Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 4/2009

Týždenník Farmár 4/2009
Časopis Farmár č. 4 – týždenník pre slovenský vidiek, nájdete na pultoch od štvrtka 22. januára. Ľudstvo akoby zatváralo oči pred potravinovou krízou, ktorá síce potichu, no stále viac rozťahuje chápadlá po celej planéte. Na tento veľký problém upozorňuje v analýze poslanec Európskeho parlamentu Peter Baco. Hosťom Farmára je populárna Marcela Laiferová, ktorá nám bez váhania prezradila správny recept na dobíjanie energie. V Rumunsku je od 1. januára zoficiálnený predaj z dvora, a tak si nenechajte ujsť veľkú reportáž z Nadlaku, mestečka, v ktorom žijú a hospodária tisíce Slovákov. Spišské párky, údeniny, mäso, to všetko sa v Spišskej Novej Vsi prestane vyrábať. Fabrika sa presúva inam, mnoho ľudí príde o prácu. Čo sa stalo? No a pozreli sme sa aj ku kontajnerom, kde, žiaľ, až príliš často končia štvornohé vianočné darčeky...

Analýza: Prečo nám hrozí potravinová kríza?
„Naliať fiktívne peniaze do finančného sektora sa dá, ale fiktívnu pšenicu nepomelie na múku žiadny mlyn,“ tvrdí Peter Baco, poslanec Európskeho parlamentu. Práve on sa v analýze Farmára podrobne pozrel na potravinovú krízu, ktorá sa čoraz viac blíži, hoci ľudstvo od tohto problému akoby iba odvracalo zrak... Je však jasné, že miléniové ciele – zredukovať hlad, chudobu a zlepšiť životné prostredie, ku ktorým sa zaviazali členské štáty OSN, sa neplnia. Dokonca skutočný vývoj je opačný. Počet hladujúcich neklesá, ale rastie a blíži sa k číslu jedna miliarda!

Hosť Farmára: Marcela Laiferová – Vždy sa mám kam posunúť
Jedenásť albumov, dve knihy, Zlatá lýra. Štyridsať rokov si drží prvenstvo v strednom hudobnom pop prúde. Toľko neúnavnej energie, ktorou srší Marcela Laiferová, len tak u niekoho nenájdete. Neveríte? Vyštudovala medicínu, neskôr aj etiku a estetiku pre doplnenie vzdelania v oblasti hudby. Dovzdelala sa tiež v oblasti fyzioterapie, homeopatie a otvorila si súkromnú ambulanciu. V nádhernej záhrade neúnavne pestuje kvety a kríky, venuje sa astrológii, kŕmi divé mačky a najmä – myslí pozitívne. Nezlomila ju ani smrť manžela, hoci mala vtedy iba 24 rokov!

Na cestách: Zbohom salaš, vitajte na pľaci!
Vyberte sa s nami do Nadlaku, deväťtisícového mestečka na maďarsko-rumunských hraniciach, kde asi polovicu obyvateľov tvoria rumunskí Slováci. Tu i v okolí žijú odnepamäti usilovní hospodári. V každom dome chovajú, pestujú, dorábajú. Hydina, ovce, kravy, sem-tam kone, vajíčka, mlieko, syr, skvelá smotana, tvaroh, samozrejme zelenina, jabĺčka, slivky. A hlavný zdroj obživy: ošípané. Nás však najviac zaujal predaj z dvora. U nás nanajvýš horúca téma, v Rumunsku už vyriešená. Doma dorobené, dochované, cez ulicu či na trhoch predávané. Od 1. januára už s oficiálnou pečiatkou.

Aktuálne: Spiš bude bez svojich párkov
A je to tu. Spišské párky, údeniny, mäso, to všetko sa v Spišskej Novej Vsi prestane spracovávať a vyrábať. Aspoň vo fabrike, ktorá tu má meno a dlhoročnú tradíciu. Výroba dobrôt z mäsa sa presúva na Gemer, do Rimavskej Soboty. Tieto informácie položili mesto takmer na kolená, veď 129 zamestnancov z 212 príde o prácu. Nezamestnanosť opäť o čosi narastie. A nejde len o Spišské párky či Spišskú klobásu. Na Gemer sa presúva celá produkcia. Výroba odchádza, fabrika sa zatvára. Spišské párky boli naozaj symbolom Spiša. Teraz ostáva iba ich názov.

Prieskum Farmára: Darčeky, ktoré nikto nechce?
Redaktorky Farmára si určili spoločný termín a rozbehli sa po Slovensku naháňať vianočné darčeky. Presne tak, v januári... Nešli totiž do obchodov za nákupmi či zľavami, skôr smerovali ku kontajnerom. Po sviatkoch sa totiž rozmaznané deti pravidelne odmietajú hrať so živým darčekom od Ježiška. A mnohí sa ich zbavujú otrasne: Ročný psík s dolámanými nohami, sučka dojčiaca 6 šteniatok na snehu... Ako sú na tom slovenské útulky? Najplnšie sú vo väčších mestách. V bratislavskej Slobode zvierat prijali počas desiatich dní viac ako sto psov, väčšinou šteniat.





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice