Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 24. 4. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 07/2009

Týždenník Farmár 07/2009
Časopis Farmár č. 7 – týždenník pre slovenský vidiek na vás čaká na pultoch od štvrtka 12. februára. Finančná kríza viac či menej ovplyvňuje už takmer každú rodinu, mnohí dokonca strácajú schopnosť splácať. Zdá sa, že sa musíme opäť učiť šetreniu...

Hosťom Farmára je sympatická vicemajsterka sveta a jedna z najlepších svetových bežkýň na 800 m Lucia Klocová. Farmári a lesníci isto nevyhynú, najmä ak bude aj naďalej na vysokej úrovni fungovať odborná škola v Bijacovciach. Mládež tu študuje dokonca aj odbor agropodnikateľ – turistika na vidieku. Pozreli sme sa i na obmedzenie využitia pesticídov v európskom poľnohospodárstve, ktoré však môže priniesť starému kontinentu veľké problémy. No a predstavíme vám aj osud muža, ktorý odpracoval 33 rokov v handlovskej bani, no dnes jeho rezbárske práce nájdete aj v Slovenskom národnom múzeu.

Horúca téma: Začína sa doba šetrivá
Prepúšťa sa všade, o prácu prišli v poslednom období tisíce Slovákov a na ďalších to čaká. Firmy skracujú pracovný čas, zmrazujú mzdy, meškajú s ich vyplácaním. Zmenšuje sa však aj schopnosť Slovákov splácať hypotéky, bankové úvery, ale už i bežné mesačné účty. Šestina občanov je na hranici vytvárania neodvratných dlžôb. Takmer každý piaty sa bojí, že po výpovedi „neutiahne“ rodinné účty. A to už je strach o život. Nastáva doba šetrivá, možnosti na sporenie hľadá vláda a postupne aj čoraz viac domácností. Odhady trvania krízy sa rôznia – vraj od 3 do 10 rokov.

Hosť Farmára: Prvá dáma tretier
Jedna z najlepších svetových bežkýň na 800 m, vicemajsterka sveta a juniorská majsterka Európy. Hoci je február, mrzne a fúka silný vietor, najlepšia slovenská atlétka za rok 2008 Lucia Klocová aj tak vyráža na tréning. Denne nabehá pri Martine 13 až 17 kilometrov! Na zimnú prípravu niekde v Juhoafrickej republike, kde zaberá väčšina svetových atlétok, môže zabudnúť. Atletika je síce kráľovnou športu, no u nás je skôr smutnou Popoluškou, podmienky sú každý rok horšie... Verili by ste, že aj špičková atlétka máva „žravé“ obdobia? A vtedy ide pevná vôľa bokom...

Na návšteve: Škola budúcich farmárov a lesníkov
Farmári a lesníci nevyhynú. Presvedčí vás o tom Stredná odborná škola v Bijacovciach v okrese Levoča. Začujete tu klokotanie mladej farmárskej aj lesníckej krvi, ovanie vás nadšenie adeptov práce, ktorá dáva ľuďom jedlo, teplo, ale aj krásu. Zo školy vychádzajú záhradníci, stolári, kamenári, tesári, lesní hospodári, či umeleckí remeselníci. A v Bijacovciach kráčajú s dobou, ponúkajú i študijný odbor agropodnikateľ – turistika na vidieku. Široko-ďaleko sa to dá študovať len tu. Niektorí žiaci už skúšajú založiť vlastné farmy a zariadenia agroturizmu.

Analýza: EÚ zakazuje pesticídy... ale čo svet?
Prioritou EÚ je rozvoj multifunkčného poľnohospodárstva, ktoré nielen produkuje, ale aj chráni životné prostredie a udržiava charakter krajiny. Európska poľnohospodárska politika prijala niekoľko opatrení, s dôrazom na udržateľný rozvoj a zníženie negatívnych vplyvov na človeka a životné prostredie. Obmedzilo sa používanie pesticídov, ktoré sa využívajú na reguláciu chorôb rastlín, škodcov či buriny. Preto však hrozí premnoženie škodlivých činiteľov, čo znižuje produkciu a ohrozuje potravinovú bezpečnosť. Podľa talianskej prognózy to bude mať katastrofálny vplyv na európske poľnohospodárstvo v podobe potravinovej nesebestačnosti!

Žijú medzi nami: Z bane na výslnie – rezbárstva
Ak sa v Handlovej spýtate, kde býva ten známy banícky rezbár, poradí vám azda každý. Múzeum, galériu i dielňu Jána Procnera sme našli vo vari najvyššie položenej obytnej časti mesta. Jeho život však dlho nepatril umeniu, 33 rokov odpracoval v handlovskej bani. Na údržbe, na ťažobnej stene, ako štajger... Tam, v prítmí, skúsil prvýkrát stvárniť ľudí, ich pocity. Do hliny. Vážne i s vtipom, iróniou, ktorou si baníci ventilujú stres a možno aj strach. Mnohí mali k jeho tvorbe výhrady, no dnes môžeme Procnerove diela obdivovať i v Slovenskom národnom múzeu či v Slovenskej národnej galérii.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice