Týždenník Farmár 8/2009:
AgroserverTýždenník Farmár
Časopis Farmár č. 8 – týždenník pre slovenský vidiek, hľadajte na pultoch už od štvrtka 19. februára. Príjemným hosťom Farmára je tentoraz herečka Kamila Magálová, ktorá rozprávala otvorene o svojich radostiach i smútkoch, ba aj o objímaní stromov. Analýza vám tento týždeň vysvetlí, aká tvrdá je kontrola biopotravín u nás a tiež predstaví i výhody, ktoré vám môže priniesť ich konzumácia.
Rumunský Nadlak je 8-tisícové mestečko s takmer polovicou Slovákov. Zdá sa, že ich po ťažkých rokoch opäť môže živiť pôda...
Globálna kríza už schmatla aj Slovensko. Všetci sme na jednej lodi, no kto proti kríze začína naozaj konať a kto zatiaľ iba váha? Milé stretnutie slovenských a kórejských študentov – kuchárov v Žiline okorenili skvelé jedlá i nové priateľstvá.
Analýza: Bio potraviny – ako ich spoznať?
BIO alebo EKO? A či oboje? A je všetko, čo je BIO, naozaj EKOlogické? Ak si niekto myslí, že prešibaný pestovateľ či výrobca môže označovať a predávať aj „nečisté“ produkty ako BIO, je na veľkom omyle. Kontroly sú prísne, v zahraničí i u nás. Na Slovensku môžu výrobcovia používať príslušné oznašenie iba vtedy, ak sú registrovaní v systéme ekologického poľnohospodárstva na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom. A musia uplatňovať aj pravidlá výroby. V súčasnosti má certifikát takmer 180 druhov slovenských biopotravín a sortiment narastá.
Hosť Farmára: Kamila Magálová – Môj parťák je platan
Skvelá divadelná, filmová i dabingová herečka Kamila Magálová je dcérou dirigenta Ladislava Slováka a sestrou herca Mariána Slováka. Jej meno je však spojené nielen s hereckým kumštom či hotelierstvom, ale aj so zvieratami, koňmi a všeobecne so všetkým, čo zaváňa človečinou. S radosťou podporuje a pomáha organizáciám, ktoré sa starajú o zvieratá v núdzi. Keď ju pochytí smútok, pečie koláče pre vnúčatá, objíma stromy, ale aj sleduje tenis a hokej. Pre Farmár prehovorila aj o rozvode rodičov i o zložitosti života po smrti mamičky, keď mala iba sedemnásť...
Na cestách: Štyria mušketieri z rumunského New Yorku
Ak ste ešte neboli v New Yorku, nezúfajte. Stačí nasadnúť do auta smer Rumunsko, z Bratislavy je to len 420 kilometrov. „My máme Ameriku tu, aspoň čo sa týka ulíc. Všetky sú pekne poukladané do pravého uhla ako v New Yorku. Slovensko-rumunský a možno aj európsky unikát,“ víta nás celkom slušnou slovenčinou starosta mesta Nadlak. Aj štyria platení trubači, ktorí si striedajú zmeny na miestnej veži, trúbia počas sviatkov vyparádení v dobovom slovenskom kroji. Hlavným zdrojom obživy tu je po stáročia pôda a chov. A poľnohospodárstvo sa po ťažkých rokoch opäť stavia na nohy...
Horúca téma: Čo zachráni našu loď?
Prišli ťažké časy. Skloňujeme slová, na ktoré by sme si ešte pred niekoľkými mesiacmi ani len nespomenuli: globálna hospodárska kríza, energetická sebestačnosť a bezpečnosť, sociálny dialóg na vrcholnej úrovni. A aj rastúca nezamestnanosť. Sme na jednej lodi – tvrdia svorne zamestnávatelia, zamestnanci aj štát. Zamestnávateľ je ten, kto prijíma do práce. Je však zároveň aj ten, kto z nej prepúšťa. Robí to bez mihnutia oka alebo hľadá spôsoby, ako nezamestnanosti predísť? Sú zamestnávatelia členmi protikrízovej aliancie?
Život na vidieku: Kórejčania sa pri kyslom mlieku tvárili kyslo
Mladý Kórejčan natiera čínsku kapustu čudnou zmesou. Výsledkom je kimči, kórejská klasika, ktorú jedia na obed aj večer. A slovenskí študenti si ho pochvaľujú. Kimči bol len jeden z chodov, ktoré spolu varili kórejskí študenti gastronómie z univerzít v Soule a žilinskí stredoškoláci zo Spojenej školy. Deň predtým zasa pripravovali domáci pre Kórejčanov šesť druhov slovenských špecialít. „Bryndzové halušky – moc, moc dobré,“ hovorí lámanou slovenčinou Eun Mi Lee. Kyslo sa hostia tvárili iba pri zakysanke... A ako sa tu vlastne tí Kórejčania zjavili?
Analýza: Bio potraviny – ako ich spoznať?
BIO alebo EKO? A či oboje? A je všetko, čo je BIO, naozaj EKOlogické? Ak si niekto myslí, že prešibaný pestovateľ či výrobca môže označovať a predávať aj „nečisté“ produkty ako BIO, je na veľkom omyle. Kontroly sú prísne, v zahraničí i u nás. Na Slovensku môžu výrobcovia používať príslušné oznašenie iba vtedy, ak sú registrovaní v systéme ekologického poľnohospodárstva na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom. A musia uplatňovať aj pravidlá výroby. V súčasnosti má certifikát takmer 180 druhov slovenských biopotravín a sortiment narastá.
Hosť Farmára: Kamila Magálová – Môj parťák je platan
Skvelá divadelná, filmová i dabingová herečka Kamila Magálová je dcérou dirigenta Ladislava Slováka a sestrou herca Mariána Slováka. Jej meno je však spojené nielen s hereckým kumštom či hotelierstvom, ale aj so zvieratami, koňmi a všeobecne so všetkým, čo zaváňa človečinou. S radosťou podporuje a pomáha organizáciám, ktoré sa starajú o zvieratá v núdzi. Keď ju pochytí smútok, pečie koláče pre vnúčatá, objíma stromy, ale aj sleduje tenis a hokej. Pre Farmár prehovorila aj o rozvode rodičov i o zložitosti života po smrti mamičky, keď mala iba sedemnásť...
Na cestách: Štyria mušketieri z rumunského New Yorku
Ak ste ešte neboli v New Yorku, nezúfajte. Stačí nasadnúť do auta smer Rumunsko, z Bratislavy je to len 420 kilometrov. „My máme Ameriku tu, aspoň čo sa týka ulíc. Všetky sú pekne poukladané do pravého uhla ako v New Yorku. Slovensko-rumunský a možno aj európsky unikát,“ víta nás celkom slušnou slovenčinou starosta mesta Nadlak. Aj štyria platení trubači, ktorí si striedajú zmeny na miestnej veži, trúbia počas sviatkov vyparádení v dobovom slovenskom kroji. Hlavným zdrojom obživy tu je po stáročia pôda a chov. A poľnohospodárstvo sa po ťažkých rokoch opäť stavia na nohy...
Horúca téma: Čo zachráni našu loď?
Prišli ťažké časy. Skloňujeme slová, na ktoré by sme si ešte pred niekoľkými mesiacmi ani len nespomenuli: globálna hospodárska kríza, energetická sebestačnosť a bezpečnosť, sociálny dialóg na vrcholnej úrovni. A aj rastúca nezamestnanosť. Sme na jednej lodi – tvrdia svorne zamestnávatelia, zamestnanci aj štát. Zamestnávateľ je ten, kto prijíma do práce. Je však zároveň aj ten, kto z nej prepúšťa. Robí to bez mihnutia oka alebo hľadá spôsoby, ako nezamestnanosti predísť? Sú zamestnávatelia členmi protikrízovej aliancie?
Život na vidieku: Kórejčania sa pri kyslom mlieku tvárili kyslo
Mladý Kórejčan natiera čínsku kapustu čudnou zmesou. Výsledkom je kimči, kórejská klasika, ktorú jedia na obed aj večer. A slovenskí študenti si ho pochvaľujú. Kimči bol len jeden z chodov, ktoré spolu varili kórejskí študenti gastronómie z univerzít v Soule a žilinskí stredoškoláci zo Spojenej školy. Deň predtým zasa pripravovali domáci pre Kórejčanov šesť druhov slovenských špecialít. „Bryndzové halušky – moc, moc dobré,“ hovorí lámanou slovenčinou Eun Mi Lee. Kyslo sa hostia tvárili iba pri zakysanke... A ako sa tu vlastne tí Kórejčania zjavili?
Komentáre k článku:
Pridať komentár