Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Včelí život nie je med

AgroserverVčelárstvo
Včelí život nie je med
Keby včely vyhynuli, ľudstvo by nežilo dlhšie ako štyri roky. Nebolo by kvetov, nebolo by medu ani krásy – len smútok pre naše oči. Včely sú výrazom životnej energie prírody aj človeka. Z výroku slávneho vedca Alberta Einsteina, ktorý zomrel v roku 1955, cítiť obavu o život na našej planéte. Jeho zlé predtuchy sa v súčasnosti napĺňajú v celosvetovom meradle. Aj na Slovensku.

Alarmujúca štatistika

Kým v roku 1981 bolo na Slovensku 36 366 včelárov, ktorí chovali vyše 376-tisíc včelstiev, dnes sa tieto údaje znížili o vyše polovicu – na asi 14-tisíc včelárov s vyše 200-tisíc včelstvami. Zníženie počtu včelstiev spôsobuje viacero činiteľov, medzi ktoré patrí aj premnoženie parazita – klieštika včelieho a ním prenášané vírusové ochorenia včiel. Tie vlani zlikvidovali veľké množstvo včelstiev. Odborníci zatiaľ uvádzajú konkrétne fakty, pretože do konca apríla sa mali zhromaždiť údaje v rámci registrácie včelárov a ich včelstiev. No v niektorých okresoch vyhynulo okolo 25 až 50 percent včelstiev. Na Orave až jedna tretina. Európske ukazovatele V Českej republike evidujú 30-percentnú stratovosť včelstiev, ktoré podľahli roztočom Varroa destructor. Vlani sa v Čechách chovalo 520-tisíc včelstiev. V tomto roku ich môže byť až o 200-tisíc menej. Na území rozšírenej Európskej únie sa chová vyše 11,6 mil. včelstiev, z tohto počtu sa na území nových členských krajín chová sotva 3 mil. Veľké rozdiely sú v hustote včelstiev. Najviac ich má Grécko (132 včelstiev na 1 000 obyvateľov), Maďarsko (80) a Slovinsko (72). Pomerne dobre sú na tom Španielsko, Portugalsko a Česko. Slovensko so 46 včelstvami je niekde v strede. Ďaleko za nami sú Veľká Británia, Malta, Holandsko, Írsko, Fínsko, Belgicko a Nemecko. Pritom Briti a Nemci sú najväčšími konzumentmi včelieho medu.

Prečo obava o život včiel?

Včela medonosná žije v spoločenstve – vo včelstve. Tvoria ho jedince – jedna včelia matka, tisíce robotníc a od apríla do konca júla aj niekoľko stoviek trúdov. Včelstvo sa skladá z tisícok jedincov, ale zároveň tvorí jeden súdržný celok. Včely sú obdivuhodné aj preto, že sa zorganizovali precízne a harmonicky. Ľudia by sa mali od nich učiť, všetko u nich funguje na 100 percent. Sú to vysoko inteligentné tvory. Chránia život na zemi už len tým, že až 80 % všetkého kvetenstva opeľujú práve ony. Aby sa jeden dvojdecilitrový pohár naplnil medom, musí včela z úľa vylietať 40-tisíckrát a navštíviť 1,5 mil. kvetov.

Čo trápi slovenských včelárov?

  • doteraz nebola na Slovensku vytvorená jednotná evidencia včelstiev
  • aj do slovenských úľov sa votrel veľmi nebezpečný a život včiel ohrozujúci parazit
  • roztoč Varroa destructor a niektoré s tým súvisiace ochorenia, predovšetkým mor včelieho plodu
  • chýba zákon o chove včiel
  • školstvo slabo podporuje výchovu detí a mládeže,
  • nesúlad je aj medzi samotnými včelármi, ktorí sa trieštia v rôznych organizáciách alebo sú neidentifikovateľní (samostatne hospodáriaci roľníci)
  • nedoriešené vzťahy s poľnohospodármi
  • nežiaduca konkurencia dovážaného medu
  • nízke ceny domáceho medu a včelárskych produktov a vysoké ceny vstupov


Okrem toho sa ukazuje, že najviac problémový je chov včiel u včelárov, ktorí nie sú organizovaní v občianskych združeniach ani registrovaní ako samostatne hospodáriaci roľníci či podnikatelia. V tejto analýze sa zameriame najmä na prvých šesť problematík, v blízkej budúcnosti si zoberieme pod drobnohľad výrobu, predaj a dovoz včelích produktov.

