Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 9/2009

Týždenník Farmár 9/2009
Deviate číslo týždenníka Farmár v roku 2009 nájdete na pultoch od štvrtka 26. februára. Slovensko zahalil smútok, tragédia s 12 vyhasnutými životmi na železničnom priecestí v Polomke otriasla azda každým. Kto ponesie zodpovednosť?

Zašli sme aj do malofatranskej prírody, do Zázrivej, ktorá okrem nás už neraz prilákala aj skvelých filmárov. Ešte nedávno si slovenskí farmári mysleli, že kríza ich postihne iba okrajovo. Dnes sú priamo v jej epicentre... Ak si chcete oddýchnuť, skočte do lesa na huby. Áno, teraz v zime, Farmár vám totiž vysvetlí, aké z nich a kde hľadať. Záhradkárom zasa poradíme, aké postupy dodržiavať pri vysporiadaní vlastníctva v záhradkových osadách podľa súčasnej legislatívy.

Aktuálne: Sobota hrôzy...
Mal to byť krásny víkend v Polomke na Horehroní. Lyžovačka, horský vzduch, zábava. Namiesto toho sa 21. február zmenil na deň hrôzy. V Tatrách v osudnú sobotu husto snežilo, no na Kráľovej holi bolo celkom príjemné počasie. K lyžiarskemu stredisku Bučník smeroval autobus s 37 pasažiermi... Smutný príbeh už poznáte: Hrozná tragédia na železničnom priecestí, 12 mŕtvych, zdrvení príbuzní. A smrť priniesla aj množstvo otáznikov. Aj o zodpovednosti – jedni vravia o vodičovi, iní o politikoch, ďalší o železničiaroch. Ako vlastne predchádzať takýmto hrôzam?

U nás doma: Filmová dedina
Po úspešnom filme Želary sa naozaj mnoho divákov pýtalo: Kde je to úžasné prostredie? V ktorej krajine sa ten film nakrúcal? Nuž, tvorcovia si vedeli vybrať. Majestátne Rozsutce, doliny, stráne, očarujúca malofatranská príroda. Tu ožila aj Perinbaba, ktorá sa stala jednou z našich najslávnejších rozprávok vôbec. Rázovitá podhorská dedina Zázrivá priťahuje okrem filmárov i maliarov, ktorí tu dokonca každý rok organizujú dvojtýždňové maliarske plenéry. Na svoje si prídu aj turisti. Farmár zisťoval, čo teší i trápi túto obec v objatí malebnej prírody.

Horúca téma: Slovenskí farmári, už vás melie hospodárska kríza
„Dnes sa nachádzame priamo v epicentre krízy, hoci ešte nedávno sme si mysleli, že nás postihne iba okrajovo,“ priznáva predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. A k hospodárskej sa pridala aj odvetvová kríza, ceny sa prepadajú denne. Prvé odhady tohtoročných strát vyplývajúcich z ekonomickej krízy sa pre slovenských farmárov zastavili na sume takmer 282 miliónov eur. Ale to len predbežne... Hovorí sa napríklad o podpore zamestnanosti, poľnohospodári by však najradšej udržali aspoň súčasný stav.

Hubár: Nie jahody, huby treba zbierať!
V týchto dňoch je prakticky celé Slovensko pod snehom. Predtým sa však dalo dlhé týždne bez problémov pohybovať v lese a zbierať huby. Čítate správne, huby. A čudovali by ste sa, aké lahôdky môžete nájsť aj v zime. Farmár vám poradí, aké druhy kde a kedy hľadať. Asi najznámejšia je hliva ustricovitá, ktorú kúpite aj v obchode, no prírodná má výraznejšiu chuť i vôňu. Alebo uchovec bazový, ktorý iste mnohí poznáte a ani o tom neviete. Ide totiž o známe čierne huby, ktoré nechýbajú ani v jednom čínskom jedle. A čo takto polievka z nádhernej huby plamienky zimnej?

Pôdne zápisky: Ako vysporiadať záhradkové osady?
Záhradkárov máme u nás požehnane. Napokon, Slováci majú prácu s pôdou akosi zakódovanú v génoch. Problémy záhradových osád a vlastníckych práv k pozemkom sa teda týkajú naozaj mnohých a ešte aj dnes vyvolávajú vášne medzi dotknutými osobami. Novela zákona týkajúca sa záhradkových osád sa zatiaľ iba pripravuje, nuž vám odborník objasní, aké sú postupy pri vysporiadaní vlastníctva v záhradkových osadách podľa súčasnej platnej legislatívy. A tiež zistíte, na čo ako záhradkár či pôvodný vlastník pozemku máte alebo nemáte nárok.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice