Slabší rast agroprodukcie a biopalivá môžu zvýšiť ceny potravín vo svete

V najbližšej dekáde do roku 2022 by poľnohospodárska produkcia mala ročne rásť v priemere o 1,5 %, zatiaľ čo v minulom desaťročí dosahovala priemerný ročný rast na úrovni 2,1 %, uviedla FAO v správe vypracovanej spoločne s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Za obmedzením rastu agroprodukcie sú najmä rastúce náklady, ako aj požiadavky v oblasti ochrany životného prostredia a stále menej nových plôch poľnohospodárskej pôdy. Ceny by podľa FAO mali "v strednodobom horizonte zotrvať nad historickým priemerom," nakoľko rast produkcie sa bude spomaľovať, zatiaľ čo dopyt po potravinách a zároveň biopalivách bude rásť.
"Dokiaľ zásoby potravín v krajinách s najväčšou produkciou a na druhej strane najväčšou spotrebou budú zotrvávať na nízkej úrovni, riziko prudkých cenových výkyvov bude rásť," uvádza sa v správe FAO. Ako organizácia dodala, ak by sa k nízkym zásobám pridalo prípadné rozsiahle sucho, aké zasiahlo viaceré oblasti minulý rok, svetové ceny potravín môžu ísť nahor o 15 až 40 %.
V tomto smere sa pozornosť organizácie zameriava najmä na Čínu. Rast jej poľnohospodárskej produkcie by sa podľa FAO mal v nasledujúcom desaťročí spomaliť, čo sa odrazí na cenách potravín.
"Agroreformy zohrali veľkú úlohu vo zvyšovaní produkcie a zlepšení potravinovej bezpečnosti v Číne," uviedol generálny tajomník OECD Ángel Gurria. Medzitým však vzrástla aj jej závislosť od dovozu potravín, a to zo 6,2 % v roku 2001 na 12,9 % v roku 2012. V prípade, že tento trend bude v Číne pokračovať, FAO a OECD očakávajú, že spotreba poľnohospodárskych produktov by v nasledujúcich 10 rokoch mala prekonať objem produkcie ročne v priemere o 0,3 %.