V slovenských úľoch sa začalo veľké upratovanie.

Spôsobila to vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva SR (MP SR) z 21. februára 2008, ktorá stanovuje podrobnosti o identifikácii a registrácii včelstiev. Tú musia slovenskí včelári, organizovaní vo zväze a spolku včelárov, alebo individuálne hospodáriaci či doteraz nikde neorganizovaní dodržať do 30. apríla tohto roku. To je povinnosť, ktorú musia v tomto termíne zvládnuť každý rok. Škoda len, že v metodickom usmernení k vyhláške sa neuvádza, čo bude s tými včelármi, ktorí sa nezaregistrujú. MP SR poverilo Slovenské centrum poľnohospodárskeho výskumu (SCPV) Nitra – Ústav včelárstva v Liptovskom Hrádku vedením centrálneho registra včelstiev. Prípadné zmeny počtu včelstiev na jednotlivých stanovištiach majú chovatelia poslať do 30. septembra tohto roku. „Súčasná situácia v slovenskom včelárstve je podobná ako v okolitých krajinách,“ konštatuje RNDr. Tatiana Čermáková z ústavu v Liptovskom Hrádku. „Súvisí so zmenou klimatických podmienok, teplými zimami a horúcimi letami v ostatných dvoch rokoch. Pomerne teplé zimy prispeli k premnoženiu klieštika v tých včelstvách, ktoré plodovali aj v čase pokoja – v zimnom období. Po vytočení medu z agátovej znášky včelári čakali na znášku zo slnečnice, ale horúce a suché obdobie spôsobilo, že slnečnica neposkytla nektár a ani dostatok kvalitného peľu. Včelstvá hladovali, obmedzili plodovanie a samičky parazita – klieštika sa koncentrovali na zostávajúcom plode a poškodili ho. Vyliahnuté včely už boli oslabené, mali zníženú imunitu a boli vnímavejšie na vírusové i bakteriálne ochorenia. Hynuli už počas jesene. Okrem varroázy slovenských včelárov trápi aj bakteriálne ochorenie – mor včelieho plodu, ktoré sa nelieči, ale radikálne likviduje. K 1. januáru tohto roka sme zaznamenali 127 ohnísk moru včelích plodov.“

Damoklov meč – klieštik

Podľa generálneho sekretára medzinárodnej federácie, združujúcej včelárske zväzy - Apislavie a podpredsedu Slovenského zväzu včelárov MVDr. Pavla Hovorku, klieštik, zvaný Varroa destructor, visí nad slovenským (ale i európskym) včelárstvom ako Damoklov meč. „Pri stanovení príčin, prečo uhynulo toľko včelstiev v období od augusta do decembra minulého roku, treba na prvom mieste uviesť, že počas neuveriteľne miernej jesene a zimy 2006/2007 prežil na zimujúcich včelstvách veľký počet roztočov, čo sa prejavilo aj v zníženej účinnosti ošetrenia proti varroáze. Veľa včelárov ignorovalo varovanie a najmä - zanedbalo nielen denný monitoring odpadnutých roztočov, ktorý treba robiť od polovice júna do konca augusta. Doplatili na to aj tí statoční včelári, ktorí ošetreniu venovali množstvo času, úsilia a prostriedkov.“ Pavol Hovorka tvrdí, že českí včelári veľmi prehľadne zhodnotili svoju situáciu a našli východisko. Dohodli sa s Výskumným ústavom včelárskym v Dole na maximálnej kontrole chovu českých včelstiev.

Na hranici rentability

Súčasnú situáciu vo včelárstve na Slovensku podľa profesora RNDr. Jozefa Čižmárika, PhD., vedúceho Katedry farmaceutickej chémie Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave, možno charakterizovať tak, že sme ešte stále vo vzostupnej časti krivky, v recesii, ktorá trvá od roku 1989. V tom roku Slovensko malo najväčší počet včelstiev počas svojej histórie. Priemerná hustota 9,5 včelstva na štvorcový kilometer bola v tom čase optimálna. Odvtedy ten počet prudko klesol. V súčasnosti dosahuje asi 6,5 až 7 včelstiev. To sme už na hranici rentabilnej opeľovacej činnosti, ktorú Slovensko potrebuje.

Profesionalizácia znamená aj omladenie včelárov

Podľa profesora Čižmárika z roka na rok ubúdajú včelári, sú to už staršie ročníky. „Jediným východiskom je obnova školských záujmových včelárskych krúžkov. V tomto smere sme kedysi dosahovali veľké úspechy. Učitelia – prírodopisci, biológovia – vychovali mnohých dobrých stúpencov včelárstva, z ktorých sa drvivá väčšina stala majstrami včelárstva. Aj v súčasnosti dosahujú veľké úspechy. To sa však zastavilo. Teraz, keď zažívame dynamický rozvoj školstva, a aj Európska únia má určité požiadavky, bolo by treba obnoviť ich výchovu a vzdelávanie. Osem percent všetkých včelárov sú súkromníci. Rozvrstvenie nie je optimálne, chýba nám množstvo vysokoškolsky vzdelaných odborníkov. I takých, ktorí by boli profesionálnymi aj v apidológii, náuke o včelách.“ Podobný názor má aj predseda Spolku slovenských včelárov, Ing. Pavel Kameník. V spolku majú 1 600 včelárov, z nich vyše polovica je v dôchodkovom veku. Pritom na 95 až 98 percent sú tí, ktorí považujú včelárstvo za hobby. Chýbajú teda profesionálni včelári.

Včelári verzus poľnohospodári

Ani poľnohospodári by nemohli existovať bez včiel, ktoré najviac navštevujú lány so slnečnicami a repkou olejnou. Napriek tomu však medzi poľnohospodármi a včelármi čosi škrípe. Včelári by radi umiestňovali svoje kočovné úle k poliam, ale majú obavy z postrekovania. V tomto smere si dobre počínajú v okrese Nové Zámky, zrejme ako jediní na Slovensku. Podľa predsedu okresného výboru Slovenského zväzu včelárov Ing. Jozefa Seiferta, ktorý je zároveň aj predsedom Poľnohospodárskeho družstva v Kolte, včelári vždy do 25. marca nahlasujú obecnému úradu miesta, kde majú rozložené úle. Poľnohospodári to rešpektujú a na tých miestach obmedzujú, alebo vôbec nevykonávajú postreky. „Takto by to malo fungovať na celom Slovensku,“ tvrdí Ing. Seifert a dodáva: „Veď včelári dostávajú dotáciu 180 korún na jedno registrované včelstvo. Ak si ich môžu pristaviť pri lánoch, včeličky prinášajú dvojakú radosť – poľnohospodárom pekne rozkvitnuté slnečnice, repku či iné plodiny a včelárom kvalitný med.“ Tento okres je výnimočný ešte niečím iným. Poľnohospodárske firmy Agrorent, a.s. v Nesvadoch a Združenie Agropodnikateľov družstvo (ZAD) v Dvoroch nad Žitavou včelárom platia za to, že pristavujú svoje včelstvá k poliam.

Východiská?

Aby vyšlo z tohto nepriaznivého stavu a neuleteli mu všetky včely z úľov, má slovenské včelárstvo niekoľko riešení. Je to predovšetkým splnenie cieľov už existujúceho Národného programu stabilizácie včelárstva na roky 2007 až 2010. V ňom sa okrem iného uvádza, že treba:
  • zvýšiť stav včelstiev na 350 až 400-tisíc
  • zlepšiť podmienky na celoplošne organizovaný boj s varroázou
  • vypracovať efektívnu metódu monitorovania výskytu a tlmenia moru včelieho plodu
  • pozitívne zmeniť vekovú štruktúru chovateľov včiel a to cielenou prácou s mládežou, v školách vybudovať včelárske krúžky.


Okrem tohto dokumentu je k dispozícii aj Program rozvoja vidieka, ktorý ponúka riešenie na skvalitnenie životného prostredia, čo úzko súvisí aj s rozvojom včelárstva.

Celkom na záver: Nositeľ Nobelovej ceny za medicínu a fyziológiu, prof. Dr. Karl von Frisch: „To, čo je nám známe zo života včiel, podobá sa iba drobným ostrovčekom vo veľkom mori neznáma.“ Zostáva teda na apidológoch, aby odstránili biele miesta z mapy poznania včely medonosnej. Na včelároch, aby pristupovali k svojim včelstvám ešte citlivejšie a zodpovednejšie. Na štáte, aby pripravil také zákonné opatrenia, ktoré by riešili problematiku slovenského včelárstva, aj v súvislosti s európskymi smernicami. Na školstve, aby v školách zaviedlo opäť včelárske krúžky.

Autor článku: Eva PICHLEROVÁ
Zdroj: týždenník Farmár, číslo 1/2008




Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice