Rezort pôdohospodárstva pripravil definíciu pojmu Slovenská potravina

"Všetky fázy výrobného procesu potraviny označenej ako Slovenská potravina sa musia pritom uskutočňovať na území SR, okrem získavania surovín a prísad z dovozu," zdôrazňuje ďalej agrorezort. Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v SR dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácich surovín a prísad v nich nemusí byť dodržaný, tieto zložky však musia byť označené.
Vyhláška prináša zároveň definíciu pojmu Slovenský poľnohospodársky produkt. "Je ním produkt, ktorý bol vypestovaný alebo zberaný na Slovensku, alebo cielene získaný, získaný znáškou, alebo získaný lovom od zvierat, alebo zo zvierat chovaných alebo voľne žijúcich a zabitých na Slovensku," spresnilo MPRV SR.
Rezort pôdohospodárstva zároveň v návrhu predpisu zadefinoval pojem Potravina vyrobená na Slovensku, Regionálny poľnohospodársky produkt/regionálna potravina, Farmársky poľnohospodársky produkt/farmárska potravina, ako aj Gazdovský poľnohospodársky produkt/gazdovská potravina. "Použitie uvedených označení na zlepšenie informovanosti spotrebiteľa je dobrovoľné," dodáva ministerstvo.
Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.