na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva uzavretých 83 mliečnych fariem, kvôli podozreniu na nadlimitové množstvo nebezpečnej látky dioxin v syre mozzarella.
Ekologické poľnohospodárstvo je zdravšie


Ekologické poľnohospodárstvo je zdravšie predovšetkým kvôli zdravšej poľnohospodárskej výrobe. Tá vylučuje akékoľvek chemické ošetrenia a je založená na tradičnom spôsobe obrábania pôdy. Toto poľnohospodárstvo neberie do úvahy škodlivé vstupy chemického priemyslu, ako umelých hnojív, urýchľovačov rastu a zrenia alebo iných látok.
Naše poľnohospodárstvo v 14. a 15. storočí


Predpokladá sa, že vývoj poľnohospodárstva sa začal v 14. a 15. storočí, i keď poznatky o poľnohospodárskej výrobe a technike obrábania pôdy sú veľmi zriedkavé. V tomto období sa poľnohospodárstvo rozšírilo aj do oblastí s vyššou nadmorskou výškou.
Program rozvoja vidieka SR a Operačný program Rybné hospodárstvo SR


Slávnostné otvorenie Programu rozvoja vidieka SR a Operačného programu Rybné hospodárstvo SR na programové obdobie 2007 - 2013.