Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 29. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 40/2009

Týždenník Farmár 40/2009
Časopis Farmár č. 40 – týždenník pre slovenský vidiek, hľadajte na pultoch od štvrtka 1. októbra. Dozviete sa, že kvalitné slovenské hrozno hnije priamo na koreni, pričom hektolitre muštu dovážame z cudziny. Ako je to vôbec možné? Slováci milujú hubárčenie, no vo vojenských strelniciach na Záhorí mnohí z nich riskujú životy! Hosť Farmára F. Malík, vo svojom odbore špička slovenského vinohradníctva a vinárstva, tvrdí, že dve tretiny dotácií sa dostávajú na vinohrady, ktoré sú zanedbané a nerastú. Za nádhernými veternými mlynmi nemusíte cestovať do Holandska, stačí prejsť kúsok za hranice, na Moravu. Nielen ruja dominuje októbru v našich revíroch. Loviť by sa mali len slabšie kusy, ale to sme skôr v rovine fantázie...

Horúca téma: Kvalitné hrozno zhnije
A čo horšie – nahrádza ho lacné víno z dovozu! Vinárske závody zavreli dodávateľom hrozna brány výkupu. Tí nemajú komu predať úrodu a tak ju nechávajú zhniť na koreni. Hektolitre muštu dovážame z cudziny... Mnohí tvrdia, že táto situácia môže viesť k likvidácii vinohradov na Slovensku. V Bulharsku iné vína ako bulharské nenájdete. V Rakúsku je väčší výber, ale 60 percent tvorí domáca produkcia. A v Modre, uprostred slovenských viníc, nájdete v reštaurácii všetko, od reklamných predmetov až po víno, od Templářských sklepů Čejkovice...

Zaujalo nás: Samovražední hubári na Záhorí
V okolí vojenských strelníc na Záhorí žijú desaťtisíce ľudí. Počas hubárskej sezóny tam hrozí nebezpečenstvo. Tam, kde majú dopadať strely z kanóna, sa prechádzajú ľudia... Hrozí, že dopadajúce strely zrania či nedajbože zabijú samovražedných hubárov v lesoch. Takmer všedná záležitosť vo vojenských lesoch. Cesty do lesa blokujú osobné autá, hoci značky vjazd civilných áut zakazujú. Situáciu riešia aj policajti, padajú ostré slová. Aj pokuty. Najväčší blázni zbierajú priamo počas cvičenia prázdne mosadzné nábojnice. V zberných surovinách za ne ešte stále platia...

Hosť Farmára – Fedor Malík: Veda o pohári vína
Minulý režim mu veľa možností na výber povolania nedal. Napriek tomu dnes patrí vo svojom odbore k špičke slovenského vinohradníctva a vinárstva. Za hroznom a vínom precestoval celý svet. Už ako devätnásťročný chlapčisko vyrobil prvých tridsať hektolitrov vína. O históriu, rozvoj a kreáciu nášho vinohradníctva má iba málokto záujem. Zväzy a združenia si predovšetkým budujú svoju pozíciu a svoje kšefty, teda ekonomiku. Malík tvrdí, že dve tretiny dotácií sa dostávajú na vinohrady, ktoré sú zanedbané a nerastú.

Na cestách: Holandský zázrak v Kuželove
Veterný mlyn je zariadenie na premenu sily vetra na kinetickú energiu. Používa sa na mletie múky, čerpanie vody a výrobu elektriny. Tak znie strohá definícia. Veterný mlyn je však čosi viac. Na Slovensku sa s niečím podobným stretneme len zriedka, zato v susedných Čechách dodnes nájdeme desiatky veterných mlynov. Veľkou vzácnosťou je dodnes funkčný veterný mlyn, pričom jeden z nich máme „čo by kameňom dohodil“: v moravskej obci Kuželov, pod severným svahom Bielych Karpát. Prísť, vidieť a... žasnúť. Malý, očarujúci skanzen vyrážajúci dych.

Poľovník: Poľovnícky október
Možno je príznačnejší český názov mesiaca – „říjen“. Ale nielen ruja dominuje októbru v našich revíroch. Zčasu na čas sa ozývajú hlasy, že sa nám premnožuje lesná zver. V októbri určite zaznejú, najmä z menej znalých zdrojov. Zver sa totiž viac ukazuje, združuje, vytvárajú sa takzvané zimné spoločenstvá. Poľnohospodári radosť nemajú, keďže potravy v lese ubúda kvôli ročnému obdobiu i rabovaniu lesných plodov. Logicky sa teda polia stávajú pasienkami. Predmetom lovu by mali byť len slabšie kusy, ale to sme skôr v rovine fantázie.




Komentáre k článku:

Jakub | 12-03-2012 20:49:08
predava sa vlastne ešte tento časopis??
Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice