Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
AgroServer | AgroExpo | AgroFórum

ISSN 1338-399X   Dnes je 28. 3. 2024, meniny oslavuje: , zajtra
Top panel

Týždenník Farmár 33/2008

Týždenník Farmár 33/2008
Časopis Farmár č. 33 – týždenník pre slovenský vidiek vychádza vo štvrtok 11. decembra. Pátrali sme po Stanislavovi Babinskom, kontroverznej postave, ktorú jedni považujú za kráľa, a iní za obeť Oravy. Aká je pravda? Hosťom Farmára je tentoraz Mária Kráľovičová, dáma par excelence, ktorá však hrdo tvrdí, že je sedliačka. Ponúkame vám aj pohľad do mestečka Nemšová, ktoré je nenápadným, no o to krajším diamantom Považia. Mladí odtiaľ neutekajú a zo 6-tisíc obyvateľov nemá prácu iba 7 ľudí! Vyrúbať v lese stromček pre spríjemnenie Vianoc považujú mnohí Slováci za normálne. Ide o sviatočný zvyk, či o barbarstvo? No a pozreli sme sa aj do hotela a na farmu ambiciózneho Rakúšana, ktorý na Slovensku bojuje najmä s polenami pod nohami...

Pátrali sme: Babinský – Kráľ alebo obeť?
Čo dnes robí človek, ktorému minulý režim prilepil prezývku kráľ Oravy a tá sa s ním spája dodnes? Domáci tvrdia, že Orave veľmi pomohol, vedel zohnať milióny. Ale s jeho menom sa spájajú aj poľovačky z vrtuľníka, obrovské hostiny, vraj i kupliarčenie s mladými dievčatami, vzácnymi obrazmi či nábytkom. V decembri 1984 vzali Stanislava Babinského do väzby, dostal 14,5 roka. Ako šéf okresného priemyselného podniku, predseda Jednoty, vraj zneužíval právomoci a rozkrádal. Po návrate z basy však neprehovoril, hoci vie všeličo na všelikoho... Ako dopadla snaha Farmára o otvorenie zamknutej Babinského komnaty?

Hosť Farmára: Mária Kráľovičová – Som taká červená knižnica
Mária Kráľovičová je dáma par exelence. Keď o sebe tvrdí, že je sedliačka, znie to noblesne. Národná umelkyňa pochádza zo záhoráckej dediny Čáry. Kariéru jej predpovedal aj známy mág a iluzionista. V Bratislave sa najskôr stala učnicou na kaderníčku. Vyhodili ju, keď istej panej pripálila kulmou čelo... Skúšala to aj ako predavačka v odevoch, aj ako úradníčka v priemysle. Tesne pred vojnou sa dostala k herectvu – rozosmiala porotu a sám Andrej Bagar jej ponúkol angažmán. A viete, že pri otvorení bratislavského Hviezdoslavovho divadla odohrala premiéru takmer nahá?

U nás doma: Diamant stredného Považia
Kedysi najmladšie mesto na Považí, teraz najmladšie na strednom Považí. Ale na Neusui – ako sa osídlenie volalo už v roku 1242 – je toho oveľa viac zaujímavého. „Šéfovia“ mesta pracujú neustále v teréne. Ich heslo znie: Pre ľudí. Aj preto sa Nemšová rozrastá do krásy. Mladých dokázali udržať doma, vlani odovzdali 30 nájomných bytov a chystajú ďalšie, tento rok postavili 29 bytov do osobného vlastníctva. Mesto má viac ako 6-tisíc obyvateľov, no bez práce je iba 16 ľudí! Navyše deviati z nich sa starajú o separáciu odpadov, ktorú zabezpečuje mesto.

Horúca téma: Vyrúbané Vianoce?
Poznáte to aj z reklamy: Malé dievčatko ide s oteckom do lesa po vianočný stromček. Slovenská realita? Chodíme ešte stále vyrubovať les, aby sme si skrášlili Vianoce? Nik zo štátnych či neštátnych lesov nepoprel, že by tento predvianočný „nákup“ v lese už úplne vymizol. Nejde len o prístup k vlastníctvu, ale je to aj o úcte k prírode. Trvá predsa veľa rokov, kým sa z malého, neduživého stromčeka podarí čosi vypestovať. A my si len tak prídeme a vytneme ho, len kvôli niekoľkodňovej typickej vianočnej vôni. Zvyk, či barbarstvo?

Na návšteve: Rakúšan na slovenskej farme
Hotel na Počúvadle je tak trochu aj biofarmou. Kedysi bol postavený ako odborárska zotavovňa pre baníkov. Keď padli bane, stratil svoju funkciu. Kúpil ho Rakúšan Franz Weingartshorfer. O päť rokov prikúpil aj krachujúce družstvo a pokúša sa farmárčiť. Poľnohospodárstvo sa podľa neho nedá robiť len pre biznis, podstatné je robiť ho s láskou. Vie, o čom hovorí, vyrastal a potrebné veci sa naučil na farme svojich rodičov. Hnevajú ho polená pod nohami – naša legislatíva, množstvo prekážok, rôznych hygienických, veterinárnych, byrokratických noriem...





Komentáre k článku:

Pridať komentár
Meno:
Vyhľadávanie



v článkoch
v inzerátoch


Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách na tejto stránke? Zadajte svoju emailovú adresu:



Posledné komentáre
KomentárMagda 12-09-2020 21:54:58:
Boj o Tokaj nemá konca kraja!
KomentárIrena 10-05-2020 05:49:12:
Cibuľa ŠALOTKA
KomentárAnonym 17-04-2020 18:24:09:
Ministerstvo vydáva mimoriadny zákaz zakladania ohňov v lesoch
KomentárPOZICKU (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:15:27:
Hospodársky výbor o nákupoch cukru a pšenice hmotnými rezervami nehovoril
KomentárCOVID19 (olgaelena0001@gmail.com 31-03-2020 17:14:07:
SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ
KomentárCOVID19 slovaquie 31-03-2020 17:13:26:
Farmárske trhy zaplnia námestie slovenskými výrobkami každý utorok
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:04:
Egypt dúfa, že Rusko splní dohodnuté kontrakty na dodávky pšenice
KomentárLOAN OFFER TODAY 11-03-2020 17:56:00:
MOST-HÍD vyjadruje rozčarovanie nad snahou vlády ochraňovať spotrebiteľov
Komentáranonym 03-03-2020 11:04:18:
Chmeľ je náročný na pestovanie
KomentárMr Arnoid Weman 11-02-2020 21:38:50:
Egyptské firmy sa vo zvýšenej miere zaujímajú o dovoz pšenice z Francúzska
Inzercia
TOPlist
Bottom panel

© 2007 - 2017 všetky práva vyhradené! Obsah portálu je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis, šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Články uverejnené na Agroserveri neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.
Farby na stenu Farby, laky, omietky Košice