Využitie mechanickej úpravy krmovín pri zbere trávnych porastov
Extrémne klimatické podmienky uplynulých rokov nás mohli presvedčiť o tom, že zvládnutie zberu počas prvých kosieb má významný vplyv na hospodárenie podniku. I keď máme v tomto prípade na mysli hlavne množstvo vyrobených objemových krmív, nesmieme zabúdať i na ich kvalitu.
Voľba vhodného technologického postupu zberu krmovín a skladovania krmív ovplyvňuje výživnú hodnotu a stupeň ich využitia zvieratami, dôležitý je preto výber techniky zabezpečujúcej výrobu krmív s vysokou výživnou hodnotou a stráviteľnosťou živín. V slede pracovných operácií je kritickým obdobím čas od pokosenia krmoviny po jej zber, a to najmä v podhorských a horských oblastiach, kde majú na výšku strát živín a zachovanie kvality krmovín podstatný vplyv poveternostné podmienky pri zbere. Skrátenie doby zavädania krmoviny na poli je preto významným činiteľom ovplyvňujúcim produkčnú účinnosť vyrobených krmív.
Najmä pri zbere trávnych porastov a ich miešaniek s ďatelinovinami v období prvých kosieb je dosiahnutie optimálneho obsahu sušiny pre konzervovanie hmoty silážovaním problematické. V snahe dosiahnuť čo najvyššiu výživnú hodnotu krmív by malo byť snahou poľnohospodára zberať trávne porasty v štádiu konca steblovania až začiatku klasenia tráv, čo však zároveň predurčuje nižší východiskový obsah sušiny kosenej krmoviny. Poveternostné podmienky počas prvých kosieb sú naviac poznačené vyššou zrážkovou aktivitou pri nižších denných teplotách, čo má dopad nielen na zvlhčovanie samotných porastov, ale i povrchu pôdy, na ktorom hmota následne po skosení zavädá. Je už v rukách poľnohospodára, akým spôsobom technologicky a organizačne zvládne zber krmovín s čo najmenšími stratami.
Skrátením času zavädania sa v pokosenej hmote uchová vyšší obsah energie a živín, takže sa obmedzí pokles výživnej hodnoty krmiva. V našich pokusoch realizovaných na Výskumnom ústave trávnych porastov a horského poľnohospodárstva v Banskej Bystrici sa na zachovanie produkčného potenciálu krmív pri zbere trávnych porastov osvedčili kondicionéry s kovovým pracovným ústrojenstvom, zatiaľ čo pri ďatelinotrávnych miešankách sme vyššiu výživnú hodnotu zistili pri ich zbere pomocou kondicionérov s ústrojenstvom plastovým. Súvisí to so šetrnejšou manipuláciou kondicionéra s rastlinnou hmotou, takže dochádza ku menšiemu odrolu listových častí ďatelinovín, ktoré sú ich najcennejšou časťou s vysokou výživnou hodnotou. Mechanická úprava sa pritom pozitívne odzrkadľuje hlavne na znížených stratách dusíkatých látok, čím si fytomasa zachováva vyšší produkčný potenciál. V porovnaní s bežným skosením porastu tým môžeme znížiť celkové straty dusíkatých látok až o 10 %, čo sa pozitívne prejaví na celkovej kŕmnej bilancii podniku a vyššej produkčnej účinnosti základných kŕmnych dávok.
Zároveň si je potrebné uvedomiť, že skrátením času zavädania hmoty sa obmedzí i predýchanie vodorozpustných cukrov, ktoré sú zdrojom energie pre mikroflóru baktérií mliečneho kvasenia. Tieto sú počas fermentačného procesu premieňané na organické kyseliny (predovšetkým kyselinu mliečnu) konzervujúce siláž. Mechanickou úpravou zberaných krmovín teda docielime nielen zachovanie vyššej výživnej hodnoty fytomasy, ale i lepšie predpoklady pre jej zasilážovanie a lepšiu výslednú kvalitu vyrobených siláží.
Autor: Ing. Miroslav Polák, PhD., Ing. Mariana Jančová, PhD.
Zdroj: CVRV Piešťany - VÚTPHP Banská Bystrica