Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 19. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Využitie mechanickej úpravy krmovín pri zbere trávnych porastov

Miroslav PolákStroje a technika
353
Zabezpečenie kŕmnej základne podniku je v nemalej miere spojené so zvládnutím jarného obdobia, najmä ak krmovinovú základňu predstavujú predovšetkým trávne porasty.

 

Extrémne klimatické podmienky uplynulých rokov nás mohli presvedčiť o tom, že zvládnutie zberu počas prvých kosieb má významný vplyv na hospodárenie podniku. I keď máme v tomto prípade na mysli hlavne množstvo vyrobených objemových krmív, nesmieme zabúdať i na ich kvalitu.


Voľba vhodného technologického postupu zberu krmovín a skladovania krmív ovplyvňuje výživnú hodnotu a stupeň ich využitia zvieratami, dôležitý je preto výber techniky zabezpečujúcej výrobu krmív s vysokou výživnou hodnotou a stráviteľnosťou živín. V slede pracovných operácií je kritickým obdobím čas od pokosenia krmoviny po jej zber, a to najmä v podhorských a horských oblastiach, kde majú na výšku strát živín a zachovanie kvality krmovín podstatný vplyv poveternostné podmienky pri zbere. Skrátenie doby zavädania krmoviny na poli je preto významným činiteľom ovplyvňujúcim produkčnú účinnosť vyrobených krmív.


Najmä pri zbere trávnych porastov a ich miešaniek s ďatelinovinami v období prvých kosieb je dosiahnutie optimálneho obsahu sušiny pre konzervovanie hmoty silážovaním problematické. V snahe dosiahnuť čo najvyššiu výživnú hodnotu krmív by malo byť snahou poľnohospodára zberať trávne porasty v štádiu konca steblovania až začiatku klasenia tráv, čo však zároveň predurčuje nižší východiskový obsah sušiny kosenej krmoviny. Poveternostné podmienky počas prvých kosieb sú naviac poznačené vyššou zrážkovou aktivitou pri nižších denných teplotách, čo má dopad nielen na zvlhčovanie samotných porastov, ale i povrchu pôdy, na ktorom hmota následne po skosení zavädá. Je už v rukách poľnohospodára, akým spôsobom technologicky a organizačne zvládne zber krmovín s čo najmenšími stratami.


Skrátením času zavädania sa v pokosenej hmote uchová vyšší obsah energie a živín, takže sa obmedzí pokles výživnej hodnoty krmiva. V našich pokusoch realizovaných na Výskumnom ústave trávnych porastov a horského poľnohospodárstva v Banskej Bystrici sa na zachovanie produkčného potenciálu krmív pri zbere trávnych porastov osvedčili kondicionéry s kovovým pracovným ústrojenstvom, zatiaľ čo pri ďatelinotrávnych miešankách sme vyššiu výživnú hodnotu zistili pri ich zbere pomocou kondicionérov s ústrojenstvom plastovým. Súvisí to so šetrnejšou manipuláciou kondicionéra s rastlinnou hmotou, takže dochádza ku menšiemu odrolu listových častí ďatelinovín, ktoré sú ich najcennejšou časťou s vysokou výživnou hodnotou. Mechanická úprava sa pritom pozitívne odzrkadľuje hlavne na znížených stratách dusíkatých látok, čím si fytomasa zachováva vyšší produkčný potenciál. V porovnaní s bežným skosením porastu tým môžeme znížiť celkové straty dusíkatých látok až o 10 %, čo sa pozitívne prejaví na celkovej kŕmnej bilancii podniku a vyššej produkčnej účinnosti základných kŕmnych dávok.


Zároveň si je potrebné uvedomiť, že skrátením času zavädania hmoty sa obmedzí i predýchanie vodorozpustných cukrov, ktoré sú zdrojom energie pre mikroflóru baktérií mliečneho kvasenia. Tieto sú počas fermentačného procesu premieňané na organické kyseliny (predovšetkým kyselinu mliečnu) konzervujúce siláž. Mechanickou úpravou zberaných krmovín teda docielime nielen zachovanie vyššej výživnej hodnoty fytomasy, ale i lepšie predpoklady pre jej zasilážovanie a lepšiu výslednú kvalitu vyrobených siláží.

Autor: Ing. Miroslav Polák, PhD., Ing. Mariana Jančová, PhD.
Zdroj: CVRV Piešťany - VÚTPHP Banská Bystrica




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice